AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Cum amana sau abandoneaza investitorii proiectele energetice romanesti. Mugur Isarescu: Nu trebuie sa bagam in seama modificari de pana la 3-4% ale cursului de schimb
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Mugur Isarescu: Nu trebuie sa bagam in seama modificari de pana la 3-4% ale cursului de schimb
Modificari de pana la 3-4% ale cursului de schimb nu trebuie „bagate in seama” si nu ar trebui sa se vada imediat in preturi. Declaratia vine de la guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. Intrebat daca aprecierea leului este justificata de fundamentele economice, Isarescu a spus ca aprecierea leului cel mult mai tempereaza anticipatiile conform carora moneda nationala s-ar deprecia sau descurajeaza persoanele care „tendentios” vorbeau despre depreciere ca justificare pentru cresterea preturilor. „Cred ca preturile din Romania vor ajunge sa aiba o mult mai mare independenta fata de evolutiile din exterior”, a declarat guvernatorul. Leul s-a apreciat in acest an cu 1,3% in raport cu euro.
Cum amana sau abandoneaza investitorii proiectele energetice romanesti
Unitatile viabile ale Termoelectrica vor fi separate, iar restul operatiunilor vor fi inchise pana la sfarsitul lunii iunie, potrivit unei informatii transmise de Ministerul Economiei la solicitarea HotNews.ro. Acest scenariu este prevazut in scrisoarea de intentie semnata de autoritatile romane cu Fondul Monetar International si va fi pus in aplicare independent de crearea sau nu a celor doua companii nationale, Electra si Hidroenergetica. In ceea ce priveste centralele de la Brăila, Galaţi, Borzeşti si Doicesti, soarta acestora ramane incerta in conditiile in care noile investitii anuntate cu mare tam-tam in 2008 par sa fie doar o iluzie. O analiza realizata de HotNews.ro arata cum amana sau abandoneaza investitorii proiectele energetice romanesti. La Galati, obiectivul este realizarea unui grup nou de cogenerare cu ciclu combinat gaze-abur, de cca. 400 MW. Statul incearca sa gaseasca insa alti investitori in locul celor care s-au retras. GdF Suez a semnat in noiembrie 2008 cu Termoelectrica un memorandum pentru construirea unei centrale electrice noi la Borzesti. Centrala electrica urma sa fie pusa in functiune in 2012. Pana acum nu s-a concretizat nimic. Proiectul Brăila vizeaza realizarea unui grup nou de condensaţie de cca. 800 MW, pe huilă energetică de import. În prezent este în pregătire documentaţia aferentă notificării la Consiliul Concurenţei, urmând ca după obţinerea avizului acestei instituţii să fie înregistrată Societatea de Proiect. La proiectul Doiceşti, care are in vedere realizarea unui grup nou de condensaţie pe cărbune din ţară şi din import, Ministerul Economiei a primit o scrisoare de interes din partea unui investitor chinez. Însa in cazul unui rezultat negativ, există posibilitatea ca centrala Doiceşti să fie închisă, sustin autoritatile. Proiectele sunt in stand-by din cauza incertitudinilor aparute in urma demararii procedurilor de infiintare a celor doua mari companii, Electra si Hidroenergetica. Autoritatile se chinuie de doi ani sa le infiinteze, fapt care blocheaza orice noua investitie pe piata energetica, sustin surse din domeniul energetic.
Razvan Nicolescu, vicepresedintele Agentiei Europene pentru Reglementarea Energiei: UE nu va avea o politica unitara a pietei petrolului
Uniunea Europeana nu va avea o politica unitara pe piata petrolului. Avertismentul a fost lansat de romanul care ocupa cea mai inalta pozitie comunitara dupa comisarul european Dacian Ciolos. Este vorba despre vicepresedintele Agentiei Europene pentru Reglementarea Energiei, Razvan Nicolescu. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, la o zi dupa lansarea Agentiei Europene pentru Reglementarea Energiei, cu sediul in Slovenia, Razvan Nicolescu atrage atentia asupra lipsei de independenta a arbitrului energetic din Romania. La nivelul Comisiei Europene exista ingrijorare cu privire la situatia Agentiei Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, iar riscul de infringement este mare. „In primul rand trebuie rezolvata chestiunea salarizarii. In al doilea rand trebuie rezolvata problema independentei in decizie si a intelegerii directivelor europene”, a avertizat vicepresedintele autoritatii europene in domeniu. Potrivit acestuia, rolul principal al Agentiei Europene este crearea pietei unice de energie electrica si gaz natural pe vechiul continent. Ceea ce nu va insemna insa si o politica unitara la nivelul Uniunii pe piata petrolului. Uniunea Europeana isi propune „sa scada dependenta de petrol si sa incurajeze dezvoltarea de combustibili alternativi”, sustine Nicolescu.
Alexei Miller, reconfirmat in fruntea Gazprom pentru un mandat de cinci ani
Premierul rus Vladimir Putin l-a reconfirmat pe Alexei Miller in functia de director executiv al gigantului energetic Gazprom. Miller se afla in fruntea companiei din 2001, iar contractul lui urma sa expire la sfarsitul lunii mai, insa a fost reconfirmat in functie pentru inca cinci ani. Decizia lui Putin inlatura speculatiile aparute in ultima perioada, potrivit carora premierul de la Moscova urma sa schimbe conducerea Gazprom, in contextul in care compania urmeaza sa fie mult mai activa pe pietele in plina dezvoltare din Asia. Gazprom este una dintre cele mai importante companii energetice din lume si unul dintre principalii furnizori de gaze naturale ai Uniunii Europene.