AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Emil Boc: Proiectul privind reducerea TVA la 5% la alimentele de baza nu are acoperire bugetara. Anca Boagiu: Autostrada Bucuresti-Constanta va fi data in exploatare in acest an
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Emil Boc: Proiectul privind reducerea TVA la 5% la alimentele de baza nu are acoperire bugetara
Proiectul de lege care prevede reducerea Taxei pe Valoare Adaugata la 5% pentru alimente nu are acoperire bugetara. Declaratia ii apartine prim-ministrului Emil Boc. Acesta a precizat ca specialistii consultati de Guvern sunt de parere ca aplicarea unui TVA de 5% la alimente nu ar duce la scaderea preturilor. Legea a fost propusa de opozitie si adoptata in toamna anului trecut. Presedintele nu a promulgat insa actul normativ, ci l-a trimis in Parlament pentru analiza. Cererea de reexaminare formulata de Traian Basescu a fost respinsa de Senat, care a mentinut, astfel, textul initial. Acesta se intinde pe o jumatate de pagina si principala sa prevedere este urmatoarea: Cota redusă de 5% la TVA se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea de pâine, carne proaspătă, lapte de consum, ulei vegetal, zahăr şi produse expandate din cereale. Proiectul va fi dezbatut si de Camera Deputatilor, in calitate de for decisiv. Premierul Boc a explicat ca in acest moment sunt necesare solutii de stimulare economica prin care, in mod real, sa se ajunga la scaderea preturilor, mentionand, in acest sens, ca s-a discutat despre un set de masuri care sa asigure piata alimentara din Romania, „pornind de la depozitele agricole, de la cadastrul teritoriului, la sprijinirea intreprinzatorilor agricoli”, a pus prim-ministrul.
Anca Boagiu: Autostrada Bucuresti-Constanta va fi data in exploatare in acest an
In acest an, autostrada Bucuresti-Constanta va fi data in exploatare, mai putin tronsonul de la Cernavoda la Medgidia. Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat ca darea in exploatare nu inseamna finalizarea drumului. In cadrul unui seminar ce a avut ca tema transporturile, Anca Boagiu a explicat ca, in acest moment, „singura problema este Colas, care daca se hotaraste sa munceasca este binevenit, daca nu, este bine plecat”, a afirmat oficialul. Autoritatile romane acuza compania constructoare Colas de intarziere in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor sale contractuale. Astfel, statul i-a dat firmei franceze, pe 21 martie, un ultimatum pentru a remedia deficientele si a recupera intarzierile de lucrare, pana la data de 15 aprilie 2011. Neconformarea constructorului pana la aceasta data conduce la rezilierea contractului. Pe de alta parte, cei de la Colas sustin ca nu a putut lucra din cauza ca nu le-au fost incredintate terenurile si autorizatiile necesare, in cazul a 14 kilometri de autostrada fiind nevoie de modificarea traseului. Anca Boagiu a mai spus ca 2013 va fi un an „extrem de important pentru infrastructura romaneasca”. „Pana atunci Romania va avea in plus, fata de nivelul actual, 463 km de autostrada. Tot in 2013 se spera demararea lucrarilor la autostrada Comarnic-Brasov si la tronsonul Sibiu-Pitesti.
Autoritatile lanseaza Sistemul national de plata online a taxelor
Sistemul national de plata online a taxelor si impozitelor (Ghiseul.ro) va putea fi accesat incepand de miercuri, a anuntat Ministerul Comunicatiilor. Ghiseul.ro ar fi trebuit sa fie operational de la inceputul anului, insa din motive tehnice lansarea a fost intarziata cu aproape 3 luni. Prin acest sistem care este disponibil online, de la orice calculator dotat cu o conexiune la internet, romanii isi vor putea plati taxele si impozitele datorate statului. Fiecare contribuabil care alege aceasta modalitate de plata va trebui sa detina si un card bancar. Scopul principal al platformei de plati online este eliminarea cozilor la ghiseu, respectiv generarea de economii in bani si timp atat pentru cetatean, cat si pentru firme si administratie. Sistemul va putea fi accesat de toti romanii din strainatate, iar intr-o prima etapa platile vor fi efectuate cu orice card care are sigla Visa sau MasterCard. Cetatenii nu sunt obligati sa-si plateasca taxele si impozitele pe aceasta platforma, existand si alternativa efectuarii platilor la ghiseul traditional.
Pretul petrolului Brent a coborat sub 115 dolari/baril
Pretul petrolului a scazut la inceputul acestei saptamani. Evolutia vine dupa ce rebelii libieni au recastigat controlul asupra unui important oras petrolier, iar revoltele din Siria si Yemen au avut un impact limitat asupra exportatorilor. Petrolul Brent, cu livrare in luna mai, a coborat cu aproape un dolar, pana la 114 dolari pe baril. Si pretul titeiului de pe piata americana a avut parte de o reducere similara, pana la 104 dolari pe baril. Un reprezentant al rebelilor libieni a anuntat la finalul saptamanii ca oficialii din Qatar au fost de acord sa comercializeze petrol produs pe campurile petrolifere din estul tarii, care nu mai sunt sub controlul lui Muammar Gaddafi. Rebelii au recastigat controlul asupra principalelor terminale petroliere din jumatatea estica a Libiei. Campurile petrolifere controlate de rebeli produc in prezent 100.000 – 130.000 de barili pe zi si productia ar putea urca la 300.000 barili, a anuntat reprezentantul rebelilor responsabil pe probleme economice, financiare si petrol. Inainte de revolte, Libia producea aproximativ 1,6 milioane de barili de petrol pe zi.