AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Guvernul a decis majorarea plafonului de garantare a depozitelor bancare la 100.000 de euro. Noi suplimentari de bugete cu sume din Fondul de rezerva bugetara
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Casele judetene de asigurari de sanatate vor primi 60% din contributiile de sanatate stranse in judetul respectiv
Casele judetene de asigurari de sanatate vor primi 60% din contributiile platitie de persoanele si firmele din judetul respectiv. Astfel a decis Guvernul sa descentralizeze sume importante din contributia cetatenilor, la fondul de asigurari de sanatate, a anuntat ministrul Attila Cseke. “Cu cât vor contribui mai multe persoane juridice şi fizice la acest fond de asigurări de sănătate într-un anumit judeţ, cu atat judetul va beneficia în mod cert de fonduri mai mari, pentru că acest procent de 60% va reveni judeţului respectiv”, a precizat ministrul sănătăţii. Din diferenţa, 37% din banii colectaţi pentru sănătate vor intra într-un fond de redistribuire prin care casele judeţene vor primi suplimentări de bugete in baza unor criterii elaborate printr-un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate. Restul de 3% va merge la CNAS. De asemenea, Guvernul a decis reducerea numarului membrilor din Consiliul de Administratie de la Casa Nationala de la 17 la 7. Acestia vor primi si o indemnizatie mult mai mica, fiind redusa de la 20% din indemnizaţia preşedintelui CNAS, la doar 1%.
Guvernul a decis majorarea plafonului de garantare a depozitelor bancare la 100.000 de euro
In ultima sedinta de Guvern a anului s-a decis ca statul sa garanteze economiile din banci ale romanilor pana la plafonul de 100.000 de euro. Daca pana acum suma pe care statul se angaja sa o dea inapoi deponentului in caz de prabusire a bancii sau alte evenimente asemanatoare, era de 50.000 de euro, de anul viitor, valoarea se dubleaza. „Bancile aveau interesul sa majoreze acest plafon, pentru a atrage cat mai multi bani in depozitele bancare”, a explicat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, adaugand ca spera ca, in anul 2011, perioada economica grea sa fie depasita.
Noi suplimentari de bugete cu sume din Fondul de rezerva bugetara
Ministerele si autoritatile locale au primit de la Guvern suplimentari de bugete pentru acest sfarsit de an. Cu acesti bani se vor putea plati datoriile catre firmele private si furnizorii de servicii si produse. Astfel, Ministerul Economiei va primi 20 de milioane de lei, pentru plata obligatiilor restante ale Nuclearelectrica, bugetul Ministerului Dezvoltarii a fost suplimentat cu 21 de milioane de lei, iar bugetul Ministerului Transporturilor tot cu 21 de milioane de lei. Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, Guvernul a alocat si suma de 177 de milioane de lei autoritatilor locale pentru plata arieratelor. Tot pentru sprijinul autoritatilor locale s-au alocat 37,178 milioane lei pentru plata subventiei la energia termica, a mai spus Ioana Muntean. In aceasta luna, Guvernul a mai suplimentat in cateva randuri bugetele ministerelor si autoritatilor locale, tot pentru ca acestea sa-si poata achita datoriile.
Gazprom nu vrea sa renunte la intermediarii pentru export
Compania rusa Gazprom nu vrea sa renunte la intermediarii pentru export. Un raport intern arata ca actuala schema ar trebui pastrata, ceea ce inseamna ca intermediarii intre compania rusa si tarile importatoare nu vor disparea. Raportul caracterizeaza eliminarea intermediarilor ca fiind „periculoasa”, putand alimenta pretentiile statelor europene de micsorare a pretului la gaze. Kremlinul a cerut in mod repetat Gazpromului sa ia in calcul eliminarea intermediarilor, scrie presa rusa. Ultima astfel de cerere a fost adresata la inceputul anului 2010 si a demarat o noua revizuire: Gazprom a declarat ca este vorba despre o operatiune de rutina, dar agentia Interfax a scris ca este vorba despre un conflict intern serios in sanul Gazprom: serviciul financiar versus serviciul relatiilor economice cu strainatatea. Si Romania importa gaze naturale din Rusia tot prin intermediari.