AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Ministerul Economiei: Romania si Bulgaria au semnat un memorandum pentru "cuplarea pietelor de energie". Guvernul a "pregatit" 100 milioane lei pentru a plati anul viitor garantii pe programul Prima casa / 5 garantii, executate pana acum
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Ministerul Economiei: Romania si Bulgaria au semnat un memorandum pentru „cuplarea pietelor de energie”
Romania si Bulgaria au semnat un memorandum pentru „cuplarea pietelor de energie”. Cu aceasta ocazie, ministrul roman al Economiei, Ion Ariton, si omologul sau bulgar, Traycho Traykov, au discutat si despre realizarea proiectului de interconectare a sistemelor nationale de gaz la Giurgiu-Ruse, posibilitatea realizarii unei hidrocentrale pe Dunare si despre disponibilitatea partii romane de export de electricitate, spre sud-estul Europei. In ceea ce priveste conducta de interconectare Giurgiu-Ruse, Transgaz a finalizat proiectul tehnic de constructie a conductei de gaze naturale. Potrivit autoritatilor, conducta Giurgiu-Ruse ar putea fi terminata la sfarsitul anului viitor. Valoarea totala estimata a proiectului este de aproape 24 de milioane de euro, din care Transgaz plateste 10 milioane de euro.
Guvernul a „pregatit” 100 milioane lei pentru a plati anul viitor garantii pe programul Prima casa / 5 garantii, executate pana acum
Guvernul pune bani de-o parte, in eventualitatea in care 400 de romani care isi iau Prima casa nu platesc. Ministerul Finantelor a anuntat ca suma prevazuta in proiectul bugetului de stat pe 2011, pentru „plata valorii de executare a garantiei in contul finantatorilor in cadrul programului Prima casa”, este de 100 de milioane de lei. Teoretic, acesti bani ar putea acoperi peste 400 de garantii acordate in cadrul programului. Pana acum au fost executate insa numai 5 garantii, din cele 30.500 de dosare aprobate in total, potrivit reprezentantilor Fondului National de Garantare pentru IMM. Intrebati de ce Guvernul a prevazut o suma atat de consistenta in buget pentru executarea garantiilor, reprezentantii Fondului si cei ai mediului bancar au declarat pentru HotNews.ro ca nu sunt, deocamdata, semnale legate de cresterea drastica a numarului de credite cu probleme. „Probabil, este doar o masura de siguranta si nu o estimare bazata pe istoricul cazurilor existente”, au spus sursele citate. In executia bugetara preliminata pe 2010 este mentionata suma de 10 milioane lei, ceea ce ar acoperi 50 de garantii, fata de 400 pentru care se pregateste acum Executivul.
Spania adopta noi masuri de reducere a deficitului, in incercarea de a calma pietele financiare
Spania a anuntat ca va vinde o participatie la loteria nationala, va privatiza principalul operator aeroportuar si va elimina subventiile pentru someri. Prin aceste masuri, executivul spaniol incearca sa calmeze pietele financiare care se tem ca tara ar putea avea nevoie de ajutor financiar international. Anuntul privind vanzarea unei participatii la loteria de stat vine dupa ce, in ianuarie, guvernul spaniol a anuntat ca nu are de gand sa privatizeze aceasta companie. Loteria a obtinut in 2009 un profit net de aproape 3 miliarde de euro, cu 3,5% mai mult decat in anul anterior. Premierul Jose Luis Zapatero a anuntat ca incepand din luna februarie va fi eliminata subventia speciala de 420 de euro pe luna acordata persoanelor ale caror ajutoare de somaj au expirat. Guvernul spaniol intentioneaza sa reduca deficitul public de la 11,1% din PIB in 2009, la 6% in 2011, urmand ca in 2013 sa se incadreze in limita de sub 3% acceptata de Uniunea Europeana.
Standard & Poor’s ar putea retrograda ratingul Portugaliei
Standard & Poor’s ar putea reduce ratingul Portugaliei, pe fondul temerilor ca aceasta tara ar apela la un pachet de salvare similar celui acordat Greciei si Irlandei. Agentia de rating este ingrijorata de planul Uniunii Europene de a introduce un mecanism permanent pentru contracararea crizei, prin care creditorii privati devin „subordonati creditorilor publici”. Raportul publicat de Standard & Poor’s evidentiaza ingrijorarea agentiei ca liderii europeni nu fac indeajuns de mult pentru a opri o criza a creditarii, care a fortat Grecia si Irlanda sa ceara ajutor financiar de la institutiile internationale. In acest context, agentia a anuntat ca a plasat sub supraveghere ratingul „A-” pentru datoriile pe termen lung si calificativul „A-2” pentru datoriile pe termen scurt ale Portugaliei, cu perspectiva negativa.