AUDIO: Povestea unui venit net de peste 20.000 lei intr-o luna in SNR: 7.000 lei ajutor pentru decesul tatalui, 6.000 lei spor de vechime, 1.150 lei prima de Paste
Povestea celui mai mare venit net castigat in luna aprilie in cadrul companiei de stat SNR, respectiv 24.498 lei, potrivit datelor afisate marti de ministerul Comunicatiilor, are doua versiuni. Oficialii SNR spun ca este vorba de venituri aferente pensionarii, in cazul unui angajat din Iasi. Constantin Campeanu, presedintele Federatiei Sindicatelor Radiocomunicatii explica altfel acest venit: 7.000 lei ajutor pentru decesul tatalui, 6.000 lei – spor de vechime, 1.150 – prima de Paste, 1.800 lei – decont bilet de tratament si 6.300 lei – salariul, iar in cazul celui pensionat este vorba de un venit net de peste 30.000 lei. Unde se intersecteaza cele doua relatari? Aceste venituri sunt exceptii.
Toate „salariile nesimtite” din compania de stat SNR afisate marti de ministerul Comunicatiilor sunt de fapt cazuri exceptionale si ar trebui sa se tina cont si ca toti salariatii au primit in aprilie prima de Paste de 1.150 lei, a tinut sa precizeze miercuri pentru HotNews.ro Constantin Campeanu, presedintele Federatiei Sindicatelor Radiocomunicatii, asociatie ce reprezinta interesele a peste 1.500 de angajati SNR.
- In aprilie, fiecare salariat SNR a primit Prima de Paste de 1.150 lei, mai putin decat ar fi trebuit. Povestea statisticianului cu venit net de 1.201 lei
„(…) In fapt el a primit prima de Paste de la noi pentru ca este in concediu pentru cresterea copilului. Era foarte evident. Avea un salariu tarifar de peste 1.600 lei si primea 1.150 lei. Deci, in luna aprilie, salariatii SNR au primit o prima de Paste prevazuta in contractul colectiv de munca de 1150 lei, mai putin decat ceea ce convenisem prin contractul colectiv de munca, tinand cont si de situatia economica din Romania. (…) Deci din ceea ce este acolo ca salarizare trebuie sa scadem 1.150 lei”, spune Constantin Campeanu.
Descarca fisierul audio in format MP3
- Oficialii SNR: Veniturile mari se justifica in cazul tuturor angajatilor prin acordarea primei de Paste
Oficialii SNR justifica de asemenea veniturile mari din aprilie, in cazul tuturor angajatilor, prin acordarea primei de Paste.
„Veniturile mai mari din luna aprilie se justifica, in cazul tuturor angajatilor, prin acordarea, in aceasta luna, a primei de Pasti. Aceasta a fost stabilita, conform Contractului Colectiv de Munca pe anul 2009, aflat in vigoare in luna aprilie a acestui an, in cuantum de 50% din salariul mediu pe Societate pentru fiecare salariat, independent de salariul de incadrare, de vechimea in munca sau de alte considerente. Salariul mediu brut pe Societate este de 3404 lei, iar prima de Pasti a fost aceeasi pentru fiecare angajat, in valoare de 1637 lei brut”, se arata in raspunsul transmis catre HotNews.ro de catre oficialii SNR.
- Salariul brut al unei femei de serviciu in SNR este de maxim 1.490 lei, fara sporuri si prime
Chiar si cu o prima de Paste de peste 1.100 lei, salariile aferente unor functii precum femeie de serviciu sau muncitor necalificat raman in continuare foarte ridicate in aceasta companie. De altfel oficialii SNR recunosc faptul ca salariul brut al unei femei de serviciu in SNR poate ajunge la 1.490 lei.
„Salariul brut al unei femei de serviciu angajata a RADIOCOM, se situeaza intre 970 si 1490 lei. Veniturile nete pe luna aprilie ale angajatei pe aceasta functie care au atras atentia presei, reprezinta suma salariului maxim al functiei pe care este incadrata, sporul de vechime de 25 % si prima de Pasti”, spun oficialii SNR.
De cealalta parte, liderul sindicalistilor spune ca salariul unui muncitor necalificat in SNR incepe de la 776 lei, dar este uimit sa constate ca in aprilie unul dintre acestia a castigat 2.653 lei.
Descarca fisierul audio in format MP3
- Cum ajungi sa ai intr-o luna venit net de peste 20.000 lei in SNR? Ajutorul in caz de deces este 7.000 lei
Seful sindicalistilor sustine ca despre „salariile nesimtite” din SNR se poate vorbi doar in cazul unor „oameni aflati in situatii unice – de pensionare, ajutor de deces, ajutor de boala etc. Potrivit acestuia, salariul tarifar mediu in SNR este 2068 lei, la care se adauga celelalte sporuri acordate ocazional.
Cum explica situatia celui mai mare venit din SNR in aprilie 2010?
„Deci acel om cu 24.000 lei este un specialist in domeniul economic, daca vreti, de clasa inalta, si acest om are un salariu de 6.300 lei. Iar evenimentele care au avut loc in aprilie vis-a vis de persoana lui, pe unele pot sa le comentez, pe altele pot sa le regret – i-a murit tatal. Are un spor de vechime de 25%. Din 24.000 lei scadem sporul de vechime 6.000 lei, ajutor pentru decesul tatalui – 7.000 lei, 1.150 prima de Paste, 1.800 lei decont bilete de odihna si tratament. (…) Sunt exceptia de la regula”.
Descarca fisierul audio in format MP3
- Oficialii SNR despre venitul de 24.948 lei din aprilie
„Veniturile realizate in luna aprilie de un sef de serviciu care, de asemenea, au atras atentia presei, se datoreaza unei situatii singulare. Este vorba despre un angajat al Sucursalei Iasi, care s-a pensionat in luna aprilie, si ale carui venituri nete cumulate reprezinta salariul de incadrare, sporul de vechime de 25 %, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat, precum si primele de Pasti, de pensionare si de vacanta (aferenta concediului de odihna), toate prevazute in contractul colectiv de munca. In luna anterioara salariul aceluiasi angajat nu a depasit suma de 6300 lei’, declara oficialii SNR, ca explicatie la venitul de 24.948 lei.
- Seful sindicalistilor, din nou: Pensionarul din Iasi a avut venit net de peste 30.000 lei
Contactat in legatura cu aceasta neconcordanta, Constantin Campeanu a tinut sa precizeze ca este vorba de doua venituri distincte si ca cel al angajatului din Iasi ar fi fost de peste 30.000 lei in aprilie.
„Sunt doua lucruri. Exista un venit mai mare de 30.000 lei, care apartine sefului de serviciu de la Iasi si in acelasi timp mai exista urmatorul venit pe scara ierarhica si care este de 24.000 lei”, spune Campeanu.
Descarca fisierul audio in format MP3
- Publicarea veniturilor SNR, vazuta drept ilegala si in linie cu dorinta conducerii SNR de a continua disponibilizarile in perioada urmatoare
In final, seful federatiei sindicatelor Radiocomunicatii a tinut sa mentioneze ca aceasta publicare a veniturilor din SNR nu este deloc intamplatoare.
„Consider ca aceasta publicare nu este intamplatoare. Este in legatura foarte clara cu raporturile dintre sindicat si administratie vis-a-vis de dorinta persistenta a conducerii de a disponibiliza personal in urmatoarea perioada de timp. Din datele noastre rezulta ca dezvoltarea societatii are nevoie de personal calificat pentru realizarea investitiilor si prin urmare disponibilizarile efectutate pana acum insumand 560 de oameni nu trebuie sa ne determine sa mai scadem numarul salariatilor cu inca 700-750 oameni. Dorinta de publicare a salariilor, din punctul meu de vedere, este ilegala (…)”.