Sari direct la conținut

Autoritatile au inceput negocierile financiare cu Microsoft pe tema unei posibile extinderi a suportului tehnic pentru Windows XP in institutiile publice

HotNews.ro
Windows Xp_Logo, Foto: Microsoft
Windows Xp_Logo, Foto: Microsoft

In acest moment am primit o comunicare oficiala de la Microsoft, iar saptamana viitoare vom avea intalnirea grupului de experti care analizeaza toata problematica legata de incetarea suportului tehnic pentru Windows XP, a declarat joi Razvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informationala (MSI). Avem luate in calcul si variante open source dar nu putem sa le comunicam. Trebuie sa intelegeti ca suntem intr-o negociere pe bani cu Microsoft. Cu siguranta saptamana viitoare venim cu informatii publice in acest sens, a mai spus Cotovelea intrebat de HotNews.ro daca ia in calcul extinderea suportului pentru XP asa cum au facut guvernele din Marea Britanie si Olanda.

  • “Grupul acesta de experti este un grup format din specialisti IT de la aproximativ 10 institutii si venim si analizam situatia pe termen scurt-mediu, cum ne pregatim pentru inceperea negocierilor cu Microsoft, ce planificam ca si strategie pentru perioada 2014 -2015. Avem o comunicare si cu siguranta saptamana viitoare venim cu informatii publice, adica chiar ma voi intalni cu media sa dam primele informatii.
  • Evident ca luam in calcul extinderea pentru o perioada de timp a suportului tehnic pentru Windows XP (n.a asa cum s-a intamplat in Marea Britanie si Olanda). Tocmai de aceea vom discuta la nivelul Guvernului si vom intra intr-o negociere formala oficiala pe pachetul de servicii pe care doresc sa ni-l furnizeze, pe preturi.
  • Daca preturile vor fi bune si se vor baza pe ce am stabilit cu Microsoft adica tinand cont de parteneriatul strategic – pentru ca avem un acord semnat cu ei – sigur ca vom gasi mijloacele cele mai eficiente sa continuam”, a spus Cotovelea.

Intrebat daca are o estimare a efortului financiar necesar din partea statului, Ministrul a precizat ca in acest moment se face o analiza a numarului de licente de care este nevoie in termeni reali.

  • “Nu e nimeni in masura sa estimeze efortul financiar, pentru ca sunt niste variabile in calcul. Cate XP-uri folosim? Ce se intampla de exemplu cu trei institutii, minstere sau agentii, care iti spun ca noi casam 100 de PC-uri care folosesc XP? La nivel national exista aceasta dinamica si trebuie sa vedem cate licente sunt in termeni reali. Este vorba de zile pana vom avea aceasta situatie. In momentul in care mergem si negociem trebuie sa avem toate datele”, a precizat Razvan Cotovelea.

Microsoft a intrerupt marti, 8 aprilie, suportul tehnic si de securitate pentru Windows XP, sistem de operare vechi de 12 ani si care este utilizat inca de unul din trei PC-uri din Romania. In lipsa actualizarilor, PC-urile pe care ruleaza acest sistem de operare pot deveni vulnerabile la virusi, spyware si alte programe care afecteaza securitatea si confidentialitatea datelor. Nici programele anti-virus nu vor mai putea oferi protectie completa odata cu expirarea suportului pentru Windows XP, conform oficialilor Microsoft.

Problema majora o reprezinta PC-urile din institutiile publice care din cauza vechimii infrastructurii hardware nu suporta migrarea catre sisteme de operare mai noi precum Windows 7 sau 8.

Anuntul Microsoft a fost facut demult si problema popularitatii XP nu este doar in Romania.

Guvernele din Marea Britanie si Olanda au semnat in aceasta luna acorduri in valoare de milioane de euro cu Microsoft pentru extinderea cu inca 1 an a suportului tehnic si de securitate pentru Windows XP.

Ministerul pentru Societatea informationala a anuntat marti, 8 aprilie, ca “politicile de securitate sunt implementate si actualizate periodic de catre toate institutiile publice, motiv pentru care, odata cu incetarea suportului Microsoft pentru sistemul de operare Windows XP, nu exista niciun pericol real suplimentar si imediat pentru securitatea informatiilor aflate in gestiunea institutiilor publice”.

Ministerul a mai precizat marti ca Microsoft a inaintat o propunere privind directiile de cooperare cu privire la posibila utilizare a tehnologiilor sale in sectorul public si ca imediat ce va primi in mod oficial o propunere financiara din partea Microsoft, se vor continua discutiile in cadrul Guvernului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro