Sari direct la conținut

Autoritatile germane acuza americanii ca au cereri "scandaloase" in negocierile pentru salvarea Opel

HotNews.ro

Autoritatile de la Berlin au criticat in termeni duri atitudinea americanilor la discutiile purtate pentru salvarea Opel, dupa ce GM a cerut in ultimul moment inca 300 de milioane euro de la guvernul german, iar guvernul SUA nu s-a implicat suficient in discutii, scrie AFP. Germanii acuza americanii ca fac cereri scandaloase si spun ca asta e cauza ce a dus la esecul discutiilor.

Negocierile maraton s-au purtat la Berlin, unde autoritatile germane s-au aratat dispuse sa ofere miliarde de euro unui investitor dornic sa preia Opel, insa cu conditia ca banii sa fie directionati exclusiv catre Europa. In cursa pentru Opel au mai ramas doua companii: Fiat si canadienii de la Magna.

Insa nu s-a ajuns la nicio concluzie, iar nemtii sunt extrem de suparati pe americani. Ministrul german de finante, Peer Steinbrueck a spus ca la ora 20, GM a mai cerut inca 300 milioane euro de la autoritatile germane, solicitare calificata ca fiind o “surpriza neplacuta” si “cerere scandaloasa”.

Si ministrul german al economiei, Karl-Theodor zu Guttenberg are reprosuri de facut americanilor, acuzand Washingtonul ca nu s-a obosit sa-si aleaga reprezentanti potriviti, iar informatiile furnizate de ei au fost “de mana a doua, ca sa fim politicosi”.

O noua runda de discutii va fi vineri, dar o decizie va trebui luata, deoarece la 1 iunie e foarte posibil ca General Motors sa ceara intrarea sub protectia legii falimentului, iar germanii nu vor ca luminile sa se stinga si la Opel pentru care lucreaza 25.000 de oameni in Germania. In plus, autoritatile de la Berlin sunt presata si de faptul ca in septembrie vor fi alegeri, iar votul va fi influentat de evenimentele de la Opel.

General Motors are 55.000 de angajati in Europa, aproape jumatate sunt in Germania, dar si in alte tari sunt efective importante: 7.000 in Spania, 4.700 in Marea Britanie, 4.000 in Suedia, 3.600 in Polonia, 2.600 in Belgia, 1.800 in Italia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro