Sari direct la conținut

Biden promite o strategie națională împotriva islamofobiei, pe fondul tensiunilor legate de războiul Israel-Hamas

HotNews.ro
Karine Jean-Pierre, Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia
Karine Jean-Pierre, Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Administrația Biden a anunțat miercuri că va elabora o „strategie națională de combatere a islamofobiei”, un anunț care capătă o semnificație deosebită având în vedere tensiunile ridicate din Statele Unite în jurul războiului dintre Israel și Hamas, potrivit AFP.

„Nu există loc în America pentru ură, împotriva nimănui. Punct și de la capăt”, a comentat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, într-un comunicat.

„De prea mult timp, musulmanii din America, și cei care sunt percepuți ca fiind musulmani, arabii și sikhii în special, au suferit un număr disproporționat de atacuri motivate de ură și alte forme de discriminare”, a deplâns ea.

Strategia de combatere a islamofobiei trebuie să fie elaborată împreună cu comunitățile vizate, cu activiștii și cu parlamentarii.

Karine Jean-Pierre amintește în special recenta ucidere „barbară” a unui copil palestiniano-american de șase ani lângă Chicago, o crimă rasistă, potrivit justiției.

Guvernul american a lansat deja un plan major de combatere a antisemitismului.

Promisiunea de a dezvolta și o strategie împotriva islamofobiei nu este nouă, dar anunțul de miercuri vine într-un context cu totul special.

Războiul declanșat după atacul sângeros al Hamas împotriva Israelului a determinat comunitatea musulmană din Statele Unite să se teamă de o explozie de ostilitate comparabilă cu cea care a urmat atacurilor de la 11 septembrie 2001.

În plus, reacția președintelui american Joe Biden, care s-a deplasat în Israel pentru a se angaja să susțină fără rezerve guvernul premierului Benjamin Netanyahu, a provocat critici puternice din partea multor americani musulmani și arabi.

În special, democratul în vârstă de 80 de ani a fost acuzat că a închis ochii la suferința civililor palestinieni, acuzație pe care a respins-o aminind eforturile sale de a face să ajungă ajutorul umanitar în Gaza și de a permite evacuarea civililor.

Un sondaj realizat de Institutul Arab American arată că electoratul arabo-american s-a îndepărtat masiv de Joe Biden: sprijinul pentru președintele democrat în rândul acestui grup de alegători a scăzut de la 59% în 2020 la 17% în prezent.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro