Bilantul fondurilor europene pentru agricultura: 1,7 miliarde euro contractati, 182 milioane euro plati
Peste 9.000 de proiecte de dezvoltare rurala au fost contractate pentru finantare europeana nerambursabila, pana in decembrie 2009, in valoare de circa 1,7 miliarde de euro. Inceputul lui 2010 aduce scaderea procentului de finantare publica pentru doua componente (conform reglementarilor europene) si lansarea unei noi masuri de finantare – pentru infrastructura forestiera, au explicat reprezentantii agentiei de resort pentru HotNews.ro/EurActiv.ro.
„Pana in prezent, pentru masurile lansate, au fost depuse in total 21.531 solicitari de fonduri nerambursabile in valoare publica de 10,37 miliarde euro. Pana in data de 24 decembrie 2009, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a efectuat plati, pentru masurile de investitii, in valoare de 182 milioane euro, iar pentru masurile de sprijin pe suprafata, implementate de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, aproximativ 543 milioane euro”, a transmis marti, 29 decembrie, Agentia de resort.
Potrivit reprezentantilor institutiei, pentru doua dintre componentele Programului procentul finantarii publice va scadea, in 2010. Astfel, proiectele care vor fi depuse incepand cu luna ianuarie pentru masurile 121 – “Modernizarea exploatatiilor agricole” si Masura 123 – „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere” vor primi fonduri publice in proportie de 40% din cheltuielile eligibile ale proiectelor, fata de 50%, cat prevedea regula generala pana in prezent.
Nu se stie inca sigur ce se va intampla cu proiectele depuse pe masura 121 care sunt eligibile, dar care nu au mai „prins” fonduri in cadrul cererii de proiecte de luna trecuta – mai exact, daca vor fi incluse pe bugetul din 2009, cu regula de finantare de 50%, sau vor fi redepuse in 2010, respectand noua regula de finantare: 40% fonduri publice. Ministerul ar urma sa ia o decizie in acest sens la inceputul anului viitor.
APDRP a mai transmis pentru HotNews.ro/EurActiv.ro ca in ianuarie 2010 va fi lansata o noua componenta de finantare – masura 125, care se refera la infrastructura forestiera.
Detalii pe fiecare masura a Programului, transmise de catre APDRP:
Masura 121 – “Modernizarea exploatatiilor agricole”
Masura 121, lansata in luna martie 2008 se refera la sprijinul dezvoltarii exploatatiilor agricole vegetale si de crestere a animalelor, mai precis:
- Construirea SI/SAU modernizarea:
• cladirilor utilizate pentru productia agricola;
• infrastructurii rutiere interne;
• serelor, inclusiv a centralelor termice si instalatiilor de irigat.
- Achizitionarea de tractoare noi, combine de recoltat, mijloace de transport specializate.
- Proiecte de investitii pentru sectoarele prioritare ale masurii ca:
Sectorul vegetal – legume, pepiniere si plantatii de pomi si arbusti fructiferi, capsunarii, culturi de camp, pepiniere, precum si plantatiile de vita-de-vie pentru vin (cu exceptia restructurarii/reconversiei plantatiilor de vita-de-vie) si struguri de masa.
Sectorul de crestere a animalelor – bovine pentru lapte, bovine pentru carne, porcine, ovine si caprine, pasari in sistem extensiv si pentru oua de consum.
- Suma maxima nerambursabila poate ajunge pana la 2 milioane de euro.
Pana in prezent, APDRP a primit 4.529 de cereri de finantare, din care au fost contractate 1.258 proiecte o valoare publica de 361,34 milioane euro. Totodata, au fost efectuate plati totale in valoare publica de 115,65 milioane euro.
Masura 123 – „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”
Investitii pentru infiintarea si modernizarea unitatilor de procesare a produselor agricole si silvice:
- Construirea SI/SAU modernizarea:
• cladirilor de productie;
• depozitelor, inclusiv depozite frigorifice en-gros;
- Achizitionarea de utilaje, instalatii, echipamente, aparate si costuri de instalare, mijloace de transport specializate, necesare activitatii de productie;
- Cumpararea de tehnologii (know-how), achizitionarea de patente si licente pentru pregatirea implementarii proiectului;
- Investitii necesare
• imbunatatirii controlului intern al calitatii materiei prime, semifabricatelor, produselor si subproduselor;
• producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile.
- Proiecte de investitii in:
Sectoarele prioritare pentru produsele agricole: lapte si produse lactate; carne, produse din carne si oua, cereale si panificatie, legume, fructe si cartofi, seminte oleaginoase, miere de albine, vin, dar si obtinerea si utilizarea biocombustibililor.
Sectoarele prioritare de productie primara pentru produsele forestiere: lemnoase si nelemnoase (de exemplu: ciuperci, fructe de padure, seminte, taninuri, plante medicinale etc., cu exceptia produselor rezultate din activitatea de vanatoare).
- Suma maxima nerambursabila poate ajunge pana la 2 milioane euro, respectiv 3 milioane euro pentru formele asociative.
Aceasta masura, lansata tot in martie 2008, a fost accesata de 606 beneficiari, fiind semnate pana in prezent 306 contracte de finantare in valoare publica de 277,85 milioane euro.
Pentru aceasta masura au fost efectuate plati in valoare de 20,78 milioane euro.
Impreuna cu Masura 123, doar pentru anul 2008, au fost disponibile doua Scheme de ajutor de stat, XS13/2008 si XS28/2008 avand ca domeniu de activitate industria alimentara si, respectiv, industria forestiera.
- Pentru aceste Scheme, au fost contractate 344 de proiecte astfel: 197 proiecte in valoare publica de 85,0 e milioane euro pentru Schema XS13/2008 si 147 proiecte in valoare publica de 62,08 milioane euro pentru Schema XS28/2008.
- Pana in prezent, pentru ambele scheme, au fost efectuate plati in valoare publica de aproximativ 16 milioane euro .
- Solicitantii de fonduri nerambursabile pentru Masura 123 si Schemele de Ajutor de Stat au avut urmatoarele optiuni de investitii:
Sector de productie Numar de proiecte contractate
Carne si produse din carne 83
Lapte si produse lactate 48
Fructe, legume si cartofi 33
Vin 26
Seminte oleaginoase 4
Panificatie si patiserie 176
Dulciuri si produse zaharoase 4
Miere de albine 3
Cereale si nutreturi combinate 105
Alimente dietetice 1
Alte alimente 9
Produse lemnoase 145
Produse nelemnoase 2
Producere de biocombustibil 4
Producere de biogaz 2
TOTAL 650
Astfel, capacitatea de prelucrare a carnii finantata se ridica la peste 5 milioane de tone pe an, iar in domeniul industriei de lactate aproximativ 3 milioane de hectolitri pe an. Un alt sector cu cresteri semnificative de capacitati finantate este cel de cereale si nutreturi combinate, aproape 2 milioane de tone pe an procesate.
Masura 322 – „Renovarea si dezvoltarea satelor”
Sprijinul financiar se acorda pentru investitii care se realizeaza in spatiul rural al Romaniei, reprezentat de comune, ca unitati administrativ teritoriale, impreuna cu satele componente.
Tipuri de servicii/ actiuni sprijinite:
Crearea si modernizarea infrastructurii fizice de baza prin dezvoltarea:
• retelei de drumuri de interes local;
• retelei publice de apa/apa uzata;
• retelei publice de joasa tensiune si a retelei publice de iluminat;
• a retelei publice locale de alimentare cu gaz;
• statii de transfer pentru deseuri si dotarea cu echipamente de gestionare.
Crearea si dezvoltarea serviciilor de baza pentru populatia rurala:
• dezvoltarea spatiilor publice (pentru recreere, parcari, piete, organizare de targuri) si a serviciilor sociale (precum centre de ingrijire copii, batrani si persoane cu nevoi speciale);
• renovarea cladirilor publice;
• constructia si dotarea gradinitelor;
• achizitionarea de utilaje si echipamente pentru serviciile publice (de deszapezire, intretinere spatii verzi etc.).
Protejarea patrimoniului cultural de interes local si natural din spatiul rural:
• renovarea, modernizarea si dotarea aferenta a asezamintelor culturale;
• restaurarea, consolidarea si conservarea obiectivelor de patrimoniu cultural si natural.
Suma maxima nerambursabila poate ajunge pana la 6 milioane euro, proiectele fiind in mod obligatoriu de interes public.
In urma depunerii a peste 3.039 de cereri de finantare, suma alocata prin PNDR acestei masuri, pana in anul 2013, respectiv 1,54 miliarde euro, a fost depasita de sapte ori. Astfel, in prezent, pentru aceasta masura, nu mai sunt fonduri disponibile.
Au fost contractate pana in prezent 291 proiecte cu o valoare publica de 797,89 milioane euro, etapele de evaluare si de contractare fiind inca in desfasurare.
- Din datele existente pentru proiectele deja contractate reiese faptul ca finantarile au fost obtinute in principal pentru:
Numar proiecte contracte: 291
Numar km de drum 1.227,793
Numar km conducte alimentare cu apa: 2.113,712
Numar km conducte canalizare: 3.021,711
Platile efectuate pentru Masura 322 sunt de 10,17milioane euro, majoritatea proiectelor fiind insa in etapa de licitatii publice.
Masura 312 – “Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi”
Sprijinul financiar se acorda pentru investitii care se realizeaza in spatiul rural al Romaniei, reprezentat de comune, ca unitati administrativ teritoriale, impreuna cu satele componente.
Investitii in activitati non-agricole productive:
• industria usoara (articole de pielarie, incaltaminte, lana, blana, tricotaje, produse de uz gospodaresc, produse odorizante etc.);
• procesarea industriala a produselor lemnoase;
• mecanica fina, asamblare masini, unelte si obiecte casnice;
• producerea de ambalaje etc.
Investitii pentru dezvoltarea activitatilor mestesugaresti:
• de artizanat;
• alte activitati traditionale non-agricole cu specific local (prelucrarea fierului, lanii, olaritul, brodatul, confectionare instrumente muzicale traditionale etc.);
• infiintarea de mici magazine de desfacere a propriilor produse obtinute din aceste activitati.
Servicii pentru populatia rurala:
• de croitorie, frizerie, cizmarie, de conectare si difuzare internet, de mecanizare, protectie fitosanitara, insamantare artificiala a animalelor, de reparatii masini, unelte si obiecte casnice.
- De asemenea, va fi sprijinita achizitionarea de echipamente de producere a energiei din alte surse regenerabile decat biocombustibilii (ca parte componenta a proiectelor).
- Suma maxima nerambursabila poate ajunge pana la 200 de mii de euro.
Pentru aceasta masura, lansata in septembrie 2008, pana in prezent, au fost depuse 2.198 cereri de finantare, fiind contractate 110 proiecte, cu valoare de 16,36 milioane euro, procesul de evaluare si contractare fiind in desfasurare.
Masura 313 – “Incurajarea activitatilor turistice”
Sprijinul financiar se acorda pentru:
- Constructia, modernizarea, extinderea si dotarea structurilor de primire turistice (structuri agro-turistice si alte tipuri de structuri de primire turistice realizate de o micro-intreprindere);
- Investitii private in infrastructura turistica de agrement:
o spatii de campare, amenajari de stranduri si piscine;
o achizitionare de mijloace de transport traditionale pentru plimbari;
o trasee pentru echitatie, inclusiv prima achizitie de cai in scop turistic.
- Construirea, modernizarea si dotarea centrelor locale de informare in scopul promovarii turistice, pentru dezvoltarea de sisteme electronice locale de rezervare si pentru amenajarea de marcaje turistice;
- Investitii legate de refacerea in scop turistic a vechilor trasee de cale ferata cu ecartament ingust precum si pentru reconditionarea echipamentelor si utilajelor;
- Investitii legate de infiintarea si amenajarea de trasee tematice (ex: “drumul vinului”, „al olaritului”, „cioplitorilor in lemn” etc.);
- Elaborarea de materiale promotionale (prima editare a materialelor in scopul promovarii actiunilor turistice: brosuri de prezentare, panouri de informare etc.)
- Suma maxima nerambursabila pentru „incurajarea activitatilor turistice” poate ajunge pana la 200 mii euro.
Din septembrie 2008, cand a fost lansata prima sesiune pentru depunerea de proiecte si pana in prezent, in cadrul acestei masuri au fost depuse 811 cereri de finantare, si au fost contractate 207 proiecte, in valoare publica de 38,21 milioane euro.
Interesul major l-a constituit, ca si in cazul Programului SAPARD, componenta de finantare a structurilor de cazare, 199 de beneficiari cu contract solicitand sprijin financiar pentru constructia sau modernizarea de pensiuni, cabane, etc.
Masura 141 – “Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta”
- Pentru a putea primi sprijin in cadrul Masurii 141, solicitantul trebuie sa intocmeasca un Plan de afaceri pentru o perioada de cinci ani.
- Dupa o perioada de trei ani solicitantul trebuie sa demonstreze ca fata de situatia initiala a activitatii:
- productia agricola obtinuta destinata comercializarii inregistreaza o crestere de 20%, si;
- dimensiunea economica a exploatatiei agricole creste cu minim 3 UDE.
- Sprijinul public nerambursabil este de 1.500 de euro /an/ferma de semi-subzistenta.
- Acest sprijin se acorda pentru o perioada de cinci ani.
Pana in prezent, pentru Masura 141 au fost contractate 6.148 proiecte, cu o valoare publica de 46,11 milioane euro, fiind efectuate plati in valoare publica de 9,19 milioane euro.
Masura 142 – “Infiintarea grupurilor de producatori”
Schema de sprijin pentru grupurile de producatori este urmatoarea:
- Rate anuale acordate in primii 5 ani de la data recunoasterii grupului de producatori.
- Sprijinul va fi calculat pe baza productiei comercializate anual de catre grupul de producatori, astfel:
- a) 5%, 5%, 4%, 3% si 2% din valoarea productiei comercializate de pana la 1 milion de euro pentru primul, al doilea, al treilea, al patrulea si respectiv al cincilea an.
- b) 2,5%, 2,5%, 2,0%, 1,5% si 1,5% pentru valoarea productiei comercializate care depaseste 1 milion de euro pentru primul, al doilea, al treilea, al patrulea si respectiv al cincilea an.
- APDRP a contractat trei proiecte pentru aceasta masura, valoarea inregistrata fiind de 91.711 euro .
Masura 142 a fost lansata in decembrie 2008 si este deschisa permanent pentru solicitantii de fonduri.
Masura 112 – “Instalarea tinerilor fermieri”
Beneficiarii eligibili sunt fermierii in varsta de pana la 40 de ani (neimpliniti la data depunerii Cererii de Finantare), persoane fizice sau juridice care practica in principal activitati agricole si a caror exploatatie agricola:
- are o dimensiune economica intre 6 si 40 UDE;
- este situata pe teritoriul tarii;
- este inregistrata in Registrul Fermelor/Registrul Agricol.
- Sprijinul este de 10.000 euro pentru o exploatatie agricola cu dimensiunea minima de 6 UDE, iar peste aceasta dimensiune, sprijinul pentru instalare poate creste cu 2.000 euro /1 UDE, dar nu va putea depasi 25.000 euro /exploatatie agricola.
Masura 112 s-a bucurat inca de la lansarea acesteia, in decembrie 2008, de un interes foarte mare. Astfel, pana in prezent, au fost depuse 3.363 cereri de finantare, dintre care au fost contractate 507 proiecte cu o valoare publica de 10,189 milioane euro .
Masura 431 – „Functionarea Grupurilor de Actiune Locala, dobandirea de competente si animarea teritoriului”, submasura 431.1 Constructie parteneriate public-private
- Prin Masura 431 se acorda fonduri pentru activitati care asigura stimularea formarii de parteneriate, pregatirea si asigurarea implementarii strategiilor de dezvoltare locala.
- Prin implementarea actiunilor specifice ale LEADER, Grupurile de Actiune Locala – beneficiarii Axei IV – trebuie sa asigure imbunatatirea guvernantei locale. De asemenea, implementarea actiunilor presupune consolidarea coerentei teritoriale si implementarea de actiuni integrate, ce pot conduce la diversificarea si dezvoltarea economiei rurale, in folosul comunitatilor.
- In sesiunea septembrie – octombrie 2009 au fost depuse 112 proiecte in valoare publica de aproximativ 5 milioane euro, lucru deosebit de imbucurator tinand cont de noutatea absoluta pe care o presupun aceste tipuri de finantari.