Birocratia si politicile economice ale Guvernului, principalele probleme pe care le acuza investitorii elvetieni
Investitiile companiilor elvetiene in Romania sunt estimate, la inceputul anului 2010, la circa 1,12 miliarde de euro, osciland intre locurile 6-8 in topul investitorilor straini in tara noastra, potrivit unui raport lansat luni, 1 martie de catre Ambasada Elvetiei la Bucuresti. Documentul mentioneaza o serie de bariere in calea investitiilor si face mai multe recomandari. Intre acestea, se insista in mod special pe infiintarea unui „one stop shop” pentru investitori si relatia acestora cu statul roman. Citeste raportul integral in documentul atasat.
Companiile care au fost analizate in cadrul raportului acuza cateva principale bariere in calea investitiilor, intre care instabilitatea legislativa, infrastructura de transport, instabilitatea politica. Cel mai bun aspect intalnit in Romania: nivelul salariilor.
Costurile totale cu forta de munca reprezinta principalul aspect pozitiv pe care il mentioneaza investitorii elvetieni. Pe langa acesta, mai sunt mentionate potentialul pietei interne, mediul social si cultural. „Pentru un vorbitor de limba franceza, este mai usor sa se adapteze in Romania decat intr-o alta tara din zona est-europeana”, a explicat Simon Gerissbuhler, consilier la Ambasada Elvetiei, cu ocazia lansarii raportului.
Cu toate acestea, Rusia este tara unde elvetienii au investit cel mai mult, urmata de Polonia, ambele cu aproximativ 5 miliarde de franci elvetieni, Romania fiind pe locul 5 in topul destinatiilor de investitii, cu aproximativ 2 miliarde CHF.
In ceea ce priveste perspectiva pe termen mediu si lung, companiile au o abordare moderata, usor optimista, a mai spus Simon Gerissbuhler.
Recomandarile incluse in raport, de catre investitorii elvetieni, vizeaza necesitatea unei strategii de atragere a investitorilor, mentinerea unei stabilitati politice si legislative, reducerea birocratiei, simplificarea si clarificarea legislatiei.
Foarte important, in opinia acestor investitori, este infiintarea unui „one-stop-shop” pentru companiile care vin in Romania. „In celelalte tari exista un birou care se ocupa de investitori, ii ajuta cu informatii, negociaza chiar anumite reduceri de taxe pe urmatorii 5-10 ani. In Romania nu exista asa ceva”, a mai spus reprezentantul Ambasadei Elvetiei.