Biserica uitată de sub statuia lui Mihai Viteazul și neștiuta poveste a Universității București
- Redactia Hotnews
Pentru București și pentru România, Universitatea nu este doar o clădire monumentală, ci un simbol al libertății de gândire și de exprimare.
Cu o suprafață de peste 45.000 de metri pătrați, clădirea Palatului Universității este cea mai mare și mai încărcată de istorie clădire din patrimoniul UB.
La începutul anului 2023, la Palatul Universității – monument istoric de importanţă naţională – au început îndelung așteptatele lucrări de consolidare și restaurare.
Dar puțini dintre cei care își dau întâlnire la „coada calului” știu că pe locul unde se află acum statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul exista un străvechi lăcaș de cult, Biserica Sf Sava.
A fost construită într-o primă fază de Pârcalabul Andronache, la sfârșitul secolului al XVI-lea, începutul secolului al XVII-lea, și refăcută din temelie de Domnitorul Constantin Brâncoveanu. Mănăstirea a adăpostit prima Școală Superioară de învățământ din Țara Românească, întemeiată de Șerban Cantacuzino. Ca să facă loc Universității și tăierii Bulevardului ce urma să lege Estul cu Vestul Bucureștiului, mănăstirea a fost demolată între anii 1869-1870.
Citește, pe B365.ro, istoria neștiută a unui simbol.