Sari direct la conținut

Bisericile pot deveni prosumatori cu bani de la AFM / Ministerul Mediului a publicat ghidul de finanțare

HotNews.ro
Panouri fotovoltaice instalate pe acoperișul unei biserici din Franța, Foto: Alexander Sorokopud | Dreamstime.com
Panouri fotovoltaice instalate pe acoperișul unei biserici din Franța, Foto: Alexander Sorokopud | Dreamstime.com

Ministerul Mediului a lansat programul prin care unitățile de cult, instituțiile publice din sistemul de asistență socială și ONG-urile acreditate pentru furnizarea de servicii sociale pot accesa fonduri de la AFM pentru instalarea de panouri fotovoltaice.

„Am trimis la Monitorul Oficial un nou ghid de finanțare, un program prin care finanțăm panouri fotovoltaice pentru propriul necesar și livrarea surplusului de curent electric în rețeaua națională pentru autorități publice locale din sistemul național de asistență socială, pentru entități juridice non-profit pentru furnizarea de servicii sociale și pentru unități de cult”, a anunțat ministrul Mediului, Mircea Fechet, într-o conferință de presă.

Vor fi finanțate instalații fotovoltaice cu puteri între 30 kW și 200 kW, iar bugetul total al programului este de 250 milioane de lei.

„Fiecare beneficiar poate primi maximum un milion de lei, asigurând 100% din aceste cheltuieli. Primăria sau unitatea de cult nu trebuie să pună niciun ban pentru a accesa acest program”, a precizat Fechet.

Finanțarea se realizează din bugetul Administrației Fondului pentru Mediu, din veniturile obținute din vânzarea certificatelor de emisii gaze cu efect de seră.

„Beneficiul unui astfel de program nu înseamnă numai aer curat și producția de energie verde, energie din surse regenerabile, dar principalul beneficiu este reducerea facturilor pe care le plătesc aceste instituții pentru utilități, pentru că o factură mai mică la curent electric ar putea însemna servicii sociale mai bune”, a completat ministrul.

Sunt finanțate cheltuielile cu proiectarea, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a panourilor, precum și cheltuielile de consultanță.

Durata de implementare este 18 luni de la data demarării programului.

„Mă aștept ca un număr cât mai mare de primari, de ONG-uri și unități de cult să acceseze acest program.

Vom avea o supracontractare de 100%, ceea ce înseamnă că vom primi proiecte în limita a 500 de milioane de lei, chiar dacă bugetul inițial al programului este de 250 de milioane”, a arătat Fechet.

Sursa foto: Dreamstime

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro