Blajul – orasul revendicat
Aplicarea legilor privind retrocedarea imobilelor catre fostii proprietari va produce un veritabil cutremur in municipiul Blaj, judetul Alba. Zeci de cladiri in care isi desfasoara activitatea institutii publice sunt revendicate si vor fi retrocedate fostilor proprietari. Se poate ajunge, astfel, in situatia in care activitatea pricipalelor institutii ale statului ar putea fi pusa in pericol.
Cel mai important initiator de petitii de retrocedare este Mitropolia Greco-Catolica, care a detinut in trecut cea mai mare parte a cladirilor aflate acum in administrarea unor institutii publice. Retrocedarea imobilelor a devenit posibila in urma aplicarii Legii 247/2005, care reglementeaza procesul de re-trocedare pe vechile aplasamente detinute de fostii proprietari.
Reprezentantii Mitropoliei Greco-Catolice au solicitat pentru retrocedare o aripa a Primariei, dar si terenul aferent Campiei Libertatii, unde in 1848 a avut loc unul dintre momentele importante ale istoriei nationale.
Pe langa aceste imobile, Mitropolia Greco-Catolica mai doreste sa obtina dreptul de proprietate si asupra unor alte imobile importante din municipiu pe care le-a detinut inainte de natio-nalizarea din perioada regimului comunist.
Pe aceasta lista se afla cladirile in care isi desfasoara activitatea Grupul Scolar Agricol Blaj, Colegiul National „Inochentie Micu Klein”, Colegiul Industrial „Timotei Cipariu”, Universitatea „1 Decembrie 1918”, filiala Blaj, o aripa a Spitalului Municipal, Administratia Financiara, Serviciul Comunitar pentru Protectia Copilului, Centrul de Ingrijire pentru Persoane Varstnice, Clubul
Elevilor, te-renul de sub Muzeul de Istorie al municipiului Blaj, Gradinita de Copii de pe langa Scoala Generala nr. 1 Blaj.
Conducerea Mitropoliei Greco-Catolice a cerut retrocedarea a mai mult de 100 de imobile, in plus fata de cele mentionate mai fiind terenul aferent cimitirului municipal, spatii in care isi desfasoara activitatea piata agroalimentara, ferma SCDVV Blaj, sediile a doua banci comerciale, sediul Protopopiatului Ortodox.
La acestea se adauga mai multe imobile care nu au fost identificate inca, dar pentru care Mitropolia Ortodoxa detine documente referitoare la dreptul de proprietate.
De mentionat ca institutia religioasa a castigat in instanta de judecata doua imobile, respectiv sediul unei scoli generale si cladirea in care functioneaza caminul cultural din doua suburbii ale municipiului.
La revendicarile Mitropoliei Greco-Catolice se adauga cele ale persoanelor fizice, care sunt, de asemenea, in numar de aproape 200. Luand in considerare aceasta situatie, se poate spune ca municipiul Blaj este „sub asediu” ca urmare a aplicarii legilor de retrocedare.
Primarul orasului, Simion Bacila, a recunoscut situatia relativ complicata din acest punct de vedere, insa a completat ca spera ca procesul de reconstituire a dreptului de proprietate sa nu afecteze functionarea viitoare a institutiilor statului din localitatea pe care o administreaza.
Edilul a adaugat ca o parte din petitiile referitoare la retrocedari au fost inaintate Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, care urmeaza sa se pronunte in legatura cu acestea.