Sari direct la conținut

Bloomberg: Infrangerea lui Victor Ponta in alegeri poate duce la noi cresteri ale obligatiunilor Romaniei

HotNews.ro

Infrangerea surprinzatoare in alegerile prezidentiale a premierului Victor Ponta ar putea duce la noi cresteri ale obligatiunilor Romaniei, relateaza Bloomberg, preluata de Mediafax.

Pretul obligatiunilor Romaniei cu scadenta in octombrie 2024 a crescut zilnic incepand din 16 noiembrie, cand alegerile au fost castigate de presedintele PNL, Klaus Iohannis. Acesta a castigat scrutinul cu promisiunile de a combate coruptia si a intari domnia legii, in a doua cea mai saraca tara din UE, noteaza Bloomberg.

„Nu este nicio indoiala ca acest lucru va imbunatati politicile fiscale si intreaga economie. Rezultatul alegerilor va avea ca rezultat mai multa transparenta in guvern”, a declarat la Bucuresti presedintele Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius, intr-un interviu.

Eurobondurile Romaniei au generat in acest an un castig de 14%, cel mai mare intre noua piete din regiune, sustinute de reducerea deficitului bugetar si de respectarea tintelor stabilite cu Fondul Monetar International, potrivit Bloomberg.

Pe termen scurt ar putea aparea turbulente, in conditiile in care Iohannis si Ponta, care a ramas premier, incepe sa lucreze impreuna, dar impartirea puterii va fi buna pentru tara, considera Roxana Hulea, analist la Societe Generale in Londra.

Iohannis a castigat cu 54,5%, inversand un decalaj de 10 puncte procentuale, scandalurile de coruptie din interiorul partidului premierului provocand un vot de protest impotriva guvernului, din partea alegatorilor.

„Alegatorii cer guvernului sa accelereze reformele si sa schimbe agenda”, a afirmat Hulea.

Presedintele ales, care va prelua presedintia de la Traian Basescu in 22 decembrie, a declarat marti ca PNL vrea sa ia puterea in 2015 si cel mai tarziu in 2016.

„Impartirea puterii, dreptul de veto al presedintelui asupra unor noi legi si un PSD slabit vor duce la politici mai sensibile”, considera Dan Bucsa, economist al UniCredit Bank in Londra.

Vladas Zaborovskis, manager de fonduri la compania SEB Investiciju Valdymas in Tallinn, a declarat ca va astepta sa vada daca se va materializa colaborarea intre rivalii politici, inainte de a cumpara obligatiuni romanesti.

‘Exista acest potential de scadere, provocat de riscurile politice. Informatiile pozitive si fundamentele macroeconomice bune sunt deja incluse in preturi”, a spus Zaborovskis.

Politicile lui Ponta au contribuit la accelerarea cresterii economice la un ritm anualizat de 3,2% in trimestrul al treilea, cel mai rapid din UE, potrivit datelor preliminare publicate de Institutul National de Statistica pe 14 noiembrie.

Ponta a declarat pe 11 noiembrie ca guvernul are ca tinta un deficit bugetar de 1,4% pentru 2015, fata de un nivel de aproape 2% in 2014.

Comisia Europeana a avertizat pe 5 noiembrie ca in lipsa unor noi masuri de crestere a veniturilor sau de reducere a cheltuielilor, deficitul bugetar va urca la 2,8% din PIB in 2015.

Randamentul obligatiunilor Romaniei cu maturitate in 2024 a scazut cu 0,09 puncte procentuale in aceasta saptamana, atingand joi un minim record de 2,67%.

Leul s-a depreciat in aceeasi perioada cu 0,4%, la 4,4415 unitati pentru un euro.

Iohannis, etnic german in varsta de 55 de ani si primar al Sibiului din anul 2000, a castigat alegerile cu ajutorul cresterii numarului de participanti la vot.

Transparency International caracterizeaza Romania ca una dintre cele mai corupte tari din UE, dupa Grecia si Bulgaria.

„Lucrul extraordinar care s-a intamplat la aceste alegeri este participarea incredibila la vot. Oamenii vorbesc unii cu altii, raspandesc informatiile, este mult mai dificil ca politicienii si triseze si sa insele”, a spus Mobius.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro