Sari direct la conținut

Bloomberg: Romania, exemplu pentru Grecia privind combaterea economiei subterane

HotNews.ro

In timp ce tari precum Grecia se zbat sa combata evaziunea fiscala, Romania face progrese in diminuarea economiei sale subterane ce se ridica la peste 40 de miliarde de dolari, a doua cea mai mare din Uniunea Europeana. Cu o pondere a economiei gri de o circa treime in produsul intern brut la 25 de ani de la caderea comunismului, avantul autoritatilor romane este menit sa umple visteria statului si sa ajute guvernul sa suprime masurile dureroase de austeritate, scrie publicatia economica Bloomberg intr-un material publicat marti.

„Ar fi timpul ca, dupa 25 de ani, legea sa preia fraiele in Romania, fie ca vorbim de legea fiscala sau de legea penala”, a declarat Dan Badin, partener coordonator servicii fiscale si juridice in cadrul Deloitte Romania. „Acum, cei care fac afaceri legale sunt foarte bucurosi, pentru ca anchetele ii sperie pe fraudatori si reduce concurenta neloiala. Este un lucru pozitiv”, a spus Badin.

Economia subterana a Romaniei se ridica la aproximativ 175 de miliarde de lei (44 miliarde de dolari), fiind intrecuta doar de Bulgaria in cadrul UE, estimeaza firma de consultanta AT Kearney Inc. Aproximativ 72 de miliarde de lei provin din evaziunea pe TVA, potrivit datelor Eurostat, fapt ce ingreuneaza cresterea colectarii veniturilor bugetare, care a ramas la aproximativ 30% din PIB de doua decenii.

Incurajati de victoria in alegerile prezidentiale de anul trecut a lui Klaus Iohannis, care a candidat cu o platforma anticoruptie, procurorii au venit in ajutor.

Dupa ce au facut perchezitii la sute de firme si locuinte in 2014, acestia au identificat situatii de frauda in valoare de peste 2 miliarde de euro. Agentii antifrauda au descoperit prejudicii in dauna statului de jumatate de miliard de lei in primele doua luni ale anului, a informat Ministerul Finantelor intr-un comunicat, marti.

Peste 300 de milioane de euro asteapta sa fie recuperate, potrivit procurorului-sef anticoruptie Laura-Codruta Kovesi. „Daca aceste fonduri ar fi readuse la buget, am putea dubla salariile medicilor pentru un an”, a declarat ea pe 10 martie. „Este foarte important ca scopul pedepsei penale sa fie atins si prin recuperarea prejudiciilor. Acest lucru descurajeaza viitoare fapte de coruptie”, a mai spus Kovesi.

O actiune mai extinsa impotriva coruptiei a dus anul trecut la un numar record de condamnari pentru perioada postcomunista, cu peste 1.130 de persoane, inclusiv fosti demnitari, condamnati la inchisoare. Multi dintre ei au fost aratati in direct la tv fiind transportati cu catusele la maini, iar imagini cu ofiteri mascati efectuand perchezitii sunt difuzate aproape zilnic, noteaza Bloomberg.

Inclusiv ministrul de Finante Darius Valcov a demisionat luna aceasta, dupa ce a fost acuzat de procurori de fapte de coruptie comise in perioada in care era primar. El neaga faptele.

„Cand incepi sa destructurezi retele de coruptie, dai un exemplu, iar pe cei care eludeaza taxele si nu sunt inca anchetati ii cuprinde teama”, spune Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, institutie independenta care supravegheaza si evalueaza politica fiscala a Guvernului. „Fara o imbunatatire semnificativa in colectarea veniturilor si combaterea fraudei, planificatele reduceri fiscale nu sunt sustenabile”, mai spune Dumitru.

Citeste intreg materialul pe Bloomberg.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro