Bogdan Dragoi (MFP): Un nou imprumut prin eurobonduri pe pietele externe, posibil spre finalul anului. Pentru datoria scadenta in iulie exista bani
Bogdan Dragoi, secretar de stat Ministerul Finantelor Publice a declarat marti, 11 mai ca dupa luna septembrie, cand „se deschide piata externa”, Romania ar putea face o noua emisiune de eurobonduri. „Depinde de pret. Vom iesi numai daca pretul este bun”, a declarat Dragoi. Dragoi a spus ca exista in acest moment la Ministerul de Finante fondurile necesare platii datoriei de 700 milioane de euro din eurobonduri, scadenta in luna iulie. Acesta a confirmat ca datoria totala pe care Romania trebuie sa o plateasca este de 10 miliarde de euro, in 2010 si ca au fost nominalizati cei care vor face parte din Consiliul Fiscal.
Legat de posibilitatea garantarii cofinantarii companiilor pentru a derula proiecte europene, acesta a spus ca „se cauta solutii”, impreuna cu Asociatia Romana a Bancilor si cu Autoritatile de Management, iar intalnirile oficiale dintre acestia sunt „cel putin bilunare”.
In plus, potrivit secretarului de stat, Guvernul analizeaza modificarea legii achizitiilor publice pentru a rezolva cumva problema contestatiilor. Potrivit acestuia, marea majoritate a contractelor de achizitii publice sunt afectate de contestatii.
La inceputul lunii martie, Romania a imprumutat un miliard de euro prin emisiunea de eurobonduri cu scadenta la 5 ani, la un cupon de 5% si un randament total de 5,17% pe an, valoarea subscrierilor ridicandu-se la 4,9 miliarde euro, a transmis MFP printr-un comunicat de presa. Comisionul de intermediere a fost de 0.0375% (3.75 bps – all in) din valoarea emisiunii de euroobligatiuni. Acest comision include toate cheltuielile legate de intermedierea emisiunii, inclusiv costurile legate de organizarea turneului de promovare a emisiunii de eurobonduri, cat si costul serviciilor legale ale emitentului.
Ministerul Finantelor Publice sustine ca a cerut intermediarilor emisiunii de obligatiuni – Deutche Bank, Eurobank EFG si HSBC – sa obtina o derogare de la clauza de confidentialitate, pentru a putea face public nivelul comisionului de intermediere.