Britanicii de la Top Gear se arata la final incantati de Romania despre care isi imaginau ca e "o tara plina de boi in care oamenii arunca in tigani cu pietre"
BBC a difuzat duminca editia Top Gear filmata in aceasta toamna in Romania. In deschidere, britanicii spun ca se asteptau ca Romania sa fie o tara plina de boi in care oamenii arunca in tigani cu pietre, dar la final toti se arata extraordinar de incantati dupa ce conduc masini de sute de mii de euro pe virajele ametitoare ale Transfagarasanului. Romania e totusi prezentrata ca o tara exotica, destul de inapoiata, nelipsind imaginile tipice: tigani, Palatul Parlamentului, carute si drumuri proaste.
„Ne imaginam Romania ca fiind o tara plina de boi in care oamenii arunca cu pietre in tigani”, e descrierea cu care incepe emisiunea, pe fondul unor imagini cu animale de povara, carute si drumuri de tara. „Sa vii aici intr-o masina care costa 168.000 de lire e ca si cand ai aparea in Sudan intr-un costum facut in intregime din mancare”, spun britanicii.
Apoi raman insa uimiti de numarul mare de masini scumpe din Mamaia, modele noi de Ferrari, Porsche, Maserati. Secventa se incheie cu cateva cadre in care apare Dacia Sandero despre care cei de la Top Gear au ras in repetate randuri in alte emisiuni. De data asta sunt mai blanzi, iar singura replica este: „M-am gandit atat de mult in ultimii doi ani la aceasta masina incat am uitat unde se fabrica”.
Jeremy Clarkson nu poate pronunta numele Transfagarasan, despre care insa „oamenii vorbesc in soapta si spun ca e cel mai bun drum din lume”. Cu totii pleaca apoi spre drumul montan, dar mai intai au facut intrecere pe autostrada Soarelui, in drum spre Bucuresti. Au avut ceva probleme sa gaseasca Palatul Parlementului, au mai oprit oameni care le-au desenat drumul iar James May e filmat silabisind fraze inutile dintr-un ghid de conversatie englez – roman: „Anul trecut pe vremea aceasta eram in Scotia”, spre exemplu.
Toti s-au aratat uimiti de cat de mare e cladirea, iar comentariile lor despre nebunia lui Ceausescu se incheie cu: „Stiati ca pe unde mergea, frunzele erau pictate in verde?”
James May a condus Dacia Sandero iar concluzia e ca masina e redusa la esenta, nimic mai mult decat ce-ti trebuie, „este o masina vesela, superba, simpla, onesta”, spune May, insa apoi „regia” a conceput un moment in care Sandero e putin „sifonata”, dupa ce „din intamplare” e lovita de un tir care dadea cu spatele.
Apropiindu-se de Transfagarasan, concluzia Top Gear este ca au lasat in urma Romania moderna si au ajuns intr-o tara „stil Borat”. Nu putea lipsi vizita intr-un sat de tigani cu drumuri neasfaltate unde pe langa masina treceau carute, iar copiii se jucau in noroi si scriau cu degetul pe masinile sport de sute de mii de euro.
Exotic este cuvantul care defineste cel mai bine emisiunea: pe motiv ca s-au ratacit, toti au dormit in masinile sport si au parcat „din intamplare” la doar cativa metri de barajul Vidraru.
La farsit, accelerand puternic pe virajele Transfagarasanului, Clarckson e in culmea bucuriei: „Romania, multumim ca ne-ai primit, as sta vesnic aici”.
Romania e insa prezentata ca o tara exotica, sunt prezentate imagini cu animale ce merg agale pe mijlocul drumului, sate sarace, carute, drumuri nepavate. Emisiunea iti lasa impresia unei tari sarace, indepartata si plina de contraste.