Sari direct la conținut

Bucharest Gay Pride: Peste 2.500 de participanti la Marsul Diversitatii – culoare, pacifism, diversitate si toleranta

HotNews.ro
Marsul Diversitatii 2016, Foto: Agerpres
Marsul Diversitatii 2016, Foto: Agerpres

Marsul Diversitatii organizat, sambata, in Bucuresti a reunit peste 2.500 de participanti, atat persoane membre ale comunitatii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali si transexuali), oficiali, precum si sustinatorii acestora, militand pentru nediscriminare, drepturi egale, precum si impotriva intolerantei, relateaza Mediafax intr-un reportaj.

Marsul Diversitatii, organizat sambata de Asociatiile Accept, MozaiQ si de organizatia PSI-Romania, a inceput de la ora 15:30, la Arcul de Triumf din Bucuresti, ca parte a Bucharest Pride 2016, festivalul drepturilor si culturii persoanelor lesbiene, gay, bisexuale si trans (LGBT) din Romania. Festivalul a debutat pe 20 iunie, continuandu-se pana pe 25 iunie, reunind expozitii, proiectii de film, dezbateri, dar si Marsul Diversitatii.

Ajuns la ce-a dea 12 editie, Bucharest Pride se desfasoara sub semnul familiei – „Familia pe care trei milioane de romani incearca sa o redefineasca, limitandu-i sensul”, cu referire la petitia semnata de 3 milioane de cetateni romani care cer modificarea Constitutiei astfel incat casatoria sa fie definita ca o reuniune exclusiva intre barbat si femeie si nu din doi soti, cum este in prezent.

Participantii la acest mars au militat pentru nediscriminare, drepturi egale si vizibilitate pentru comunitatea LGBT, precum si impotriva intolerantei: „Marsul diversitatii este un protest in strada al comunitatii LGBT si este un protest si al aliatilor nostri. Iesim in strada, ne facem vizibili, clamam spatiul public pentru ca spatiul public ne apartine si noua cetatenilor LGBT si o facem cu multa culoare, ca un mesaj de iesire din dulap, de iesire in spatiul public, de asumare a unei identitati in public”, a declarat unul din organizatorii evenimentului, presedintele Asociatiei MozaiQ, Vlad Levente Viski.

Organizatorii Marsului Diversitatii sustin ca: „Trebuie sa retinem doar ca Romania este printre ultimele state din UE, impreuna cu alte 5 tari – toate din regiune – ce nu ofera persoanelor de acelasi sex posibilitatea oficierii unui act civil prin care sa isi uneasca destinele. Alternativa, reprezentata de Rusia si alte tari ale spatiului ex-sovietic, este un mediu nedemocratic in care oamenii intra la inchisoare doar pentru ca vorbesc despre homosexualitate sau comemoreaza victimele masacrului din Orlando, SUA”.

In jur de 2.500 de participanti au fost prezenti la eveniment, acestia venind cu baloane in culorile curcubeului si arborand steagul LGBT. La mars au participat si inalti oficiali: Michael Roth, Ministrul de Stat German pentru Afaceri Europene, Carla Delgado, prima persoana trans aleasa ca parlamentar in Spania, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Paul Brummell, Dean Thompson, adjunctul sefului misiunii Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, precum si ministrul pentru dialog social, Violeta Alexandru.

Manifestantii au desfasurat bannere care purtau mesaje precum: „Dragostea mai presus de dogma”, „Fara ura”, „Hetero, dar nu obtuz”, „Inainte de orice altceva sunt om” sau „Equal love”. Marsul Diversitatii a fost si in acest an unul plin de culoare, participantii fiind imbracati lejer, in haine de vara, viu colorate, fluturand stegulete in culorile simbolizand comunitatea LGBT, purtand tunsori in nuante extravagante, aprinse, pierceing-uri si afisand o atitudine prietenoasa. Unii participanti au venit insotiti de umbrele in culorile curcubeului, iar organizatorii au impartit stickere care reprezentau simbolul comunitatii LGBT, dar si bauturi racoritoare si apa plata pentru sustinatori.

Sursa foto: Agerpres

Si travetitii au participat la eveniment, insa dintre acestia s-a evidentiat Denisa, imbracata intr-o rochie lunga de seara cu sclipici, paiete si trena si purtand pe cap o peruca in doua culori. Pozata de fotografi, acesteia i s-a strigat din public: „Esti ca Marilyn Monroe!” Denisa a declarat ca anul trecut a fost imbracata in politista. Ea a precizat pentru Mediafax ca nu a venit sa militeze pentru drepturi, ci ca sa fie acceptata si tolerata asa cum este: „Nu e vorba de casatorii sau de alte chestii. Fiecare face ce vrea, dar sa ne accepta asa cum suntem noi. Sa ne lase… ca tot doua maini si doua picioare avem si noi!”

In fata Arcului de Triumf, organizatorii, dar si sustintorii au desfasurat un steag urias in culorile LGBT. Toti participantii au pus mana de la mana pentru desfasurarea steagului urias. La eveniment au participat si straini, germani, englezi si olandezi veniti sa sutinta manifestatia si in Romania.

O tanara transgender a exprimat ce reprezinta pentru ea acest mars al diversitatii: „Vreau sa stie lumea ca comunitatea LGBT este vizibila. Eu sunt o fata transgender si mi se pare foarte important sa avem macar o zi in an in care sa fie toata lumea open cu chestia asta. De la statul roman astept acceptare si toleranta. Atata timp cat nu ranim pe nimeni nu cred ca sunt un pericol. Ar trebui sa fie pedepsite incercarile de discriminare si calomnie care sunt zilnic facute in Romania”.

Pe de alta parte, un tanar participant la mars a declarat ca societatea romaneasca persecuta comunitatea gay din tara noastra: „Tinand cont de faptul ca accesam foarte multe fonduri europene, noi nu suntem integrati in categorii vulnerabile, discriminate. Romii sunt integrati, femeile abuzate, sunt atatea categorii integrate. Noi ca identitate nu suntem… cu toate ca suntem cea mai discriminata categorie din Romania. Un al doilea punct este modul de acceptare al comunitatii hetero in raport cu cei care, de fapt, sunt egali cu ei, platesc aceleasi taxe, au aceleasi drepturi, muncesc la fel, dar diferenta de acceptare in raport inclusiv cu parlamentarii e diferita”.

In plus, o tanara exprimat ca a venit la marsul diversitatii pentru a-si sustine prietenii: „Sunt aici sa-mi sustin prietenii, cunostintele care fac parte din comunitatea LGBT. Consider ca este dreptul lor de exprimare de a face acest mars. Sunt de parere ca va fi un eveniment plin de culoare si de zambete. Stiu ca traim intr-o societate care este intr-o cutie si intr-o societate in care sunt foarte multe prejudecati. Oamenii cer sa existe in pace si liniste alaturi de ceilalti. Nu a zis nimeni ca vor sa se legalizeze casatoriile. Doar lasati-ne sa fim langa toti ceilalti. Pana la urma nu conteaza orientarea sexuala. Sunt persoane care fac parte din comunitatea asta care nu aveti idee ce fel de joburi au. Stop judging people!”.

Sursa foto: Agerpres

De la protest nu au lipsit incidentele. Mai multi trecatori au adus injurii participantilor la miting, iar jandarmii l-au legitimat pe un trecator pentru ca striga lozinci homofobe. Barbatul a facut scandal pentru ca i s-a cerut actul de identitate. „Ce, n-am voie sa ma plimb? De cand e interzis in Romania? Ce-am facut? Dati-mi buletinul inapoi. N-am incalcat nicio lege!”, a protestat barbatul.

Jandarmeria Romana a venit echipata la eveniment cu caini-lupi cu botnite pentru prevenirea vreunui eventual scandal, fiind posibil ca militantii homofobi sa-si manifeste criticile si nemultumirile fata de participanti.

Deputatul Remus Cernea a fost prezent la mars in calitate de sustinator si de militant pentru drepturile comunitatii LGBT. Acesta a declarat pentru Mediafax ca in afara drepturilor comunitatii gay, el militeaza si pentru drepturile femeilor care ar trebui sa fie mai bine reprezentate in societate: „In Parlamentul Romaniei sunt 10% femei, spre deosebire de toate celelalte state democratice in care sunt minim 30% femei”.

Remus Cernea a mai declarat ca, desi initial a fost perceput ca persoana gay, a venit la mars insotit de prietena sa.

De asemenea, la eveniment a venit si cantareata Andreea Balan, insotita de doua dansatoare. Intr-o declaratie pentru Mediafax, cantareata a transmis un mesaj de sustinere pentru comunitatea LGBT, precum si unul de toleranta: „In primul rand eu sustin iubirea. Oamenii nu trebuie judecati. Asa cum nici eu nu-mi doresc sa fiu judecata, la randul meu nu judec. Consider ca oamenii nu trebuie sa fie marginalizati in functie de orientarea lor sexuala, de religie sau de etnie. Marginalizarile acestea pe mine ma deranjeaza si as vrea sa nu mai existe. De aceea am venit la mars, sa existe un statement din partea mea. Iubirea este cea care primeaza si cu totii trebuie sa militam pentru iubire. Meritam sa iubim si sa fim iubiti asa cum ne dorim noi”, a fost mesajul transmis de cantareata.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro