Sari direct la conținut

Bucuresti: Investitorii, obligati de lege sa informeze vecinii despre proiectele imobiliare pe care urmeaza sa le demareze in cartier

HotNews.ro
Lucrari de constructie, Foto: Agerpres
Lucrari de constructie, Foto: Agerpres

Investitorii care doresc sa construiasca o cladire noua au obligatia de a pune pe terenul unde vor ridica imobilul un panou, pe care sa explice clar ce vor sa construiasca si cum va arata noua cladire, potrivit Regulamentului de consultare a populatiei discutat vineri, la Primaria Capitalei. Astfel, acestia vor putea afla inca de la faza de intentie, inainte ca proiectul sa fie aprobat, ce anume se va construi langa casa lor. Daca vecinii cred ca noua constructie le aduce prejudicii, se pot adresa Primariei Capitalei pentru a-si spune nemultumirea. Consilierii generali, inainte de a supune la vot proiectul, vor vedea eventualele nemultumiri ale vecinilor si pot tine cont de ele.

In alte tari europene, vecinilor li se trimit scrisori in care autoritatea locala le explica ce se va construi in cartierul lor. Potrivit arhitectului sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, acest lucru nu se poate realiza si la noi deoarece nu se cunosc toti proprietarii terenurilor sau imobilelor din capitale. In plus, aceasta procedura ar fi si foarte costisitoare si ar necesita foarte mult timp.

La inceputul acestui an, Ministerul Dezvoltarii a publicat Metodologia de informare si consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului si de urbanism (Ordinul nr. 2701 din 30/12/2010). Potrivit acestui act normativ, administratiile locale trebuie sa elaboreze propriile regulamente de consultare a populatiei.

Vezi principalele prevederi ale Regulamentului de consultare a populatiei pus in dezbatere publica de Primaria Capitalei:

– Informarea si consultarea publicului se efectueaza în toate fazele proceselor de elaborare sau actualizare a planurilor de urbanism si de amenajare a teritoriului si este parte integranta a procedurii de initiere, elaborare, avizare si aprobare a documentatiilor de urbanism si amenajare a teritoriului;

– informarea cetatenilor se face prin afisarea documentatiilor de urbanism pe site-ul Primariei Capitalei, in toate fazele de aprobare, la sediul Primariei Capitalei, si printr-un panou, pe terenul unde urmeaza sa fie ridicata constructia;

– informatiile oferite trebuie sa fie pe intelesul tuturor, nu in limbaj tehnic;

– procesul de informare si consultare a publicului se finalizeaza cu un raport unde se concluzioneaza cele sesizate. Raportul va fi prezentat Consilierilor generali, inainte de fi supusa la vot documentatia de urbanism;

– in cazul in care procdura de consultare a populatiei nu este respectata, Prefectul poate ataca documentatia in contencios administrativ.

Regulamentul de consultare a populatiei pus in dezbatere publica de Primaria Capitalei nu prevede nicio sanctiune pentru functionarii publici care nu ii vor respecta prevederile.

Pana la aparitia Metodologia de informare si consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului si de urbanism, majoritatea Primariilor din Capitala nu afisau pe site informatii despre documentatiile de urbanism aflate in procesul de avizare. Astfe, vecinii, aflau de proiect abia cand incepea santierul. Nemultumiti de ce se construia alaturi, pentru ca le erau incalcate drepturile, oamenii s-au adresat instantei, mai multe documentatii de urbanism fiind anulate sau suspendate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro