Sari direct la conținut

Bulgaria şi România vor propune Chinei proiecte comune

HotNews.ro

Bulgaria, România, Grecia şi Serbia, numite încă Cvadrilaterala Balcanică, vor propune investitorilor chinezi proiecte de infrastructură comune pentru aceste ţări. Acest lucru s-a anunţat după ce premierii celor patru state s-au întâlnit, în cursul serii de marţi, la Bucureşti. La discuţiile cu gazda, prima femeie premier al României, Viorica Dăncilă, a mai participat, pe lângă Boiko Borisov, premierul Greciei, Alexis Tsipras, şi preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, potrivit Rador, care citează Dnevnik.

Proiectele comune de infrastructură au fost subiect de discuţie şi la cea de-a treia reuniune a Cvadrilateralei Balcanice. Primele două întâlniri au avut loc la Varna şi la Belgrad, anul trecut, iar atunci au fost schiţate trei proiecte importante. În primul rând, s-au pus bazele coridorului feroviar din porturile mediteraneene ale Greciei, prin cele bulgare, Varna şi Burgas de la Marea Neagră, până la Ruse, pe Dunăre, iar de acolo prin ramificaţii către Belgrad şi Bucureşti. Celelalte două proiecte sunt energetice – construcţia de legături de gaze între Bulgaria şi Grecia şi construirea unui terminal de gaze lichefiate în portul grecesc Alexandroupolis, unde să sosească gaze naturale din Qatar.

Cel de-al treilea pod peste Dunăre va face parte dintr-un pachet de proiecte pe care cele patru ţări îl vor oferi Chinei pentru finanţare, s-a anunţat după discuţii. „Vom fi la Salonic, înainte de sfârşitul lunii iunie, iar întâlnirea cu China în Sofia va avea loc în perioada 5-8 iulie. Întâlnirea avansează bine, deoarece China doreşte să aibă o participare în Balcani”, a anunţat premierul bulgar.

„Concluziile sunt că vom înfiinţa un grup de lucru comun al miniştrilor transporturilor, astfel încât aceştia să poată concretiza proiectele”, a anunţat preşedintele sârb Aleksandar Vucic. Proiectele trebuie să fie finalizate până în luna iulie, pentru a fi prezentate la reuniunea 16 plus 1 a statelor din Europa de Est cu China, care este anul acesta la Sofia.

Cel de-al treilea pod peste Dunăre va fi la Ruse, la sugestia României. Bulgaria susţine această propunere, deoarece aceasta va finaliza coridoarele europene verticale. Asta a declarat premierul Boiko Borisov. „Noi nu suntem Grupul de la Vişegrad, care stabileşte obiective pentru politici comune. Nu, noi dorim infrastructură, infrastructură digitală, porturi, pentru a ridica creşterea economică“, a mai spus Borisov.

„A treia noastră întâlnire demonstrează că putem sprijini obiectivele noastre comune”, a spus Viorica Dăncilă. Ea l-a felicitat pe preşedintele sârb Aleksandar Vucic pentru rolul Serbiei în regiune. România sprijină realizarea obiectivelor preşedinţiei bulgare privind Balcanii de Vest, a declarat Dăncilă adresându-se premierului bulgar, Boiko Borisov.”Acest format este o bună oportunitate de a identifica cum să cooperăm pentru dezvoltarea economică”, a spus premierul român.

Aş dori să atrag atenţia asupra conectării porturilor din Grecia cu cele ale Mării Negre şi ale Dunării, foarte important este şi proiectul dintre Salonic, Sofia şi Bucureşti, a declarat premierul grec Alexis Tsipras.

Un proiect foarte important este legătura pentru transferul de gaze naturale între Grecia şi Bulgaria, a mai amintit el. Noi trebuie să căutăm finanţare din partea UE, dar şi din partea unor iniţiative precum „16 plus 1“ (care include China şi 16 ţări din Europa Centrală şi de Est – n.red), unde până acum Grecia a fost un observator, dar va deveni membru, a mai declarat Tsipras.

„Vrem să fim următorul stat membru al UE şi fără sprijinul dvs. nu putem să ne realizăm acest obiectiv”, a spus Vucic. Am vorbit despre finalizarea autostrăzii către Bulgaria şi segmentul nostru către Skopie, a adăugat preşedintele sârb. Aderarea Serbiei a fost sprijinită de Bulgaria, Grecia și România.

„Macron vorbeşte despre schimbări în UE, dar am convingerea că Merkel va ajuta extrem de mult pentru ca Balcanii să avanseze. Putem fi un loc foarte frumos de trai, iar în acelaşi timp în fiecare moment să fim pe muchie. Problema devine întotdeauna comună şi întotdeauna e cu victime şi distrugeri imense. Nu sunt uşoare deciziile lui Vucic, dar fără a înghiţi Kosovo şi Bosnia şi Herţegovina nu se poate merge mai departe în Balcani”, a declarat Boiko Borisov. El a explicat că aderarea Serbiei la UE va reprezenta revenirea ţării în Europa, de care aparţine.

Ţările care se află pe drumul spre UE trebuie să îndeplinească cerinţele, iar noi trebuie să le ajutăm să asigure o regiune paşnică”, a declarat Alexis Tsipras, prim-ministru al Greciei.

Aderarea Balcanilor a început în 2003, la Salonic, atunci aderarea Bulgariei şi a României au fost pe ordinea de zi. Trebuie să continuăm ceea ce am început în urmă cu 15 ani şi, acum, la Sofia, vom reînnoi discuţia despre Balcanii de Vest”, a adăugat Tsipras. Ideea reuniunii UE-Balcanii de Vest a fost iniţiată în acest format, când ne-am întâlnit la Varna, a amintit primul ministru grec. Preşedinţia bulgară este un succes balcanic, trebuie ca următoarele preşedinţii, ale Austriei şi României, să continue această linie, a mai spus Tsipras, potrivit Rador, care citează Dnevnik.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro