Bursa americană a „sughițat” după apariția unei imagini false cu o explozie lângă Pentagon
O fotografie care arăta o pretinsă explozie în apropierea Pentagonului a dus luni la o scădere cu 500 de miliarde de dolari a bursei americane, aceasta redresându-se însă rapid după ce s-a descoperit că imaginea era falsă, relatează Insider și Politico.
Imaginea arăta un nor mare de fum negru în apropierea a ceea ce mai mulți utilizatori cu conturi verificate de Twitter au afirmat că este o zonă de lângă Pentagon.
Deși informațiile în acest sens sunt contradictorii, unele ziare americane afirmă că imaginea a fost distribuită inițial de OSINTdefender, un cont de pe Twitter care se descrie drept un „monitor de informații din surse deschise”.
OSINTdefender a șters ulterior postarea în cauză, un alt cont care a distribuit imaginea fiind unul care pretindea că aparține agenției de știri Bloomberg. Contul respectiv, numit @BloombergFeed, a fost suspendat între timp de Twitter.
Prime example of the dangers in the pay-to-verify system: This account, which tweeted a (very likely AI-generated) photo of a (fake) story about an explosion at the Pentagon, looks at first glance like a legit Bloomberg news feed. pic.twitter.com/SThErCln0p
— Andy Campbell (@AndyBCampbell) May 22, 2023
Platforma cumpărată oficial de Elon Musk la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut a fost pe larg criticată în presa americană din cauza acestui incident deoarece contul ce imita pagina agenției Bloomberg avea „bifa albastră” care ar trebui să certifice că este vorba de o sursă verificată.
Propaganda rusă a anunțat și ea o explozie la Pentagon
Fotografia a fost redistribuită de numeroase pagini de pe Twitter, inclusiv de către cea a televiziunii ruse de stat Russia Today, care are peste 3 milioane de urmăritori pe această rețea de socializare.
Pagina de pe Twitter a RT nu poate fi vizionată în Uniunea Europeană, care a interzis canalul de propagandă al Moscovei în spațiul comunitar încă din data de 27 februarie a anului trecut, alături de Sputnik. Însă RT poate fi urmărită pe Twitter în Statele Unite și alte țări care nu au luat astfel de măsuri.
Departamentul de pompieri din Arlington, zona în care se află Pentagonul, a dezmințit însă existența vreunei explozii în apropierea clădirii care găzduiește conducerea militară a Statelor Unite, adăugând că nu există niciun pericol pentru public.
This morning, an AI generated image of an explosion at the US Pentagon surfaced.
With multiple news sources reporting it as real, the S&P 500 fell 30 points in minutes.
This resulted in a $500 billion market cap swing on a fake image.
It then rebounded once the image was… pic.twitter.com/DpHgflkMXP
— The Kobeissi Letter (@KobeissiLetter) May 22, 2023
Răspândirea rapidă a imaginii pe rețelele de socializare a dus la un „sughiț” al bursei americane, care a pierdut 500 de miliarde de dolari din capitalizare înainte ca autoritățile să dezmintă informațiile privind presupusul incident din apropierea Pentagonului.
Nu este clar cum a fost creată această imagine sau dacă inteligența artificială a fost folosită pentru generarea sa, însă mai multe elemente par să sugereze acest lucru.
De exemplu, între clădirea vizibilă în imaginea apărută pe Twitter și cea reală există mai multe diferențe care pot fi explicate mai ușor prin faptul că ea a fost generată de A.I., și nu manipulată digital pornind de la o fotografie reală.