Sari direct la conținut

Bursa de la Bucuresti a inchis pe plus joi, influentata de evolutia pietelor externe

HotNews.ro

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a incheiat sedinta de joi in crestere cu peste 2%, evolutia pietei autohtone de capital fiind legata de cea a pietelor externe.

„Bursa a fost destul de volatila fata de o zi obisnuita, nu insa la fel de volatila ca in zilele trecute. Explicatia este strans legata de evolutiile pietelor externe si vedem ca vom fi fideli evolutiilor externe foarte mult timp de acum incolo. Singurele lucruri care declansaza elemente suplimentare in comportamentul investitorilor romani si creeaza amplitudine, in special pe partea de scadere, sunt elementele de ordin intern care tin de economia romaneasca si de climatul social”, a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Evolutia de azi nu are niciun fel de influenta interna. Singurele aspecte care pot fi mentionate sunt cele externe, nivelul cotatiilor crescand sau scazand in functie de evolutiile futures-ului american si pietei engleze.

Mihai Chisu

BET-C, indicele compozit al BVB, s-a apreciat cu 2,86%, pana la 2.955,61 puncte, iar indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide titluri listate, a crescut cu 3,45%, la 4.946,55 puncte.

BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, a urcat cu 3,95%, ajungand la 20.209,78 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri listate la BVB, a avansat cu 3,28%, la 453,05 puncte, iar BET-NG, indicele care reflecta evolutia companiilor energetice, a castigat 3,65%, pana la 690,17 puncte.

Lichiditatea de pe piata reglementata a BVB a scazut cu 71%, ajungand la 38,36 milioane de lei, echivalentul a 9,23 milioane de euro.

Pe sectorul actiunilor s-au inregistrat schimburi in valoare de 38,27 milioane de lei. SIF Oltenia a inregistrat cel mai mare rulaj din piata, de 10,37 milioane de lei, urmata de SIF Moldova si BRD cu un rulaj de 5,92 milioane de lei, respectiv 4,93 milioane de lei. OMV Petrom se afla pe cea de-a patra pozitie in top, cu o valoare a schimburilor de 3,16 milioane de lei, iar Banca Transilvania se afla pe locul cinci, cu 2,80 milioane de lei.

Actiunile Petrolexportimport (14,59%), Armatura (14,29%) si Santierul Naval Orsova (13,75%) au avut cele mai mari cresteri de pret, in vreme ce titlurile Electroputere (-11,50%), Titan (-5,66%) si TMK Artrom (-2,86%) au inregistrat cele mai mari pierderi.

Pe sectorul obligatiunilor s-au incheiat tranzactii cu titluri de stat, in valoare de 10.046 lei.

Schimburile cu unitati de fond OTP WiseRO s-au ridicat la 64.530 lei, cele cu unitati STK Emergent au fost de 1.061 lei, iar cele cu unitati de fond OTP Green Energy s-au ridicat la 510 lei.

Pe piata derivatelor a fost incheiat un contract avand ca suport cursul EUR/RON cu scadenta pe luna septembrie, la un pret de 4,2320 lei si o valoare totala de 4.232 lei, si un contract pe cursul EUR/RON cu scadenta pe luna iunie, la un pret de 4,1705 lei si o valoare de 4.170 lei.

Mihai Chisu: Evolutia viitoare a pietei depinde foarte mult de ce se va intampla pe bursele externe

„Piata romaneasca s-a transformat intr-una dominata de speculatori si comportamentul acesta este observat de fiecare data cand pietele de afara incep sa fluctueze: bursa incepe instantaneu sa reactioneze. Cam la asta se reduce in clipa de fata bursa romaneasca, la o simpatie foarte mare fata de evolutiile pietelor externe”, a mai declarat Mihai Chisu.

El a mai precizat ca sunt putine evenimentele interne care sa genereze cresteri ale pietei si acestea tin de lucruri ipotetice.

„Elemente care sa fie importante si sa genereze optimism in bursa romaneasca sunt foarte putine si sunt potentiale, nici macar nu sunt concrete. Optimismul se bazeaza pe lucruri potentiale, precum pragul la SIF-uri, o imbunatatire incredibila a economiei, insa acestea sunt lucruri ipotetice. Pana una alta, motive ca noi sa crestem prin considerente interne sunt putine”, a mai spus Chisu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro