Sari direct la conținut

Bursa din Shanghai inregistreaza o noua corectie severa, temerile legate de conjunctura economiei Chinei se adancesc / Bursa din Moscova cade cu peste 4%

HotNews.ro

Bursa din Shanghai a inregistrat o noua cadere puternica, luni, accentuind sentimentul de panica de saptamana trecuta, cu riscul de a agita din nou pietele mondiale, in conditiile in care se intetesc temerile legate de economia Chinei si de eficienta politicilor promovate de Beijing, scrie AFP.

Indicele compozit a inchis in cadere cu 5,33%, la 3.016,70 puncte, in timp ce Bursa din Shenzhen cadea cu 6,60%.

Bursa din Shanghai a pierdut aproape 10% saptamana trecuta, intr-un climat de panica ce reaminteste de crahul din vara lui 2015. Unda de soc a zguduit pietele mondiale.

Investitorii chinezi, in mare parte mici, se indoiesc tot mai mult de capacitatea autoritatilor de a relansa piata, in ciuda unui ansamblu de masuri si a unor relaxari cantitative repetate.

Introducerea, saptamana trecuta, a unui mecanism de „scurt-circuit” (care intrerupe automat schimburile, in cazul unei caderi abrupte) s-a dovedit contraproductiva si a exacerbat angoasa generala.

Mecanismul a fost in cele din urma suspendat vineri, incurajind piata din Shanghaï sa creasca usor.

„Bursele sunt deja antrenate intr-o spirala a scaderii, cad fara a gasi un plafon”, a notat Zhang Yanbing, expert la Zheshang Securities.

Pesimismul domina

Indicatorii publicati sambata au alimentat pesimismul general. Astfel, daca inflatia a crescut usor la 1,6% in cifre anualizate, in decembrie, ea ramane la un nivel foarte redus, simptom al unei cereri reduse.

Indicele care masoara evolutia preturilor de vanzare la iesirea din uzina (PPI) a cazut pentru a 46-a luna consecutiv, reamintind problemele cu care se confrunta sectorul manufacturier, constrans sa sacrifice preturile intr-un context de reducere a exporturilor si a unei cereri interne in berna.

Nimeni nu se asteapta la un miracol de la salva de indicatori care vor fi anuntati saptamana viitoare, si care ar trebui sa confirme pentru 2015 cea mai proasta crestere economica anuala din ultimul sfert de secol.

„Pesimismul domina”, rezuma William Wong, de la Shenwan Hongyuan, citat de Bloomberg. „Mediul va ramane complicat: crestere economica slaba, volatilitatea pietelor externe si presiuni depreciative asupra yuanului”, a explicat el.

Spre marea nemultumire a investitorilor, care se tem de un „razboi al valutelor”, banca centrala chineza (PBOC) a orchestrat recent o noua scadere a yuanului fata de dolar, in opt sedinte succesive urmate de o depreciere totala de 1,4% – inainte de a invesa usor tendinta, vineri si apoi luni.

In marja burselor chinezesti, Hong Kong a inchis in scadere cu 2,8%, Sydney si Seul cedand circa 1,2%.

Bursele europene au deschis mixt, dar Moscova s-a prabusit cu peste 4%, rubla cazand la minimul ultimului an, pe fondul temerilor legate de cotatia petrolului.

„Pietele mondiale sunt ingrijorate de stabilitatea financiara a Chinei”, arata Matthew Sherwood, analist financiar la Sydney. „China este, dupa toate evidentele, pe o panta descendenta graduala” si „sunt numerosi cei care se tem de o aterizare brutala”, subliniaza el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro