Sari direct la conținut

Bursa romaneasca a avut rulaj dublu in aprilie fata de martie, dar indicele vedeta a avut cea mai proasta evolutie din regiune

HotNews.ro
Bursa romaneasca a avut rulaj dublu in aprilie fata de martie, dar indicele vedeta a avut cea mai proasta evolutie din regiune

Bursa de Valori Bucuresti a revenit pe o tendinta descrescatoare in luna aprilie, dupa ce recuperase in martie majoritatea pierderilor de la inceputul anului, arata raportul pentru luna trecuta al operatorului pietei de la Bucuresti.

Principalul indice de la BVB, BET, a scazut cu 4,3%, cea mai mare corectie din regiune, in conditiile in care pietele au crescut in Austria (+2,77%), Cehia (+2,58%), in Ungaria (+2,13%) si Croatia (+0,96%) si s-au corectat in Bulgaria (-0,82%), Polonia (-3,88%) si Romania.

BET Total Return (BET-TR) a avut luna aprilie o scadere ceva mai mica decat a indicelui BET, corectia fiind 3,98% exprimata in lei si de minus 4,05% in euro.

Indicele BET-TR reflecta evolutia celor mai lichide zece actiuni listate la BVB, cuprinse in indicele BET, precum si dividendele

Valoarea tranzactiilor cu actiuni a crescut in aprilie la 1.135,6 milioane lei (253,7 milioane euro) fata de 541,9 milioane lei (121,3 milioane euro) in luna martie 2016.

Rulajul cu actiuni este dublu fata de luna martie si cu cu 55,1% peste nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului 2015.

Valoarea medie zilnica de tranzactionare a fost de 54,08 milioane lei (12 milioane euro) in aprilie 2016, dublu fata de cea inregistrata in martie 2016.

In martie 2016, investitorii au tranzactionat in total actiuni, unitati de fond, obligatiuni si produse structurate de peste 1.226 milioane lei (273,9 milioane euro), valoare dubla fata de cea consemnata in martie 2016.

Capitalizarea bursiera a tuturor companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti a fost de 130,2 miliarde lei (29 miliarde euro) in aprilie 2016.

Din aceasta suma, capitalizarea bursiera a companiilor romanesti a fost de 68,2 miliarde lei (15,2 miliarde euro), in scadere fata de luna precedenta.

In aprilie 2016, cele mai tranzactionate cinci actiuni au fost: Romgaz (SNG), Fondul Proprietatea (FP), Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP) si Electrica (EL) cu o valoare totala de peste 950 milioane lei.

Ce lucruri importante pentru BVB s-au mai intamplat in aprilie

BVB, alaturi de case de brokeraj, a promovat Romania ca destinatie de investitii catre investitorii globali, reuniti in conferinta anuala la New York, in Statele Unite ale Americii.

La eveniment au participat 45 de investitori, reprezentand 31 de fonduri de investitii, care au sub administrare aproximativ 1.100 de miliarde de dolari. In total, 15 companii listate la Bursa de Valori Bucuresti au avut intalniri unu-la- unu cu administratorii de fonduri.

Conferinta „Zilele Investitorilor”a fost oganizata pentru a doua oara consecutiv la New York, pe 18 aprilie 2016, de catre Bursa de Valori Bucuresti, Swiss Capital, Auerbach Grayson si Fondul Proprietatea.

Pe 19 aprilie a fost demararata o oferta de plasament privat accelerat de pana la 22,54 milioane de actiuni Romgaz, reprezentand 5,84% din capitalul companiei. Oferta, initiata de Fondul Proprietatea si intermediata de un consortiu format din banca americana de investitii Goldman Sachs, Wood & Co.

Financial Services si Banca Comerciala Romana, a vizat vanzarea atat de actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti, cat si certificate de depozit (GDR) denominate in dolari, listate la Londra avand activ suport titluri ale transportatorului de gaze.

Acesta este ultimul pachet de actiuni ramas in proprietatea Fondului Proprietatea dupa ce in 2015 si in 2014 acesta a vandut circa 10% din capitalul companiei pentru o suma de 1,1 miliarde de lei, la un pret cu 6% mai mic decat cel la care se tranzactionau atunci pe bursa actiunile SNG.

La infiintare, in anul 2005, fondul a primit de la statul roman un pachet de 15% din capitalul Romgaz pentru a servi la despagubirea fostilor proprietari ale caror imobile au fost confiscate de regimul comunist si nu mai puteau fi retrocedate in natura.

La propunerea Consiliului de Administratie al BVB, actionarii operatorului de piata au aprobat la Adunarea Generala a Actionarilor, pe 26 aprilie, demersurile in vederea unei fuziuni cu Bursa de la Sibiu (SIBEX).

In data de 29 aprilie 2016, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a facut primul pas pentru a deveni unicul operator de piata din Romania pentru tranzactionarea tuturor categoriilor de instrumente financiare.

Au fost trimise invitatii catre mai multe firme independente de consultanta, solicitand exprimarea interesului si ofertele pentru studiul de due diligence al SIBEX, operator de piata cu sediul in Sibiu, si, eventual, pentru evaluarea care poate constitui un element indispensabil al unei fuziuni prin absorbtie, ce poate fi avuta in vedere in viitor.

Actiunile companiei Societatea de Constructii Napoca SA au intrat la tranzactionare pe 27 aprilie 2016, pe piata principala administrata de Bursa de Valori Bucuresti.

Societatea de Constructii Napoca SA a inregistrat in anul 2015 o cifra de afaceri de 40 de milioane de lei. In primul trimestru al anului 2016, veniturile totale au crescut cu 60,2% fata de perioada similara a anului trecut, cu un portofoliu de lucrari, in derulare, de peste 74,5 milioane de euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro