Sari direct la conținut

Bursele din China nu se mai opresc din scadere, investitorii par sa migreze spre piata imobiliara / 1,8 milioane de muncitori din sectoarele carbunelui si otelului vor fi concediati

HotNews.ro
Bursa din Shanghai, Foto: Flickr / Aaron Goodman
Bursa din Shanghai, Foto: Flickr / Aaron Goodman

​Investitorii chinezi au vandut luni actiuni, pe fondul ingrijorarilor ca marile fonduri migreaza de pe aceste titluri de valoare spre proprietati si al castigurilor dezamagitoare din randul companiilor cu rata mare de crestere, informeaza Reuters.

Scaderile de azi continua corectia severa de saptamana trecuta, cand indicii au cazut cu peste 6% doar intr-o singura zi, totul in conditiile in care eforturile Beijingului de a preveni un crah bursier pierd din eficienta.

CSI300 a inchis sedinta la minus 2,4% (2.877,47 de puncte) iar indicele din Shanghai Composite a scazut cu 2,9 procente, pana la 2687,98 puncte.

Shanghai Index preseaza spre suportul intraday de 2.683 de puncte stabilit la sfarsitul lui ianuarie si ramane mult sub suportul fals din august, cand guvernul chinez a recurs la o interventie masiva in piata pentru a reintoarce trendul spre “o piata ‘bull’ rezonabila”.

Raspunsul carpit la posibilul crah a fost vazut de aproapte toti specialistii ca punand sub semnul intrebarii capacitatea Beijingului de a avea grija de o piata de actiuni moderna.

Guvernul l-a schimbat pe seful autoritatii de reglementare luna aceasta, dar decizia n-a ajutat practic deloc la restabilirea increderii.

Analisti blameaza mare parte din scaderile de luni dimineata pe stirile din weekend despre piata imobiliara din Shanghai, media prezentand investitorii ce faceau coada la institutiile guvernamentale pentru a inregistra noi tranzactii.

Indicii companiilor din sectorul imobiliar au mers mai bine decat restul pietei, dar au incheiat sesiunea de dimineata pe o scadere usoara.

Analistii avertizeaza ca semnele de supra-incalzire din pietele imobiliare – in special din Shanghai si Shenzhen – semnaleaza debutul unei migratii de lunga durata de pe volatilele burse chinezesti spre detinerea de proprietati.

“Banii continua sa iasa de pe actiuni, unde investitorii vad prea putine motive de crestere”, spune Shen Weizheng, manager de fond la Ivy Capital din Shanghai.

Schimbarea de trend a investitorilor ce isi directioneaza banii disponibili spre orase precum Shanghai, Nanjing si Hangzhou dreneaza lichiditatea din pietele de actiuni.

Faptul ca piata proprietatilor este intr-o noua “febra” imobiliara dupa masurile recente de sprijinire a sectorului este subliniat si de decizia autoritatilor locale din Shenzhen de a cere rezidentilor sa nu se grabeasca cu tranzactiile de locuinte.

De asemenea, oficialii s-au angajat ca vor lua masuri de a stavili achizitiile in scop speculativ.

1,8 milioane de muncitori din sectorul carbunelui si otelului vor fi concediati

La toate acestea se adauga si alte vesti proaste din economia chineza ce isi pierde din avant. Luni, autoritatile au anuntat ca se asteapta ca 1,8 milioane de muncitori din sectorul carbunelui si otelului sa ramana fara loc de munca, masura urmand sa fie luata pentru a reduce supracapacitatea industriala.

China s-a angajat sa rezolve capacitatea de productie excesiva si sa elimine sute de asa numite “intreprinderi zombi” – companii ce merg pe pierdere, dar sunt tinute in viata de guvernarile locale ce incearca sa evite pierderea de locuri de munca.

Yin Weimin, ministrul pentru resurse umane si asistenta sociala, a spus intr-o conferinta de presa ca 1,3 mil. lucratori din sectorul carbuneluiar putea ramane fara slujbe, plus 500.000 din domeniul otelului.

Este pentru prima oara cand un oficial de rang inalt avanseaza o cifra privind locurile de munca ce vor fi desfiintate pentru a rezolva supracapacitatea industriala si incetinirea cresterii economice.

Pentru guvernul de la Beijing, obsedat de stabilitate, tinerea sub control a somajului si oricaror proteste ce ar putea aparea a fost intotdeauna o prioritate majora.

Autoritatile centrale au anuntat saptamana trecuta ca vor aloca 100 de miliarde de yuani (15,27 mld. dolari) in urmatorii doi ani pentru a reloca lucratorii disponibilizati in cadrul efortului de a rezolva problema supracapacitatii.

Cea mai mare parte a banilor vor merge catre cei dati afara din sectoarele otelului si carbunelui.

Deciziile de acum sunt cu atat mai relevante cu cat, in timpul crizei financiare, in ciuda problemelor economice, nu au fost disponibilizari masive.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro