Sari direct la conținut

Bursierii romani fac foamea prin Europa

Bursele in strainatate le ofera studentilor romani posibilitatea de a vedea lumea, dar cu stomacul cam gol. Banii abia le ajung pentru cazare si o masa la conserva. Insa, in ciuda neajunsurilor, numarul bursierilor s-a dublat in ultimii sapte ani.

13.000 de studenti romani au beneficiat pina acum de bursele Erasmus, oferite de UE si cofinantate de Phare. In 1998, putin peste o mie debutau in acest circuit universitar pe la portile Europei. Franta, Germania, Spania si Italia se afla in topul destinatiilor preferate. Numarul de studenti din Romania care pleaca anual, dornici de o experienta occidentala, s-a dublat in ultimii sapte ani.

Este o statistica facuta pe bursele Erasmus, insa ea poate fi extrapolata. Bursele de studiu in strainatate s-au inmultit considerabil in ultimii ani, la fel si perioada de sedere a studentilor in universitatile europene, care a crescut semnificativ.

Durata medie a unui stagiu in strainatate a variat si ea, de la 4,6 luni la 5,6 in prezent, in conditiile in care media pe toate tarile participante se situeaza in jurul cifrei de 6,6 luni.

Banii „babacilor“ sint de baza

In septembrie, peste 100 de tineri vor pleca in strainatate cu burse finantate de Guvernul Romaniei. Ministerul Educatiei, prin Oficiul National al Burselor de Studii in Strainatate (ONBSS), a lansat oferta de studii pentru 600 de luni/total studenti. Un bursier poate obtine o perioada cuprinsa intre doua si zece luni. Studentii care au concurat pentru aceste burse stiau ca vor primi 1.

000 de dolari pe luna pentru intretinere. Dupa afisarea rezultatelor, ei au aflat ca banii difera in functie de tara de destinatie. Daca bursa e in Italia, Franta sau in tarile nordice, studentul va primi cel mult 800 de dolari. Pentru Spania, Portugalia sau Grecia, cuantumul este de 700 de dolari. Doar pentru SUA, Anglia, Elvetia si Japonia se dau cel mult 1.000 de dolari.

„Cind am dat concurs, credeam ca voi primi 1.000 de dolari pe luna, mai ales ca Danemarca, tara in care am luat bursa, este mult mai scumpa decit Marea Britanie. Voi primi doar 650 de dolari, din care 400 se duc pe cazare. Am avantajul ca nu platesc taxa scolara, insa cu 250 de dolari nu am cum sa traiesc acolo. Ma bazez foarte mult pe sprijinul parintilor, altfel n-as pleca“, a spus Maria S.

, una dintre cistigatoarele bursei.

Orice restanta duce la pierderea bursei

Nici bursele oferite de alte tari nu sint mai generoase financiar. Germania si Italia ofera peste 6.000 de burse anual, la Facultatile de Studiul Afacerilor, respectiv Filologie si Stiinte Sociale, dar cei mai multi studenti romani se orienteaza spre domeniile tehnice.

Pretul platit de un student Erasmus pentru a se intretine intr-un asemenea loc depaseste de citeva ori cuantumul grantului. Gospodarirea celor aproape 400 de euro pe care ii are la dispozitie lunar un bursier roman, din partea UE, ramine in intregime la latitudinea sa. Cursurile sint gratuite. Chiria si mincarea costa.

„O camera in caminele facultatii costa 300 de euro pe luna, iar o masa pe zi, la cantina, aproape 6 euro. Banii nu ajung“, spune Bogdan Pintilie, student la Stiinte Politice, care va pleca la Bologna in septembrie.

Ilinca Stefanescu, studenta la Arhitectura, a stat un an de zile la Roma. „Erasmusii nu prea calca prin restaurante. De cele mai multe ori, cina se gateste la comun, intr-o bucatarie aglomerata. Semipreparatele si conservele sint la mare pret“, afirma ea.

Calatoriile sint scumpe. Trenul, metroul, avionul. O slujba part-time ar fi ideala, dar se gaseste greu si nu mai lasa timp pentru altceva, iar la sfirsitul anului, cine nu ia examenele trebuie sa returneze banii pe care i-a primit prin program. Sprijinul financiar venit de acasa ramine de baza. Europa studentilor nu este disponibila la preturi studentesti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro