Sari direct la conținut

Business report: ​​47 de magazine din România acceptă tranzacţii în bitcoin; Drum Național din România în stare jalnică; Resursele de energie primară ale României au crescut cu 4,5%, în semestrul I

HotNews.ro
business, Foto: Colaj foto
business, Foto: Colaj foto

​Drum Național din România în stare jalnică. Ploile abundente din ultima perioadă au provocat pagube uriașe nu doar în sectorul agricol, ci și la infrastructura feroviară, respectiv cea rutieră. Un exemplu în acest sens este drumul national 73D, unde pe o porţiune de 200 de metri, din cauza alunecărilor de teren survenit în urma ploilor abundente, calea rutieră arată ca după un bombardament. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat la începutul acestei luni că va închide circulaţia pe pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 73D, între km 41+300 şi km 41+500, mai exact între localităţile Mioveni şi Stoeneşti, judeţul Argeş, pentru lucrări de refacere a stării carosabile, potrivitCapital.

Resursele de energie primară ale României au crescut cu 4,5%, în semestrul I. Resursele de energie primară au crescut în primele şase luni din 2018 cu 4,5%, la 17,045 milioane de tone echivalent petrol, iar cele de energie electrică au scăzut cu 0,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ajungând la 33,984 miliarde kWh, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Conform sursei citate, principalele resurse de energie primară în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2018 au totalizat 17,045 milioane de tone echivalent petrol, în urcare cu 739.300 tep faţă de intervalul similar din 2017, potrivit Economica.

47 de magazine din România acceptă tranzacţii în bitcoin. În pofida riscurilor din piaţa furtunoasă a monedelor digitale, cu evoluţii de infarct pentru investitorii tradiţionalişti, harta comercianţilor care acceptă plata în criptomonede se extinde la nivel global. În România, cei care deţin portofele bitcoin pot cumpăra o gamă largă de produse şi servicii din 47 de magazine, de la bilete de avion, cazare şi prânzul la restaurant până la telefoane, laptopuri, tablete sau biciclete. Din informaţiile centralizate de coinmap.org, dintre cei 47 de comercianţi români care acceptă plata în bitcoin, 15 sunt în Bucureşti, restul fiind distribuiţi în celelalte municipii din ţară. În România, există 6 bancomate de bitcoin, patru dintre ele fiind în Bucureşti, unul în Iaşi şi unul în Cluj, potrivitGandul.

600 de terenuri, vândute în Cluj-Napoca într-un an. Unde se vor construi viitoarele locuinţe? Cererea de locuinţe este încă mare în municipiu, aşa că dezvoltatorii pregătesc în continuare proiecte, ca să profite de „valul” bun. În Cluj-Napoca, s-au tranzacţionat pe parcursul anului trecut 610 terenuri, în valoare de 32.7 milioane de euro. Cele mai numeroase tranzacţii au avut ca obiect terenuri în Iris, Sopor, Mănăştur, Borhanci şi Dambul Rotund. În total, suprafaţa de teren tranzacţionată a ajuns la 879.542 mp, dar cele mai multe tranzacţii au vizat terenuri de suprafeţe mici: 500-1.000 mp, potrivitActual de Cluj.

Locul din România unde grădinile sunt inundate cu PETROL: ”Pun o floare, se usucă”. Localnicii din Hinţeşti spun că de peste 20 de ani se confruntă cu această problemă. Periodic, în grădinile şi în curţile lor apar bălţi de petrol şi apa sărată care pârjolesc culturile. Necazul e ca sutele de reclamaţii făcute la Garda de Mediu au rămas fără răspuns. Oamenii spun că s-au ales doar cu drumurile şi cu timpul pierdut pentru că nimeni nu i-a luat în serios. Joi, inspectorii de mediu au fost în zonă, dar localnicii s-au revoltat când i-au văzut însoţiţi chiar de reprezentanţii societăţii pe care oamenii o reclamă, potrivitCapital.

Firma înfiinţată de cel mai bogat polonez, care a găsit gaze în România, ar putea intra în lichidare. Serinus Energy a anunţat că ar putea fi obligată să intre în lichidare ca urmare a imposibilităţii onorării obligaţiilor financiare. Compania a găsit gaze într-un perimetru din Satu Mare, dar exploatarea este întârziată. În Tunisia, compania a fost obligată să închidă un câmp, iar când l-a redeschis, producţia sa a fost de doar 60% comparativ cu nivelul iniţial. Un al doilea câmp închis ar putea fi redeschis abia în februarie 2019. În ceea ce priveşte situaţia din România, Serinus spune că doreşte să construiască o centrală pe gaze dar că proiectul a înregistrat întârzieri în obţinerea avizelor şi de accea banii au întârziat să apară, potrivitEconomica.

Tranzacţii de peste 4,8 milioane de lei, după prima oră la Bursa București. Bursa de la Bucureşti a deschis în scădere şedinţa de tranzacţionare de vineri, valoarea schimburilor situându-se la ora 11:15 la 4,81 milioane lei (1,037 milioane de euro). Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide 13 companii, înregistra o depreciere de 0,31%, în timp ce indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, scădea cu 0,35%, iar BET-FI al SIF-urilor consemna o diminuare de 0,59%. Totodată, BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, era în coborâre cu 0,58%, potrivitRomania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro