Sari direct la conținut

Business report: Autostrada Sebeş – Turda: lotul unde "aluneci ca pe gresie", depistat cu probleme şi la cele mai noi teste. Constructorul le neagă; Ce efecte ascunde plafonarea la 55 de lei/Mwh a preţului din producţia internă de gaze; Comoara uriaşă pe care stă România. Am putea achita datoria externă

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

Autostrada Sebeş – Turda: lotul unde „aluneci ca pe gresie”, depistat cu probleme şi la cele mai noi teste. Constructorul le neagă. Telenovela cu lotul 3 al autostrăzii Sebeş – Turda pare fără sfârşit. Surse de la Drumuri spun că şi ultimele teste au indicat probleme de planeitate şi rugozitate pe acest tronson, însă constructorul italian insistă să nege existenţa lor. Prin urmare, suprafeţele cu probleme vor fi frezate şi reasfaltate. De altfel, constructorul şi-ar fi asumat să termine operaţiunile de frezare şi reasfaltare până pe 27 iulie, urmând ca până pe 30 iulie să fie gata şi primul strat de marcaje, în vederea efectuării mult-aşteptatei recepţii, potrivit surselor noastre, scrie Economica.net.

Comoara uriaşă pe care stă România. Am putea achita datoria externă, care se apropie de 100 mld.euro, de şapte ori. România are o datorie externă de peste 96 miliarde de euro şi ar putea achita această datorie şi măine dacă s-ar dori acest lucru. Din datele de până acum, pe care geologii le ştiu, România stă pe 734,8 miliarde de euro.România este pe locul 4 în Europa la capitolul resurse minerale. La pagina 28 a Enciclopediei Economiei Resurselor Minerale din România este prezentat un tabel cu principalele rezerve de resurse minerale, pe cantităţi scrie Capital.

DW: Războiul surd al gazelor. Vizita de miercuri a ministrului de externe al Austriei la București a fost înconjurată de zvonul persistent că e prilejuită de legea exploatărilor offshore adoptată recent în Parlamentul de la București. Sefa diplomației de la Viena, Karin Kneissl, a avut întâlniri la nivelul cel mai înalt, cu președintele, cu prim-ministrul și cu ministrul de externe, dar din comunicatele oficiale nu răzbate aproape nimic relevant. Cu o excepție: ministrul de externe Teodor Meleșcanu a făcut câteva precizari care sunt inevitabil corelate cu subiectul operațiunilor din România ale companiei austriece OMV. De fapt problema aflată în dispută este tocmai cadrul legislativ pentru companiile străine, scrie Deutsche Welle.

Cine sunt „cei mai doriţi angajatori” din România? Primele 10 locuri din topul celor mai doriţi angajatori sunt ocupate de companii multinaționale, care şi-au deschis afaceri în România, conform unui studiu recent publicat. Angajatori care activează în industriile IT, Automotive, Finanţe, Bănci, Telecom sau Retail se regăsesc printre cele mai puternice 20 de branduri nominalizate de participanţii la studiu ca top 3 companii pentru care și-ar dori să lucreze. Pachetul salarial şi siguranţa locului de muncă rămân cele mai importante criterii atunci când candidaţii îşi caută loc de muncă, scrie Actual de Cluj.

Ce efecte ascunde plafonarea la 55 de lei/Mwh a preţului din producţia internă de gaze şi de ce Teodorovici şi Vâlcov pot fi groparii securităţii energetice a ţării. Scăderea preţului de producţie la 55 de lei/Mwh nu le va aduce gospodăriilor o factură mai mică pentru că, piaţa gazelor naturale, doar la consumatorii industriali este liberalizată. La consumatorii casnici, preţul este fixat de ANRE şi va fi aşa până în 2021. Aici, furnizorii de gaze naturale vor dansa la fiecare leuţ plătit de gospodării. Preţul de producţie este doar o componentă din preţul final la factura lunară iar, de când acesta nu a mai fost fixat de stat, marii perdanţi au fost E.ON şi Engie, potrivit Adevarul.

Ce companii se luptă cot la cot cu marii jucători din industria tehnologiei pentru „creierele” românești din IT. Ce au în comun o companie din Big Four, una dintre cele mai mari bănci și un important discounter? Deși nu îi leagă domeniile de activitate, toate se luptă cot la cot cu companiile de teh­no­logie pentru creie­rele românești din IT. Și nu sunt singurele. „Deloitte are peste 350 de specialiști IT care lucrează la acest centru de tehno­lo­gie, iar strategia noastră de a angaja 800 de oameni până în 2020 rămâne ne­s­chimbată“, explică pentru NewMoney Mark Shaw, managing director al Deloitte Technology

Semnal de alarmă pe piaţa muncii. Sociologii vorbesc despre un nou tip de angajat. Angajatorii români muncesc şi atunci când pleacă în concediu, asta arată datele unui studiu eJobs. 40 la sută dintre români recunosc că locul în care îşi petrec vacanţa devine pentru câteva zile birou. Şi mai grav este ca un procent foarte mare dintre angajaţi nu şi-au luat pe anul trecut zilele de concediu, doar 20 au putut să lipsească de la locul de muncă. În acest context, sociologii trag un semnal de alarmă – angajatorii ajung dependenţi de locul de muncă fără să îşi dea seama, scrie digi24.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro