Business report: Avantajele care îi țin pe muncitorii români în țară; Câţi bani au strâns românii în fondurile de pensii private; Ce ne aşteaptă de Crăciun: carnea de porc se scumpeşte masiv
Ce ne aşteaptă de Crăciun: carnea de porc se scumpeşte masiv, europenii se reorientează către opţiuni mai ieftine. Ultima perioadă a anului ar putea aduce noi scumpiri pe piața cărnii de porc, în timp ce carnea de vită și cea de pui sunt pe un trend descendent. Problema vine din China, grav afectată de pesta porcină africană. Conform datelor din primele patru luni ale anului, exporturile de porc (carcasă și viu) către China au crescut cu 37%, iar cele de carne de porc cu 60%, acest stat înghițind 43% din volumul total de carne trimis de UE peste granițele sale. Puiul și vita sunt mai ieftine decât anul trecut, scrie Economica.net.
Avantajele care îi țin pe muncitorii români în țară. Cât au ajuns să câștige acum. Sunt speranțe în domeniul construcțiilor, unde muncitorii spun că, datorită unor avantaje care țin și de viața de familie, dar și de aspecte financiare, nu mai vor să plece peste granița perioade mari de timp. Majorarea salariului minim pe economie și scăderea anumitor taxe a descurajat munca la negru. Așa se face că numărul angajaților declarați a crescut cu 23%. Este și cazul a doi constructori, care muncesc de 14 ani împreună. Au fost plecați de mai multe ori în străinătate, dar de trei săptămâni s-au întors din Germania, ca să lucreze acasă, se arată în articolul Știrile Pro Tv.
Câţi bani au strâns românii în fondurile de pensii private. Fondurile de pensii private, atât cele obligatorii – Pilonul II, cât şi cele facultative – Pilonul III au înregistrat creşteri importante în luna septembrie a acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Potrivit acestora, fondurile de pensii private obligatorii aveau, în septembrie, active de peste 59,11 miliarde de lei, în creştere cu 26,8% faţă de nivelul existent în luna similară a anului trecut. Cea mai mare pondere în cadrul activelor o reprezintă titlurile de stat, cu 61,38% (36,28 miliarde de lei), pe locul doi aflându-se acţiunile, cu 12,415 miliarde de lei (21%), conform Adevărul.
Senatul discută trecerea Protecției Consumatorilor sub Parlament și amendarea companiilor la cifra de afaceri – proiect scos din sertar după trei ani. Comisia economică din Senat are pe ordinea de zi din 22 octombrie un proiect de modificare a statutului Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, care prevede trecerea controlului instituției din subordinea Guvernului în cea a Parlamentului și înăsprirea regimului amenzilor, prin aplicarea acestora ca procent în cifra de afaceri. Proiectul a fost inițiat în legislatura trecută și de trei ani a rămas nedezbătut la Senat. ANPC ar urma să treacă din subordinea Guvernului în cea a Parlamentului și să aibă o structură de conducere nouă, colegială, scrie Profit.ro.
Românii au prins gustul vacanțelor. Cât s-au plimbat românii anul acesta. Numărul călătoriilor turistice efectuate de rezidenţi în primele şase luni din 2019 a fost de peste 9,565 milioane, în creştere cu 7,9% comparativ cu perioada similară a anului trecut, cele mai multe călătorii pentru vacanţe având ca durată 1-3 înnoptări, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică. În perioada menţionată, ponderea călătoriilor pentru vacanţe în total călătorii a fost de 89,5%, în timp ce călătoriile pentru afaceri şi motive profesionale au reprezentat 2,8%. Cele mai multe călătorii pentru vacanţe efectuate în semestrul I 2019 au fost cele între 1-3 înnoptări, (68% din totalul călătorii de vacanţe), menționează Capital.ro.
Realitatea versus prognozele: situația la zi a indicatorilor pe 2019. Prima observație și cea mai importantă este că am consumat în 8 luni tot ce ne-am planificat pe tot anul și chiar peste în cazul administrației publice dar FĂRĂ A PRODUCE la nivelul care ne-ar fi permis, chiar și potrivit estimărilor oficiale, să putem susține echilibrele din economie. În loc să crească cu 5,4%, industria, principalul sector de activitate ce dă trendul general în economie a obținut doar un foarte anemic 0,1% și încă pe o traiectorie de scădere de la începutul anului în curs. Agricultura a fost și ea aproape de stagnare în prima jumătate a anului, în loc să avanseze cu cele două procente prognozate, scrie Curs de Guvernare.
Prețul mediu al unei mașini, în Europa, mai mare cu 15% decât media globală. România – printre cele mai mici prețuri medii pentru un autoturism. Datele statistice colectate de Jato Dynamics din 43 de piețe ale lumii arată că prețul mediu al unui autoturism a fost, în primele 6 luni din acest an, 29.493 de dolari, adică echivalentul a 25.939 de euro. În Uniunea Europeană, Grecia, Croația și România au cele mai mici prețuri medii pentru un autoturism. În zona Europei, plus Turcia și Israel, prețul mediu al unui automobil a fost de 34.091 dolari (29.982 euro). SUA are prețuri medii mai mari decât Europa, de 35.614 dolari pe mașină (echivalent 31.322 euro), fiind o cerere mare pentru mașini mai scumpe, cum sunt pickup-urile de mari dimensiuni, notează Profit.ro.