Business Report: Cea mai profitabila investitie din istorie ar fi transformat un dolar in 6,28 milioane de dolari; Falimentul personal va aduce cateva zeci de mii de dosare. MFP trebuie sa asigure fondurile necesare; Sanctiunile contra Rusiei au intarit Gazprom
Bucurestenii au scos la vanzare un numar record de apartamente. Proprietarii din Bucuresti, interesati sa isi vanda locuintele, au scos pe piata luna trecuta un numar de 2.989 de apartamente, record absolut in ultimii noua ani pentru luna ianuarie, se arata in raportul lunar al AnunturiParticulari. In ianuarie 2015 au fost contabilizate cu 5% mai multe oferte de vanzare decat in urma cu 12 luni si cu 31% mai multe decat in urma cu 24 de luni. Din totalul de 2.989 de anunturi de vanzare inregistrate luna trecuta, 1.292 sunt pentru apartamente cu doua camere, 858 sunt pentru apartamente cu trei camere, 637 sunt pentru garsoniere si 202 sunt pentru apartamente cu patru camere, scrie Capital.ro.
Falimentul personal va aduce cateva zeci de mii de dosare. MFP trebuie sa asigure fondurile necesare. Falimentul personal ar putea aduce in insante pana in 25.000 de noi procese si nu milioane de dosare, cum s-a vehiculat, apreciaza expertii in insolventa si executorii, pornind de la cazurile de executari silite si experienta din alte state, dar si in acest caz va fi nevoie de fonduri bugetare, scrie Mediafax. Estimarile profesionistilor in insolventa si ale executorilor au la baza numarul relativ mic de executari silite avand ca obiect garantii imobiliare detinute de persoane fizice, care insumeaza putin peste 50.000 de dosare, din care mai mult de jumatate au intrat in proceduri de esalonare a platilor. Totatalul executarilor silite se ridica in prezent la 850.000 de cazuri, anunta Economica.net.
Raportul Curtii de Conturi: Prejudiciile in institutiile statului au crescut cu 263 de milioane de euro in anul electoral / Prejudiciile pe 2013 – aproape 900 de milioane de euro. Curtea de Conturi considera ca Fondul de rezerva aflat la dispozitia Guvernului functioneaza practic ca un buget paralel, fara control parlamentar, iar la 13 ministere a constatat abateri grave in ceea ce priveste gestionarea banului public. Raportul pe 2013 al Curtii de Conturi, publicat joi, contine un lung sir de nereguli punctuale descoperite in institutiile publice si face si o estimare a pagubelor constatate (suma dintre veniturile suplimentare care ar fi putut fi realizate si prejudiciile provocate) la toti cei gasiti in culpa: 883,5 milioane de euro, informeaza Cursdeguvernare.ro.
Ce profit a facut a doua cea mai mare banca din Romania. Soldul creditelor nete acordate de BRD persoanelor fizice a atins 16,2 mld lei, fiind in crestere cu 0,3% fata de luna decembrie 2013, sustinut de dezvoltarea continua a portofoliului de credite pentru locuinte. Banca a acordat cu 85% mai multe credite noi ca in 2013. In ceea ce priveste creditele acordate companiilor, cererea slaba si concurenta puternica au dus la o scadere cu 11,6% a soldului, pana la 10,2 miliarde lei. Soldul depozitelor era la sfarsitul anului trecut de 36 de miliarde de lei, in conditiile in care economiile personaelor fizice au crescut cu 8%. La sfarstul anului trecut, banca avea un raport credite depozite de 73,4, scrie EVZ.
Studiu: Sanctiunile contra Rusiei au intarit Gazprom. Sanctiunile impuse de catre SUA si Uniunea Europeana impotriva Rusiei au intarit pozitia Gazprom, a declarat James Henderson, partener senior in cadrul Institutului Oxford pentru Studii Energetice la congresul intitulat Saptamana Internationala a Petrolului din Londra. „Pozitiile financiare ale Gazprom sunt stabile, in vreme ce gazul sau natural poate fi extrem de competitiv”, a afirmat Henderson. „Compania are o datorie neta mica si fluxuri de capital adecvate”, a mai adaugat el, potrivit ITAR-TASS. Monopolul Gazprom pe exporturi a fost „sub presiune din cauza companiilor independente, in special in zona gazului natural lichefiat”, a spus analistul. Este vorba de catre Novatek – al doilea producator rus de gaze naturale, controlat de catre oligarhul Ghenadi Timcenko, un apropiat al Kremlinului, dar si de Rosneft – gigantul petrolier de stat, condus de catre Igor Sechin, considerat „mana dreapta” a presedintelui rus Vladimir Putin. Novatek dezvolta un proiect gigantic de gaze lichefiate, Yamal, in colaborare cu francezii de la Total si cu grupul chinez CNPC, anunta Adevarul.
„Arheologie financiara”: Cea mai profitabila investitie din istorie ar fi transformat un dolar in 6,28 milioane de dolari. Un nou studiu de arheologie financiara releva faptul ca, pe termen lung, cele mai bune actiuni sunt cele din industria tutunului si a alcoolului. Un dolar investit in companiile de tutun americane la nivelul lui 1900 s-ar fi transformat in 6,28 milioane de dolari, potrivit analizei de arheologie financiara a profesorilor Elroy Dimson, Paul Marsh si Micke Staunton din cadrul London Business School. Studiul realizat la comanda bancii Credit Suisse arata ca in ultimii 115 ani, cele mai bune actiuni din Marea Britanie au fost cele ale unor companii din domeniul productiei de bere si bauturi spirtoase, transformand o lira sterlina in 243.152 lire sterline, informeaza Gandul.
„Numarul de Bulgaria”, cosmarul recuperarii daunelor din accidente. Peste 10.000 de accidente rutiere sunt provocate, anual, in Romania de automobile inmatriculate in alte state ale UE. Campioane in aceasta privinta sunt masinile cu numar de Bulgaria conduse, de fapt, de soferi romani care au dorit sa evite plata taxei de mediu. Doar cine a avut ghinionul sa fie implicat intr-un accident cu o masina cu numar de Bulgaria stie cat de anevoios este drumul pana la rezolvarea daunei cu ajutorul asigurarii Carte Verde. Iar statisticile arata ca numarul accidentelor provocate de automobile inmatriculate la sud de Dunare nu este chiar mic, scrie Capital.ro.
Mercedes-AMG GT3 – Primele schite oficiale. Mercedes-Benz a publicat primele schite oficiale cu viitorul Mercedes-AMG GT3. Asa cum deja stiati, noul produs supersportiv al marcii din Stuttgart va ajunge pe circuit si va inlocui modelul SLS AMG GT3. Conform informatiilor aparute in presa, viitorul Mercedes-AMG GT3 va fi prezentat in mod oficial in cadrul Salonului Auto de la Geneva, eveniment care isi va deschide portile pe 3 martie. De asemenea, modelul german va debuta pe circuit in sezonul 2016 si, bineinteles va respecta normele impuse de FIA pentru clasa GT3. Din pacate, schitele oferite de germani nu au sosit si cu cateva detalii de ordin tehnic. Totusi, la nivel exterior, vedem cum Mercedes-AMG GT3 va primi un kit de caroserie mult mai agresiv si mai sportiv. Prizele de aer aditionale vor ajuta la racirea componentelor interne, iar eleronul spate va oferi si mai multa apasare aerodinamica, anunta Auto-Bild.ro.