Sari direct la conținut

Business report: Cele mai bune oraşe din lume pentru Generaţia Z. Bucureşti, un oraş nepotrivit; Piața muncii la Cluj: scădere naturală, îmbătrânire și migrație externă

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

BNR modifică regulile după care calculează ROBOR.Banca Centrală a întreprins un proces de revizuire a regulilor după care calculează ROBID și ROBOR, eliminând publicarea ratelor de referință pentru scadența de 9 luni, mărind de la 15 minute la 30 de minute intervalul de dinaintea fixingului în care preia cotațiile ferme, limitele plafoanelor tranzacțiilor pentru care cotațiile sunt obligatorii și altele. BNR reduce ecartul maxim între ROBID și ROBOR și majorează sumele maxime pentru cotațiile ferme, scrieProfit.ro. Se ieftinesc creditele: ROBOR va scădea cu 20-30 puncte de bază şi se va apropia valoric de IRCC, titrează Economica.net.

Creșterea puterii de cumpărare a salariilor se menține la peste 10%, productivitatea muncii la +0,2%. Câștigul salarial mediu brut din luna iulie 2019 a fost de 5.091 lei, cu 0,7% mai mic faţă de luna anterioară. Câştigul salarial mediu nominal net s-a diminuat tot cu 0,7%, până la 3.119 lei, respectiv 660 de euro la cursul mediu al lunii august, în care au fost încasaţi şi cheltuiţi banii câştigaţi aferent lunii iunie. Ajustat cu nivelul preţurilor (53% din nivelul mediu european, potrivit Eurostat) puterea de cumpărare în euro a salariului mediu a ajuns la 1.245 de euro (echivalent, la preţurile medii din UE), potrivit cursdeguvernare.ro.

Cele mai bune oraşe din lume pentru Generaţia Z. Bucureşti, un oraş nepotrivit. Tinerii sub 22 de ani, adică Generaţia Z, sunt pe cale să intre în câmpul muncii, iar unele oraşe sunt mai bine pregătite decât altele să îi primească şi să îi integreze. Londra este oraşul cel mai potrivit pentru ei, în timp ce Bucureştiul ocupă un loc ruşinos, arată un studiu realizat la nivel mondial. Membrii acestei generaţii sunt cunoscuţi a fi nativi digitali, adică „născuţi cu telefonul în mână“, care pun preţ pe securitate, diversitate şi autonomie şi au ca scop reuşita prin pragmatism şi determinare. Cel de-al doilea oraş din top este Stockholm, conducând în domenii precum bănci digitale, acţiuni de mediu şi dreptul de a protesta, scrie Adevărul.

Piața muncii la Cluj: scădere naturală, îmbătrânire și migrație externă. Un studiu privind piața muncii din România, prezentat ieri în premieră în Cluj-Napoca, arată că forța de muncă din țară e în declin considerabil din cauza scăderii naturale, cu o scădere a natalității de cinci procente în 20 de ani, dar și din cauza îmbătrânirii populației și a migrației externe. ”În 2018 s-au înregistrat valori record de imigranți definitivi – 11.907 imigranți definitivi în 1998, comparativ cu 65.678 imigranți definitivi în 2018-, o creștere de aproximativ cinci ori mai mare în 20 de ani ce arată o potențială creștere a importului de forță de muncă”, arată studiul, citat de Actual de Cluj.

Ni se spune la TV că avem cea mai mare creștere economică din Europa, că sunt bani pentru majorarea pensiilor și că vom avea autostrăzi. Și apoi ne uităm la o cifră și ne dăm seama care e adevărul. Te uiți la o singură cifră care sintetizează modul cum te văd cei care contează, respectiv cei care îți dau banii cu împrumut: dobânda cerută pe termen lung (peste 5 ani). De ce te uiți la acest indicator? Pentru că nivelul dobânzii pe termen lung este invers corelat cu încrederea creditorilor în sustenabilitatea tuturor politicilor promovate (deci capacitatea țării de a rambursa). Eurostat confirmă recent următorul adevăr: România înregistrează la finalul lunii Iulie 2019 un cost de finanțare pe termen lung de 4,51%, cel mai ridicat din toate țările membre ale UE, scrie Iancu Guda pe Republica.ro.

Cei mai mari dezvoltatori de proiecte rezidenţiale din Bucureşti, pe sectoare. Cei mai mari dezvoltatori de proiecte rezidenţiale au acumulat împreună în jur de 50.000 de apartamente finalizate în cele șase sectoare ale Bucureștiului. Pentru anul acesta, consultanții imobiliari așteaptă cel puțin 14.400 de noi apartamente livrate pe piața Capitalei și vânzări pe măsură. În sectorul 1 se remarcă dezvoltatori mai vechi precum Impact, care a dezvoltat până acum peste 4.000 de unități, dintre care peste 2.300 de apartamente în Greenfield, scrie Economica.net.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro