Sari direct la conținut

​Business report: Cât au luat străinii din teritoriul ţării. Harta României aşa cum nu ai mai văzut-o; Pierderile de căldură din reţeaua RADET au ajuns la 28%, primăria le plăteşte şi în acest an; Fosta iubită a lui Mazăre şi şefă PSD a semnat o afacere de milioane. Cum a dat lovitura

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

​Cât au luat străinii din teritoriul ţării. Harta României aşa cum nu ai mai văzut-o. Fermierii şi speculanţii imobiliri români şi străini au cumpărat cu 9% mai multe terenuri agricole în prima jumătate a acestui an, faţă de perioada similară din 2017, dovadă că pământul românesc este tot mai căutat. În aceste condiţii de efervescenţă, preţurile sunt aşteptate să crească cu cel puţin 10% pe an. În luna aprilie, bănăţenii au vândut cel mai mare volum de pământ, adică 1.289 de loturi, aproape dublu faţă de volumul de tranzacţii încheiat în luna ianuarie, dezvăluieCapital.ro.

Pierderile de căldură din reţeaua RADET au ajuns la 28%, primăria le plăteşte şi în acest an. Ce e de făcut şi cât costă. Primăria Bucureştiului plăteşte 80 de milioane de lei regiei de termoficare pentru a compensa pierderile sale tehnologice, care au ajuns la 28% din tot agentul termic transportat. Reabilitarea sistemului de termoficare este complexă, s-ar întinde pe 20 de ani, ar viza înlocuirea a 80% din conducte şi ar costa aproape 1,5 miliarde de euro, scrieEconomica.net.

România – problemele trecerii la economia bazată pe servicii. Decalajele faţă de media europeană şi evoluţiile diferite pe sectoare de activitate. Trecerea la economia axată pe servicii este o tendinţă pe termen lung deja confirmată la nivelul UE din a doua parte a secolului trecut. Astfel, la finele lui 2017 ponderea celor ocupaţii în sectorul de servicii a urcat la 74% din total faţă de 66% în anul 2000, în timp ce angajările în industrie au scăzut de la 26% în 2000 la 22% în 2017 iar ponderea agriculturii s-a înjumătăţit, de la 8% la 4%. La nivelul valorii adăugate brute, Eurostat arată că serviciile generate au adus 73% din valoarea brută adăugată în 2017, industria 25% iar agricultura doar 2%, scriecursdeguvernare.ro.

Bloomberg: Cele mai mari economii est-europene încetinesc, pe măsură ce avântul se disipează/ România: costuri mai mari de împrumut și penurie de muncitori.Avântul economic care începuse să se contureze în urmă cu patru ani în estul fost comunist al Europei a început să se disipeze. Creșterea a scăzut în al doilea trimestru, comparativ cu un vârf atins la începutul anului, în Polonia și Cehia, cele mai mari economii ale regiunii, arată noi date publicate marți. Deși Ungaria, România și Slovacia au reușit să aibă creșteri mai rapide, printre obstacolele întâmpinate de ele regăsim costuri mai mari de împrumut, o penurie de muncitori și încetinirea de anul acesta în zona euro, principala lor piață de export, scrieBloomberg, citat de Rador.

Fosta iubită a lui Mazăre şi şefă PSD a semnat o afacere de milioane. Cum a dat lovitura. Producătorul britanic de minereu Vast Resources, care exploatează o mină cu tone de aur românesc, a anunţat achiziţia unei participaţii minoritare dintr-o firmă administrată de Ema Gavrilă, noul patron al clubului de fotbal Farul Constanţa şi fosta iubită a fratelui lui Radu Mazăre. Firma gestionează un zăcământ în Cadrilaterul de Aur al României, scrieCapital.ro.

MTI: Uzina BMW – Gergely Gulyás: investiţia dovedeşte că relaţiile germano-ungare sunt solide şi de perspectivă. Investiţia făcută la Debrecen de către producătorul german de automobile BMW dovedeşte că relaţiile germano-ungare sunt solide şi de perspectivă – a declarat Gergely Gulyás, ministrul aflat la conducerea Cancelariei premierului ungar, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Budapesta. Ministrul a comunicat că suprafaţa de 400 de hectare, necesară investiţiei, valorează un miliard de forinţi (aprox. 14,4 milioane de lei), dar volumul investiţiei este de un miliard de euro (aprox. 4,66 de miliarde de lei); deci valorificarea într-un alt mod a respectivului teren agricol nu ar fi atât de rentabilă şi, în plus, investiţia creează un număr foarte mare de locuri de muncă, potrivit MTI, citată deRador.

După doi ani de mandat, Firea vrea program de promovare a Bucureştiului. Ce promitea în campanie. O singură pagină a fost alocată turismului în programul de guvernare locală 2016-2020 al actualului primar al Bucureştiului, Gabriela Firea. De-abia la mai bine de doi ani de mandat, Primăria vrea să lanseze un program multianual pentru promovarea Bucureştiului ca destinaţie turistică, pentru perioada august 2018 – iulie 2020, de care se se ocupe nu Compania Municipală Turistică, înfiinţată anul trecut şi care printre servicii are şi componenta de promovare, ci Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism, scrieEconomica.net

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro