Business report: De luat aminte, dinainte de `89. Pensia – între creşterea nominală şi puterea de cumpărare reală; Marea asfaltare: cât costă reabilitarea străzilor din Bucureşti în acest an; Cine este constructorul care va ridica primul ”oraș pe verticală” din România
Marea asfaltare: cât costă reabilitarea străzilor din Bucureşti în acest an. Administraţia Străzilor Bucureşti (ASPMB) are prevăzut până pe 15 noiembrie un buget de 100 de milioane de lei pentru asfaltarea şoselelor cu probleme pe care le gestionează. Primarul General Gabriela Firea spunea în aprilie că programul de asfaltare ar fi putut fi derulat la costuri mult mai mici prin Compania Municipală Străzi, Poduri şi Pasaje (CMSPP). De asemenea, ei au mai spus că în programul de reabilitare de primăvară – vară din acest an au fost astupate gropi în suprafaţă de 222.085 mp, potrivit Economica.net.
De luat aminte, dinainte de `89. Pensia – între creşterea nominală şi puterea de cumpărare reală. În deceniul care premers evenimentele din decembrie 1989, pensia medie a fost majorată cu circa 46%, până la 1.420 de lei, dar puterea efectivă de cumpărare a acestei sume de bani a scăzut cu şase procente. De-abia după schimbarea de regim, pensia medie a fost majorată cu încă 11%, până la 1.575 lei şi de-abia aşa a urcat, în termeni reali, peste nivelul din 1980. Foarte interesantă este şi raportarea evoluţiei pensiei reale la cea a salariului real, prezentat în acelaşi breviar statistic al INS şi tot la pagina 24. Valorile consemnate sunt şi în acest caz mai mici faţă de cele din 1980, dar, de reţinut, sunt mai mari faţă de cel ale pensiei reale, până în 1990, scrie cursdeguvernare.ro.
Starea Nației, primele cifre la Prima TV. Emisiunea lui Pătraru a crescut de câteva ori audiența postului. Cu emisiunea în grilă, postul TV a avut cifre mult peste media obișnuită. Pe unele targeturi, de câteva ori mai mari. Prima TV a fost pe cinci la nivel urban și pe publicul comercial și pe șase la nivel național, cu prima ediție a emisiunii Starea Nației, difuzată luni, de la 22.30. Publicitate Față de lunea trecută și față de o perioadă obișnuită (când în grilă erau reluări cu Trăsniții), pe același tronson orar, Prima TV a avut cifre mai mult decât duble, potrivit paginademedia.ro.
Cine este constructorul care va ridica primul ”oraș pe verticală” din România. Divizia locală a grupului austriac Porr, Porr Construct, va construi proiectul rezidențial Vox Vertical Village din Timișoara, dezvoltat de omul de afaceri Virgil Tornoreanu. Porr va realiza atât fundația, cât și lucrările de suprastructură. Proiectul, ce va fi construit sub forma unui ”oraș pe verticală”, este dezvoltat prin firma Vox Property Group în urma unei investiții de 14 milioane de euro și va fi livrat pe piață la finalul anului 2019. Vox Vertical Village va reuni 120 de locuințe într-o clădire cu 10 niveluri și va presupune dezvoltarea unei ”păduri pe verticală”, peste 1.000 de arbuști și diferite plante urmând a fi plantați atât în interiorul proiectului, cât și pe terasele locuințelor, potrivit New Money.
Cum arată smartphone-ul companiei care livrează ecrane pentru Apple. Este ştiut faptul că Samsung livrează multe componente pentru telefoanele Apple, însă un lucru mai puţin cunoscut este că o parte din ecranele terminalelor iPhone aparţin companiei japoneze Sharp. Presa niponă scria că în perioadă dificilă prin care a trecut compania Sharp, Samsung a cumpărat acţiuni pentru a avea acces la tehnologia japonezilor pentru ecrane de mari dimensiuni, potrivit Capital.ro.
Un fond de investiții face concurs la Cluj pentru idei inovatoare de startup-uri, le finanțează cu câte 25.000 euro. Un fond de investiții care finanțează startup-uri din industria tehnologiei informației deschide mâine a doua rundă de finanțări și pune la bătaie câte 25.000 de euro pentru ideile convingătoare. Techcelerator e primul accelerator de afaceri din IT din România care susține startup-uri din IT iar în a doua rundă de finanțare, ce se deschide mâine, firmele inovatoare de tehnologie care au potențial ridicat de expansiune internațională se pot înscrie până în 20 septembrie, scrie Actual de Cluj.
Telemeaua românească, abandonată de români: mâncăm de şapte ori mai multă brânză din import decât autohtonă. Cantitatea de brânză cumpărată de România din restul statelor membre a depășit pentru prima dată în ultimii trei ani cantitatea exportată de peste șapte ori. În primele cinci luni ale anului, producătorii români au vândut pe piața comunitară cu 22% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut, în timp de distribuitorii și retailerii au achiziționat de peste granițe cu 5% mai mult, scrie Economica.net.
- sinteza in lucru