Sari direct la conținut

Business report: Firea dă 60 de milioane de euro pe 500 de apartamente pentru medicii şi angajaţii din spitale, dublu faţă de cât a spus iniţial; Noua lege a pensiilor. Cele mai importante prevederi şi modificările esenţiale aduse; Salariul mediu net din învățământ a crescut cu 69% în ultimii 3 ani. Și tot avem cea mai mică alocare din UE

HotNews.ro
business, Foto: Colaj foto
business, Foto: Colaj foto

Firea dă 60 de milioane de euro pe 500 de apartamente pentru medicii şi angajaţii din spitale, dublu faţă de cât a spus iniţial.Primăria Capitalei a lansat anunţul de invitaţie la procedura de achiziţionare a 500 de locuinţe pentru angajaţii din spitalele bucureştene, medici, asistente, dar şi pentru personal auxiliar. Dacă iniţial era vorba că vor primi locuinţe de serviciu medicii şi asistentele, programul a fost schimbat pentru ca şi personalul auxiliar să primeasă locuinţe. Valoarea estimată a achiziţiei este de 286,5 milioane lei, inclusiv TVA, adică aproape 61 de milioane de euro cu tot cu TVA. În primăvara acestui an, Gabriela Firea anunţa un buget de 15 milioane de euro pentru achiziţia a 300 de locuinţe într-o primă etapă. Astfel, dacă iniţial bugetul mediu alocat pentru o locuinţă a fost de 50.000 de euro, acum valoarea medie de achizţie este de 120.000 de euro, cu tot cu TVA, potrivitEconomica.

Noua lege a pensiilor. Cele mai importante prevederi şi modificările esenţiale aduse.Guvernul României a aprobat, miercuri, noua lege a pensiilor, la propunerea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale. Vă prezentăm mai jos principalele prevederi ale proiectului, dar şi modificările pe care le aduce faţă de legislaţia anterioară. „Nicio pensie nu ca scădea după recalculare. Nu se modifică vârsta standard de pensionare şi nici stagiul de cotizare”, a declarat ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu, după şedinţa de Guvern. Impactul financiar al acestei legi va fi de 8,4 miliarde de lei în anul 2019, de 24,8 miliarde de lei în 2020, de 58 de miliarde de lei în 2021 şi de 81 de miliarde de lei în anul 2022, potrivitAdevarul.

Salariul mediu net din învățământ a crescut cu 69% în ultimii 3 ani. Și tot avem cea mai mică alocare din UE.Câștigul salarial net mediu lunar era în august 2015 de 1.556 lei pe lună. Un an mai târziu, acesta ajungea la 1926 de lei. În august 2017, salariul mediu net pe această grupă sărea pentru prima dată în istroria recentă (de la denominare încoace), până la 2.211 lei pe lună. Datele publicate de Institutul Național de Statistică arată că în august 2018 aceeași sumă medie a urcat până la 2.644 de lei/lună. Din august 2015, până în august 2018 salariul mediu net în învățământ a crescut cu 1.088 de lei, în procente asta înseamnă 69,9%, potrivitEdupedu.

Raport BNR: Creșterea economică se temperează și rămâne bazată pe consum.Banca Națională a dat publicității minuta ședinței de politică monetară de acum o săptămână în care s-a decis menținerea parametrilor pieței monetare, dobânda de referință și rezervele minime obligatorii. Banca trage semnale de alarmă privind creșterea economică, inflația, riscurile ce stau în fața economiei. Aceasta a fost în linie cu așteptările, însă nu lipsesc motivele de îngrijorare. Rata anuală a inflației a cunoscut în iulie o semnificativă corecție descendentă, la 4,56 la sută, de la 5,4 la sută în luna precedentă, iar în august a ajuns la 5,06 la sută – nivel ușor inferior celui prognozat, potrivitDigi24.

Efectul dispariţiei micilor crescători de vaci şi a microfabricilor: avem cea mai mare creştere a preţului la lapte din UE.Criza financiară prin care au trecut crescătorii de vaci pentru lapte în perioada 2014-2016 a început să se resimtă în preţuri. Pentru că au dispărut multe microferme, dar şi fabricuţe procesatoare de lapte, preţul mediu al litrului de lapte la poarta fermei a crescut faţă de anul trecut cu 8%, cel mai mult din UE, unde preţurile medii sunt pe un trend descendent. Marii procesatori nu sunt însă afectaţi de preţul materiei prime ci de costurile cu energia, combustibili şi devaloriozarea leului. Iar lipsa acută de forţă de muncă pune în pericol ambele tabere. Se închid ferme cu 200 de capete pentru că nu mai au muncitori, potrivitEconomica.

Totul despre obţinerea ajutorului pentru încălzire în 2018. Se apropie termenul limită de depunere a cererilor.Ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă familiilor, respectiv persoanelor singure numai pentru locuinţa de domiciliu sau, după caz, de reşedinţă a acestora. Ajutorul se acordă pentru consumatorii de energie termică în sistem centralizat, gaze naturale şi lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri şi numai pentru un singur sistem de încălzire (cel principal). Persoanele care vor să obţină acest ajutor trebuie însă să aibă venituri până la un anumit prag. Pentru persoanele care solicită un ajutor pentru energia termică, venitul mediu lunar pe membru de familie nu trebuie să depăşească 786 de lei. Totodată, persoanele singure trebuie să aibă un venit de cel mult 1.082 de lei, potrivitAdevarul.

BNR: Presiunile inflaționiste sunt menținute de contribuția negativă a investițiilor, a exportului net la PIB și de tensionarea pieței muncii.În 3 octombrie BNR a decis menținerea ratei dobânzii de referință la 2,50%, ca şi a celorlalte coordonate de politică monetară. Rata anuală a inflației a revenit peste 5% în august (5,06%) duopă ce scăzuse „semnificativ” în iulie până la 4,56 %, de la 5,4% în luna precedentă. Scăderea din iulie față de iunie „a fost indusă mai cu seamă de componenta prețurilor administrate și de cea a prețului combustibililor, în principal pe fondul unor efecte de bază. Influențe de sens opus, dar mai puțin intense, au decurs din evoluția prețurilor legumelor și fructelor”, spune Minuta BNR, potrivitCurs de guvernare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro