Sari direct la conținut

Business report: Lista miliardelor de euro care tocmai se aruncă: Proiectele finanțabile cu bani gratuiți, trecute la PPP; Militarii și polițiștii își vor putea achita ratele pentru cumpărarea unei locuințe cu banii primiți pentru chirie; Cele mai scumpe case scoase la vânzare în Cluj

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

Lista miliardelor de euro care tocmai se aruncă: Proiectele finanțabile cu bani gratuiți, trecute la PPP. Întreagul proiect A8 (Ungheni-Iași-Tg.Neamț–Tg.Mureș) are finanțare europeană asigurată în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare: singura problemă este ca acești bani să fie accesați, adică autostrada să NU fie trecută pe lista PPP. Tot în domeniul infrastructurii, ministrul Lucian Şova recunoştea, în august, că pe liniile de cale ferată din România există peste 500 de puncte cu restricţii de viteză şi îşi exprima dorinţa ca sistemul de transport feroviar să ajungă „măcar la standardul din 1989”, scrie cursdeguvernare.ro.

Bloomberg: Administraţia Donald Trump pregăteşte taxe vamale pentru toate produsele din China. Administraţia de la Washington ar putea impune din decembrie taxe vamale suplimentare pentru importurile din China, în cazul în care negocierile dintre preşedinţii Donald Trump şi Xi Jinping nu vor da rezultate, afirmă oficiali americani citaţi de agenţia Bloomberg. Statele Unite au impus deja taxe vamale pentru produse din China în valoare de 257 de miliarde de dolari, iar noile tarife se vor aplica pentru restul mărfurilor chineze care ajung pe piaţa americană, potrivit Bloomberg.

Militarii și polițiștii își vor putea achita ratele pentru cumpărarea unei locuințe cu banii primiți pentru chirie. Militarii și polițiștii vor putea folosi compensația lunară primită pentru chirie în scopul achitării ratelor pentru cumpărarea unei locuințe, au decis, luni, senatorii prin aprobarea unui proiect de lege în acest sens. Militarii și polițiștii au dreptul la o compensație pentru chirie de până la 50% din salariul de bază, respectiv din solda lunară, dacă sunt numiți în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea de domiciliu, nu dețin locuință proprietate personală în acea localitate, inclusiv soția sau soțul, și nu li se poate asigura spațiu de locuit corespunzător, potrivit Profit.ro.

Cele mai scumpe case scoase la vânzare în Cluj. Anunţurile stau şi doi ani pe piaţă. Case de sute de mii de euro sunt scoase pe piaţă în Cluj-Napoca, oraşul în care proprietarii au ajuns să ceară aproape 100.000 euro chiar şi pentru apartamente de două camere. Asta nu înseamnă însă în mod necesar că piaţa „duduie” – proprietarii celei mai scumpe case scoasă la vânzare conform unui clasament realizat de un portal imobiliar stă cu anunţul publicat de doi ani. Printre aceste oferte se găsesc construcţii enorme pentru a fi considerate locuinţe de familie (cu peste 10 camere), unele cu mai multe terase, cu câte două curţi, piscină, cameră de „hobby”-uri sau chiar câte o livadă şi mai multe locuri de parcare, potrivit Actual de Cluj.

Marea Britanie va introduce un impozit de 2% pentru giganții internet, din 2020. Ministrul britanic al Finanțelor, Philip Hammond, a anunțat luni crearea unei taxe privind serviciile digitatale, care vizeaza giganții internetului, scrie AFP. Acest nou impozit va viza începând cu 2020 activitatea generată pe teritoriul britanic de aceste grupuri, care vor fi taxate cu 2%. Impozitul ar urma să permită colectarea a 400 milioane de lire pe an, a precizat Hammond, într-o declarație la Camera Comunelor. „Este perfect normal ca acești giganți mondială cu activități rentabile în Marea Britanie să-și plătească cota justă”, a spus el. Ministrul a explicat că taxa va viza „giganții tech” care realizează o cifră de afaceri mondiale de cel puțin 500 de milioane de lire și care sunt profitabili, potrivit AFP și Bloomberg.

Fermierul care a reuşit în România o afacere profitabilă şi-i învaţă şi pe alţii: „Vor fi 60-70 hectare, nu ştiu cum vom culege, aducem chinezi…“. Un fermier care a lucrat peste 13 ani în Italia s-a întors în România şi a înfiinţat o livadă de meri, producţia bio mergând la desfacere în străinătate. Astăzi îşi ajută şi prietenii să se dezvolte în domeniu. „În 2015, când am venit la APIA şi am înregistrat livada ca bio nici nu ştiau ce cod să-mi dea, am stat câtva timp să obţin actele, vreo două luni. Şi-atunci, în 2014, am înfiinţat primele 2,87 hectare, în 2015 am mai înfiinţat pe banii mei încă aproape 4 hectare”, spune fermierul entru Adevărul.

Petroliştii „de uscat” despre stabilitatea din România: În acest an au intrat în vigoare 300 de acte normative cu impact asupra Codului Fiscal. Asociaţia companiilor petroliere care au activitate în zona onshore spune că riscul „de suprafaţă” generat de reglementările statului român a devenit mai mare decât riscul de „adâncime”, cel specific al industriei de petrol şi gaze, în condiţiile în care şi acesta din urmă este destul de ridicat în România. verm date geologice din anii 60-70, explorările sunt costisitoare. Nu avem un mecanism real de acces la teren. În perioada 2014-2017 au fost şapte investitori care au plecat din ţară, potrivit Economica.net.

Adecvarea pensiilor la economie și societate – poziţia României în context internaţional în 4 repere. Raportul dintre durata de aflare la pensie şi durata de muncă ne plasează foarte aproape de media UE, potrivit Raportului de adecvare a pensiilor 2018 al Eurostat ( date din 2016). Cu 52%, ne poziţionează la egalitate cu Ungaria şi Croaţia, cu un punct procentual peste media UE, la care se află Polonia (51%), peste Bulgaria (49%), Germania şi Olanda (cu câte 48%). Pentru referinţă, ecartul este între 41% în Estonia, precedată de nordicele Suedia (46%), Letonia (46%) şi Danemarca (44%) – unde speranţa de viaţă relativ redusă, îndeosebi la bărbaţii fostelor ţări socialiste, joacă un rol important, potrivit cursdeguvernare.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro