Sari direct la conținut

Business report: Noile taxe vamale punitive americane: Trump îşi face singur rău; Sute de milioane pentru stadioane goale; Brexit alungă migranţii din Marea Britanie. Jumătate dintre lucrători sunt români şi bulgari

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

Noile taxe vamale punitive americane: Trump îşi face singur rău. Runda următoare din disputa comercială SUA vs. China: ambele ţări impun noi taxe vamale punitive în valoare de miliarde de dolari. SUA vor să-şi protejeze astfel economia, dar de suferit au mai ales IMM-urile americane. „Nu vom privi pur şi simplu de pe margine cum aceste taxe pun piedici succesului nostru din prezent”, spune Mike Radenbaugh. El este fondator şi şef al firmei „Rad Power Bikes” din Seattle. Acest IMM are 75 de angajaţi şi vinde biciclete electrice clienţilor din SUA, Canada şi Olanda. El este sigur că „taxele vamale nu vor proteja companiile şi consumatorii americani, ci le vor face rău.” Taxele punitive afectează mai ales firmele care sunt dependente de livrări din străinătate: „Nu există producători de E-Bikes în SUA. Rad Power Bikes nu are altă variantă decât să apeleze la furnizori străini.” Iar aceştia vin mai ales din China, scrie Deutsche Welle.

Sute de milioane pentru stadioane goale. Dacă în unele cazuri investițiile statului în arene sportive se dovedesc mai mult decât utile, în destule situații sumele cu multe zerouri alocate sunt cheltuite pur și simplu degeaba. Tencuială căzută, infiltraţii, crăpături, praf şi gunoaie. Aşa arată azi stadionul din Piatra Neamţ, care fusese modernizat în urmă cu circa un deceniu, după o investiţie de şase milioane de euro a primăriei din localitate. Un caz încă şi mai ciudat este cel de la Ploieşti: reconstruit de la zero în perioada 2009-2011 după o investiţie de circa 18 milioane de euro şi după ce a găzduit pe 5 iunie meciul amical România-Finlanda, stadionul „Ilie Oană” nu a primit la finele lui iulie certificatul de securitate, scrie Capital.ro.

Guvernul ar putea interzice realizarea de hidrocentrale la înălţimi peste 800 de metri. Hidroelectrica, obligată să abandoneze lucrări începute. Construcţia de hidrocentrale la altitudini între 800 şi 1.000 de metri ar putea fi interzisă, în vederea protecţiei şi conservării mediului, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern iniţiat de Ministerul Apelor şi Pădurilor, citat de Agerpres. Oficialii Hidroelectrica spun că firma, cel mai mare producător de energie electrică din ţară, va fi profund afectată. Proiectul de act normativ se referă la „noi lucrări şi activităţi pe ape sau care au legătură cu apele”, potrivit Economica.net.

Cea mai veche fabrică din Cluj încheie prima jumătate a anului cu profit cât o garsonieră, cifra de afaceri scade cu o treime, creditele se triplează. Remarul „16 Februarie” e cea mai veche fabrică din Cluj ce funcționează încontinuu încă din urmă cu 150 de ani și în primul semestru al anului a făcut profit de 271.400 de lei, adică 46.000 euro – cât o garsonieră în Cluj-Napoca. Cifra de afaceri a scăzut cu aproape o treime, la 22,6 milioane de lei față de 32,2 milioane în prima jumătate a anului trecut. Motivul, spun oficialii firmei – schimbarea structurii de producție, în care produsele cu ciclu lung de fabricație au crescut ca pondere., potrivit Actual de Cluj.

Brexit alungă migranţii din Marea Britanie. Jumătate dintre lucrători sunt români şi bulgari. Cetăţenii UE sunt mai puţin atraşi să muncească în Marea Britanie, migraţia netă anuală coborând la cel mai scăzut nivel de după 2012, arată datele Oficiului Naţional de Statistică din UK, precizând că peste jumătate din numărul total de migranţi este reprezentat de români şi bulgari. Migraţia netă a cetăţenilor din UE în Marea Britanie s-a redus semnificativ după ce votanţii britanici, mulţi dintre ei motivaţi de dorinţa de a reduce imigraţia, au optat pentru ieşirea ţării din blocul comunitar, la referendumul din iunie 2016. Asociaţiile patronale sunt îngrijorate însă că firmele vor avea dificultăţi în a angaja personalul de care au nevoie, potrivit Adevărul.

Schimbări pentru pensionarii pe caz de boală. Ce indemnizații vor primi însoțitorii. Pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizaţie pentru însoţitor, în cuantum fix, potrivit proiectului de act normativ. Aceşti bani se vor da pe lângă pensie şi vor reprezenta 50% din salariul minim brut. Dacă s-ar aplica de astăzi, indemnizaţia ar fi de 950 lei pe lună. Legea aflată acum în vigoare calculează diferit indemnizaţia pentru însoţitor, mai exact este 80% din punctul de pensie, care acum este de 1.100 de lei, scrie Capital.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro