Business report: România va avea încă 300 km de cale ferată modernizată în 2020; Despăgubiri de peste 33 milioane euro pentru pasagerii afectaţi de greva Ryanair; Tun imobiliar cu terenuri gratuite de la stat: Judeţul Vaslui
România va avea încă 300 km de cale ferată modernizată în 2020. Peste 140 kilometri de cale ferată de pe Coridorul IV paneuropean, între Simeria şi Arad, sunt în plin proces de modernizare. Mai mult, până la sfârşitul anului, CFR SA administratorul infrastructurii feroviare, va recepţiona lucrările pentru modernizarea căii ferate, între Simeria și Sighișoara. Inginerii firmelor de construcţii au demarat lucrările pregătitoare pentru construcţia tunelului, potrivitCapital.
Despăgubiri de peste 33 milioane euro pentru pasagerii afectaţi de greva Ryanair. Peste 120.000 de pasageri au fost afectaţi de grevele personalului operatorului Ryanair din luna iulie, iar dacă pasagerii afectaţi ar cere despăgubiri prin companiile de specialitate, aceştia ar putea încasa peste 33 milioane euro, potrivit datelor AirHelp, companie specializată în obţinerea de compensaţii pentru pasagerii companiilor aeriene, transmite News.ro. Compania Ryanair le-a transmis însă pasagerilor că, „întrucât zborurile anulate au fost cauzate de circumstanţe extraordinare, nu datorăm nicio compensaţie.”, potrivitEconomica.
500 de euro pe lună pentru că își pune viața în pericol în faţa calculatorului. Potrivit datelor de pe site-ul CJAS Bacău, Ion Savin încasează un salariu brut de peste 14.000 de lei pe lună, la care se adaugă sporul de vătămare de 2.200 de lei şi tichete de vacanţă de 1.450 de lei. ”Aceste sporuri sunt trecute în Legea salarizării,” explică purtătorul de cuvânt al CJAS Bacău, Dan Stoica. ”Toţi angajaţii caselor şi ai altor instituţii publice beneficiază de 15% spor direct şi 15% spor pentru activitatea la calculator. Nu suntem singurii angajaţi care avem aceste sporuri. Toţi cei care lucrează, de exemplu, la calculator, în domeniul public, au acest spor…”, potrivit Gandul
Afacerea ariilor protejate – o mărturie din interior. De ce a eliminat Guvernul custozii. Până la ordonanța Guvernului Dăncilă, statul scotea diferite arii din Natura 2000 la licitație. Pe baza unui plan, se adjudeca aria protejată unui așa-numit custode. Acesta gestiona, practic, toată activitatea în aceste zone protejate. Dacă, de pildă, o companie dorea să realizeze o investiție, o exploatare de pădure, custodele acorda avizele. La fel se proceda în cazul refacerii planurilor silvice. Custodele era obligat la rândul său să elaboreze un plan de management al ariei naturale. Acesta reprezenta cel mai puternic document strategic, potrivit G4media.
Din 2015 până acum, CNAS a pierdut definitiv 162 de procese privind clawback, cea mai contestată taxă din industria medicamentelor. CNAS a pierdut definitiv 162 de procese privind taxa clawback în perioada antemenţionată, adică peste 61% din numărul total de litigii soluţionate definitiv care vizează această taxă, ne-au spus oficialii instituţiei. CNAS nu ne-a răspuns care e valoarea totală a dosarelor pierdute în favoarea producătorilor de medicamente, potrivitEconomica.
Tun imobiliar cu terenuri gratuite de la stat: Judeţul Vaslui. Primăriile din judeţul Vaslui au împărţit gratuit mii de terenuri unor tineri dornici să îşi construiască prima locuinţă, în baza unei legi vechi de 15 ani de care au beneficiat până acum peste 31.000 de români la nivel naţional. Circa 2.700 de tineri s-au bucurat de acest privilegiu până la finalul anului trecut, număr care plasează Vaslui pe locul trei în topul judeţelor cu cei mai mulţi beneficiari ai legii, după Călăraşi şi Timiş, potrivit analizeiCapital.