Sari direct la conținut

Business report: Trendul salariilor bugetarilor şi al asistenţei sociale în PIB: Cât, cum și ce ”se poate da” cu noua lege a pensiilor; Potrivit Eurostat, Italia este ţara europeană cu cel mai mare număr de oameni care trăiesc în pragul sărăciei; Prima masina electrica din Romania preparata pentru curse

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

Trendul salariilor bugetarilor şi al asistenţei sociale în PIB: Cât, cum și ce ”se poate da” cu noua lege a pensiilor. Datele oficiale disponibile din anul 2010 încoace arată o debalansare a finanţelor publice începută în 2016 şi ajunsă la un nivel îngrijorător în 2018. Din păcate, la actualul nivel de taxare şi capabilitate de colectare, România a arătat destul de clar că nu poate susţine durabil decât un nivel de 52% – 53% al cheltuielilor cu asistenţa socială cumulate cu sumele necesare pentru plata salariaţilor bugetari. Potrivit datelor disponibile pentru anul în curs după opt luni, ponderea cheltuielilor cu personalul în totalul cheltuielilor bugetare a urcat brusc cu încă cinci procente şi se îndreaptă spre pragul de 9% din PIB, potrivit Business Report.

Guvernul se pregăteşte să cumpere participaţii la companii din energie. Pe listă ar fi pachetul de acţiuni Hidroelectrica deţinut de FP. Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), aflată în subordinea Ministerului Energiei, are în plan achiziţii de participaţii la companii din energie. Una dintre opţiuni ar putea fi răscumpărarea pachetului de acţiuni deţinut de Fondul Proprietatea la Hidroelectrica. Două surse din piaţa de energie ne-au spus că una dintre achiziţiile care se discută ar fi răscumpararea de către stat, totală sau parţială, a pachetului minoritar de acţiuni pe care Fondul Proprietatea îl deţine la Hidroelectrica. Informaţia nu a putut fi confirmată, dar în trecut în piaţă au fost discuţii pe această temă, potrivit Economica.net.

Juncker consideră manevra economică italiană „o deviere inacceptabilă”. ‘Dacă am accepta derapajul prevăzut de manevră de la normele europene, unele ţări ne-ar acoperi cu insulte și invective pentru că ne-am arătat mult prea îngăduitori cu Italia”, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la o întâlnire cu presa italiană. Comisia nu intervine în opţiunile specifice legislaţiei italiene privind bugetul, dar se ocupă de „rezultatul final, de sold.” Or, ”la prima vedere, observăm că există un decalaj între ceea ce s-a promis şi ceea ce a prezentat azi guvernul, iar în plus, trebuie respectate angajamentele luate de guvern la nivelul Consiliului European şi la nivelul miniştrilor de finanţe”, a adăugat preşedintele Comisiei Europene., potrivit Rador care citează La Stampa.

SEGA: Procuratura anchetează GP Group pentru spălare de bani. În afară de delapidarea unor fonduri europene, procuratura anchetează o persoană fizică legată de compania de construcţii GP Group şi implicată în spălare de bani, a anunţat, pentru Nova Tv, procurorul general bulgar, Sotir Ţaţarov. Ancheta a fost demarată în urma unui semnal de pe site-ul Bivol şi al vicepremierului Tomislav Doncev. S-a pus sechestru pe un transfer bancar de 14 milioane de euro din Bulgaria către o bancă străină.”Concomitent, Agenţiei de Stat pentru Securitate Naţională (DANS) i-au fost încredinţate alte sarcini, care sunt legate de stabilirea tuturor mecanismelor de finanţare a respectivelor proiecte europene, precum şi de faptul că, în realitate, banii sunt absorbiţi de persoane şi de firme care au legături între ele”, a spus Ţaţarov. Poziţia firmei: Pe banii GP Group nu s-a pus niciun sechestru. Sechestrul au fost impus unor companii în relaţii cu noi”, potrivit Rador care citează Sega.bg.

Prima masina electrica din Romania preparata pentru curse. Faptul ca poti sta la cativa metri de ”bolizi”, la start sau in punctele de observatie de pe traseu, simtind vibratiile sutelor de cai putere chiar daca nu esti la volan, este unul dintre punctele forte ale motorsportului. In acest an insa, viitorul si-a facut simtita prezenta si la poalele Tampei, prin prima masina electrica din Romania preparata pentru curse, un VW Golf GTi, la care grupul motopropulsor termic a fost inlocuit cu o unitate electrica special setata pentru cursele de Viteza in Coasta, SuperRally si de Circuit. Pilotat de Sorin Ghisoi, ”bolidul” electric este doar varful de lance pentru ceea ce va urma, scrie wall-street.ro.

Potrivit Eurostat, Italia este ţara europeană cu cel mai mare număr de oameni care trăiesc în pragul sărăciei. Italienii se confruntă cu tot mai multe dificultăţi. Criza economică a creat foarte multe victime la nivel social. Potrivit Eurostat, cel puţin 2,4 de milioane de italieni sunt ameninţaţi de sărăcie sau de marginalizare din cauza recesiunii. Din 2008 şi până în 2017, numărul cetăţenilor din peninsulă aflaţi în această stare a crescut de la 15 milioane la 17,4 milioane. Practic, acum, mai mult de un sfert din populaţie trăieşte coşmarul sărăciei. În termeni absoluţi, în nicio ţară din UE nu se trăieşte mai rău ca în Italia. Este adevărat că, în ultimii 10 ani, numărul europenilor ameninţaţi de marginalizare socială a scăzut (de la 116 milioane în 2008 s-a ajuns la 112,9 de milioane în 2017) şi că, în marile economii ale zonei euro, numărul cetăţenilor cu greutăţi a scăzut (-830.000 în Germania şi -380.000 în Franţa), însă, în zece state membre ale UE, rata riscului de sărăcie sau de marginalizare socială a crescut. Prima dintre aceste ţări este Grecia, care a făcut obiectul a trei programe de asistenţă, iar ce-a de-a doua este Italia, potrivit Rador si La Stampa.

Cluj, vedeta imobiliară a provinciei; e județul cu cele mai multe imobile vândute în septembrie. Clujul rămâne vedeta imobiliară a țării exceptând Bucureștiul și județul Ilfov: e județul cu cele mai multe imobile tranzacționate și în luna septembrie. Datele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) arată că în septembrie au fost vândute, în Cluj, 2.148 imobile, cifră depășită – la mare distanță – doar de București cu 5.698 și Ilfov cu 6.196 imobile vândute. În total în țară au fost vândute 42.500 de imobile în septembrie, în creștere cu aproape 2.000 față de luna august, dar semnificativ mai mic decât în aceeași lună a anului trecut, potrivit Actual de Cluj.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro