Sari direct la conținut

Business Standard: Bancile britanice isi fac bagajele pentru Romania

Business Standard

In urmatorii trei ani, vom asista la intrarea unor noi jucatori pe piata bancara romaneasca, dupa ce Royal Bank of Scotland a preluat ABN Amro, desi bancile britanice nu au vazut in Romania o locatie strategica pana acum, a afirmat Raymond Breden, copresedinte al Camerei de Comert Romano-Britanice si specialist in taxare al KPMG. In prezent, piata bancara romaneasca este controlata de bancile austriece Erste si Raiffeisen, elene – Alpha Bank, Banca Romaneasca, Bancpost si Piraeus Bank, si italiana – UniCredit Tiriac.

Conducerea CCRB a prezentat, ieri, sinteza schimburilor comerciale romano-britanice pentru anul 2007, care se vor situa la un nivel superior celui de anul trecut, de 2,23 miliarde euro, in conditiile in care, in prima jumatate a anului, nivelul acestora era de 1,2 miliarde euro.

Marea Britanie este al saptelea investitor strain, cu un volum total al investitiilor de 6,3 miliarde euro, la jumatatea acestui an, dupa Olanda, Austria, Franta, Germania, Italia si Statele Unite. Potrivit reprezentantilor CCRB, exista un interes ridicat pentru Romania al investitorilor britanici, activitatea recenta a fondurilor de investitii britanice fiind de peste 1,2 miliarde euro. Principalii investitori britanici in Romania sunt GlaxoSmithKline, Aviva, Vodafone si Marks&Spencer. Printre provocarile pe care investitorii britanici le intalnesc in Romania, cele mai importante par a fi lipsa de infrastructura si de personal calificat, a afirmat pesedintele CCRB, Brian Davies. Acestora li se adauga faptul ca leul se depreciaza prea usor fata de euro.

“Ne-ar placea un curs de 3,5 RON pentru un euro, la sfarsitul acestui an”, a spus Brian Davies. Valoarea exporturilor britanice in Romania, in primele sase luni ale acestui an, se ridicau la peste 473,4 milioane de euro, in crestere cu 7%, fata de perioada similara a anului trecut. Acest volum reprezinta 4,51% din totalul exporturilor britanice.

Business Standard

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro