Cafeaua de weekend. Subiecte tari din această săptămână. Bonus: Cântărim mai mult la Ecuator sau la Polul Nord? Daca culoarea roz nu exista, de ce o putem vedea? Cum devenim dreptaci sau stangaci. E Superman fascist? Dar Batman?
Evenimentele vin, trec și apoi se uită, fiind înlocuite în memoria de scurtă durată cu alte evenimente. De aceea, vă propunem o sinteza săptămânală cu cele mai interesante evenimente de la noi și din lume, cel puțin cu cele care ne-au reținut nouă atenția. O colecție de texte pe care să le puteți savura în fiecare sămbătă la cafeaua de dimineață. Lectură plăcută! P.S. Tuturor celor care întâmpină Sărbătorile Pascale le dorim ca luminosul praznic să-i găsească întru bună așezare sufletească, sănătoși și cu masa plină! Sărbători line și pline de speranță!
Social-Politic
- Sebastian Ghiță a declarat joi seara că se simte „vizat și amenințat”, după ce Florian Coldea a vorbit, în cursul aceleiași zile, despre destinul care s-a sfârșit „tragic” al unui „celebru personaj biblic” care a trădat pentru „30 de arginţi”, o referință la trădarea lui Iuda.
- Ioan Aurel Pop (63 de ani), rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, este noul președinte al Academiei Române. Acesta a obținut 86 de voturi, iar pe locul al doilea s-a situat Victor Voicu, cu 56 de voturi. Trei academicieni au candidat la cea mai înaltă poziție a acestui for: Ioan-Aurel Pop, Victor Voicu – președintele Secției de Științe Medicale a Academiei Române și Bogdan Simionescu – vicepreședintele Academiei Române. Inițial, în cursă a fost și Cristian Hera, președinte interimar al Academiei după decesul lui Ionel Valentin Vlad, însă s-a retras din motive medicale.
- Zeci de fermieri au sărit în ajutorul familiei Naiţă din Sibiu, după incendiul în care şi-a pierdut aproape toate cele 120 de oi. A doua zi de dimineață, fermierul din satul Șura Mică a primit un telefon din partea ministrului Agriculturii, Petre Daea: „Stai liniștit, o să fac în așa fel încât să te ajut să-ți recuperezi paguba”.
- Remus Țiplea a început să fotografieze teme religioase dintr-o pură întâmplare. Își amintește ziua exact: 14 august, 2011. Era cu Petruț Călinescu, care lucra la proiectul Mândrie și Beton și au intrat în curtea unei mănăstiri în Bixad, o comună din județul Satu Mare. Acolo avea loc un pelerinaj de Sfânta Maria, sărbătoarea ortodoxă a Adormirii Maicii Domnului. Apoi a început să meargă și la alte culte religioase. În total, a fotografiat în șase comunități: cea ortodoxă, catolică, martorii lui Iehova, adventiști de ziua a șaptea, penticostali și protestanți.
- Fostul premier Dacian Cioloş a anunţat duminică seara că pe site-ul viitorului partid „Mişcarea România Împreună” s-au înscris în jur de 30.000 de persoane, dintre acestea 17.000 exprimându-şi dorinţa de a deveni membri ai noii formaţiuni politice. „Am înţeles că avem în jur de 30.000 care s-au înscris deja pe site-ul viitorului partid şi dintre care circa 17.000 spun că îşi doresc să devină membri în momentul în care partidul va avea o existenţă legală”, a declarat Cioloş.
- Charles Andreae, de la firma Andreae & Associates, spune că a fost angajat în 2017 de SCL pentru a contribui la organizarea vizitei ministrului de externe al României, Teodor Meleșcanu, la Washington, scrie Rise Project. Reamintim că în 2017 firma Andreae & Associates a încheiat un contract care viza „educarea membrilor Congresului SUA şi membrilor Administraţiei SUA în problemele legate de corupţia din România” și “lupta anti-corupție din România” cu SCL. Un amendament la contractul incheiat intre SCL si firma de consultanta americana Andreae& Associates si care viza lupta anticoruptie din Romania a fost depus in urma cu cateva saptamani la Departamentul de Justitie al SUA/ Divizia de Securitate Nationala/Unitatea de Inregistrare a Agentilor Straini (FARA), după cum scria în martie Sorina Matei, pe blogul ei.
Economic:
- Wang Yan, omul de afaceri chinez căruia i-a fost retrasă cetățenia română în iunie 2013, la solicitarea SRI, pe motive ce ţin de securitatea naţională, a ajuns prima oară la sediul Cupru Min pe 25 noiembrie 2016. „Ne-am pomenit cu ei la ușă”, spune Nicolae Turdean, fost director general al companiei, referindu-se la o delegație chineză din care făcea parte și Wang Yan. De atunci, Wang Yan a făcut mai multe vizite la Cupru Min, reprezentând cel puțin trei companii străine, și cu aprobări din partea departamentului de securitate din Ministerul Economiei, dar și fără aprobări. }n octombrie 2017, a ajuns să semneze cu societatea Cupru Min un contract de cumpărare a întregii producții de concentrat de cupru, beneficiarul fiind Merlion Resources Holding Limited
- Transferul de contribuţii de la angajator la salariat a majorat brutul pentru acelaşi net, ceea ce impunea logic o reducere proporţională a nivelului contribuţiilor la pilonul II. Dar reducerea s-a făcut Nu până la 4,25%, cum ar fi fost normal ci până la 3,75%. Întrebarea care se poate pune este de ce 3,75% şi nu 3,5% sau 4% dacă tot nu s-a mers pe calculul echivalent destul de simplu al trecerii de la 5,1% din ceva mai mic la echivalentul de 4,25% din ceva mai mare ? Şi care ar trebui să fie noul brut ( respectiv noul net din 2018) pentru ca pensia administrată privat să nu aibă de suferit?
- Institutul Național de Statistică a revizuit datele privind creșterea economiei românești din anul trecut de la 7% la 6.9%, după ce a recalculat creșterea din ultimul trimestru din 2017, potrivit datelor transmise de INS. Potrivit noilor date, creșterea din trimestrul 4 2017 a fost revizuită de la 6.9% la 6,7%, noile date afectând rezultatul final.
De prin lume
- Azi e sambata, corect? Cine i-a dat insa numele de „sambata”? Si de ce saptamana are 7 zile? Pe vremea Republicii romane, exista octada- saptamana de 8 zile. 7 zile munceau baiatii de le sareau coifurile in cap iar a opta zi era dedicata shoppingului. De fapt, aprovizionarii cu alimente pentru urmatoarea saptamana. Sa ne amintim putin de unde provine numele zilelor saptamanii, apoi sa trecem pe la originea numelor date continentelor si sa incheiem acest prolog cu o alta intrebare: de ce impartim noi timpul in ore, minute si secunde?
VIDEO:
- Analistul de cariere Dan Pink examinează complexitatea motivației pornind de la un fapt cunoscut de specialiştii în ştiinţe sociale, dar necunoscut de majoritatea managerilor: recompensele tradiţionale nu sunt întotdeauna aşa de eficiente cum credem. Ascultaţi aceste poveşti edificatoare şi poate găsiți niște exemple de urmat.
Ce ne menține fericiți și sănătoși pe măsură ce înaintăm în vârstă? Dacă crezi că e vorba de faimă și bani, nu ești singurul, dar psihiatrul Robert Waldinger consideră că te înșeli. Ca director al unui studiu întins pe o perioadă de 75 de ani, despre dezvoltarea adulților, Waldinger are acces fără precedent la informații referitoare la fericirea reală și la satisfacție. În acest discurs el ne prezintă trei învățăminte importante, reieșite din acest studiu, precum și sfaturi vechi de când lumea despre cum să-ți clădești o viață împlinită și îndelungată
Voi ce ați citit/văzut interesant?