Sari direct la conținut

Calul familiei Basescu este antrenat de cascadori

Diverta Magazin

Cascadoria are o istorie de peste 40 de ani in Romania. Totul a inceput cu filmul “Dacii”, cand Sergiu Nicolaescu a format o echipa de 30 de cascadori, care l-au urmat in toata cariera cinematografica. Dupa 1990 cei mai buni si-au deschis firme particulare.

Tehnicile de dresaj pentru cai, aplicate in toata pleiada de filme istorice romanesti, sunt folosite acum pentru formarea animalelor unor VIP-uri. Calul familiei Basescu, de exemplu, este antrenat de cascadori. Si Mioara Mantale, prefectul Capitalei, va avea un cal dresat tot in aceste tehnici speciale.

Manzul, un pur sange arab, are cateva saptamani si zburda prin poiana in care este asezata baza de echitatie. Micul armasar e foarte curios, se apropie usor de caii maturi, ii miroase, apoi da din copitele din spate si fuge in rotocoale, amenintand razboinic. E liber, e un animal fericit, lucru care i se poate citi in ochi, in rarele cazuri in care se apropie de om.

Intre timp, dincolo de arena cu obstacole, armasarul Taifun, in plenitudinea puterii, se joaca cu dresorul Nicu Szekely – proprietarul “Clubului de echitatie Bucuresti”, din padurea Baneasa.

Taifun este deosebit de ascultator, se culca la comanda, da noroc cu piciorul din fata, ca un caine, si, lucru uluitor, desi nu mai are in ochi lucirea de libertate a manzului, inspira stapanire de sine si o ciudata mandrie atunci cand publicul specator il aplauda. In acest colt al padurii Baneasa se gasesc caii cei mai bine dresati din Romania, dupa tehnici folosite de cascadori.

Diverta Magazin nr. 11

Povestea acestor tehnici a inceput cu 40 de ani in urma, cand statul a investit in productia primelor filme istorice, regizate – ati ghicit! – de Sergiu Nicolaescu.

“In 1965 am facut filmul Dacii si aveam nevoie de cascadori. Am apelat la fosti sportivi, asa cum fusesem si eu. Am strans 30 de oameni, si am chemat antrenori de scrima, de conditie fizica, de echitatie, etc.

Si-au lasat barba si plete, doar erau daci, si le-am eliberat adeverinte de la Buftea, pentru ca in Romania nu era voie sa umbli cu plete si barba pe strada la acea vreme, te lua militia si te tundea fortat. In fine, au mai urmat cateva ecranizari ale romanelor lui Fenimore Cooper, pentru televiziunea franceza, filme in care au jucat cascadorii mei.

Apoi a sosit momentul filmului Mihai Viteazul, inaintea caruia cascadorii au fost scolarizati si au primit diplome. Intentionam sa introduc o regula si in aceasta meserie. Din pacate a fost ultima oara cand s-a mai auzit de cursuri pentru cascadori in Romania”, isi aminteste regizorul Sergiu Nicolaescu.

Calul familiei Basescu este practic al Mariei Basescu, sotia presedintelui, dar il incaleca deseori si Elena, fiica cea mica

Daca pana la “Mihai Viteazul” principalele cascadorii tineau de echitatie si scrima, seria filmelor politiste in care erou principal este comisarul Moldovan a pus problema specializarii in masini rasturnate in fel si chip, apoi a manevrarii spectaculoase a focului. Altfel spus, cascadorii romani au invatat sa le faca pe toate.

Salariile erau destul de mici, dintr-un film isi putea scoate fiecare cascador aproximativ un salariu de doua mii de lei pe luna pe o perioada de un an. Ceea ce nu era prea mult inainte de 1989. Dar isi completau veniturile cu alte contracte. Ioan Albu, de pilda, o somitate in domeniu, s-a specializat in masini si foc.

A jucat intr-o piesa de teatru, inspirata de romanul “In numele trandafirului”, in care trebuia sa-si dea foc pe scena. “La fiecare reprezentatie apareau probleme, regizorul voia flacara foarte mare, sa socheze publicul, iar scenograful o voia cat mai mica, “mai Ioane, da-o dracu de treaba, fa flacara mai mica, sa nu ia foc decorul”.

Un alt cascador veteran, specializat in cai, este Adrian Iacob Stefanescu, care a facut o a doua cariera in dresura de cai la Circul Globus. Adrian Stefanescu este cascadorul care l-a dublat pe Sina Pasa in filmul “Mihai Viteazul”, atunci cand vizirul otoman a cazut de pe pod in apa Neajlovului, lovit de voievodul roman.

La aceasta ora fostul “Sinan” este un pensionar care antreneaza caii si se sfatuieste cu ceilalti specialisti din bransa la clubul de echitatie al lui Nicu Szekely. Baza hipica are doua zeci si cinci de cai, din care cinci sunt proprietatea lui Nicu, restul sunt in pensiune.

Printre caii ingrijiti aici de cascadori este si “Hotul”, al familiei Basescu. Practic, calul apartine sotiei presedintelui Romaniei, Maria Basescu, dar aprope sambata de sambata, il incaleca fiica cea mica, Elena Basescu. “Hotul nu este un exemplar usor de stapanit, chiar deloc. De aceea trebuie incalecat zilnic, altfel uita comenzile si devine periculos pentru calaret.”

Si Mioara Mantale isi cumpara un cal la Baneasa, care va fi antrenat tot de cascadori

Un cal trebuie sa invete cam optsprezece comenzi, si are nevoie de cel putin sase luni pentru a fi dresat. Cheltuielile sunt deosebit de mari cu un animal, de la fatare pana la stadiul formei maxime, inclusiv dresajul. Se pune intrebarea: din ce isi scoate Szekely banii? Pai, cazarea, mancarea si antrenarea ii costa pe proprietarii animalelor tinute in pensiune cam trei sute de euro pe luna.

Pe de alta parte Szekely creste cai, ii dreseaza apoi ii vinde celor care vor sa faca echitatie. Iar clientii sunt din ce in ce mai multi… Prefectul Mioara Mantale, de pilda, si-a exprimat intentia de a cumpara si a tine in pensiune un cal la baza lui Szekely. Desigur, langa cel al familiei presedintelui. Devine deja un blazon sa ai cal in padurea Baneasa…

Bani frumosi mai vin si din, nu o sa credeti, spectacole cu dresaj de cai la nunti, botezuri si… chiar inmormantari. Protipendada Bucurestilor a prins gustul acestor spectacole, in special in zona Baneasa-Pipera. Pentru asemenea spectacole Nicu foloseste cei cinci cai proprietate personala.

Spre deosebire de celelate tipuri de cereri, comenzile pentru inmormantari vin exclusiv din partea familiilor instarite de tigani, si aici este chemat in special armasarul Taifun, care stie sa ridice piciorul din fata si sa il balanseze in aer.

Se numeste “pasul spaniol” si este un numar deosebit de gustat de tigani, care interpreteaza gestul calului drept un “la revedere!”, un fel de bye-bye la adresa mortului, si se prapadesc de bucurie ca ruda lor decedata e salutata de un cal.

In ceea ce priveste viitorul meseriei de cascador, unii sunt sceptici, Ioan Albu de pilda spune ca av fi ninlocuita de computer, altii, cum e Sergiu Nicolaescu, spun ca nu poate disparea, deoarece computerul poate doar amplifica cacadoria, nu poate inlocui actiunea umana de baza.

“Ati vazut Matrix II, cand Neo se lupta cu multi agenti Smith – se vede cand lupta e reala si cand este pe calculator. Spectatorul nu poate fi mintit si sanctioneaza imediat impostura. Cascadoriile cu oameni in carne si oase nu numai ca nu vor disparea, dimpotriva, se vor dezvolta”, spune Sergiu Niocolaescu.

Articol de Sorin Golea

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro