Sari direct la conținut

Capitala in stare de alerta. 320 de pluguri actioneaza pentru indepartarea zapezii/ Cine deszapezeste fiecare sector

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Stare de alerta in Capitala din cauza ninsorii abundente. Aproximativ 320 de pluguri actioneaza in acest moment pentru indepartarea zapezii de pe principalele artere ale orasului, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Primariei Capitalei. Cu toate acestea, circulatia se desfasoara cu dificultate, iar arterele mari sunt inca inzapezite.

  • Meteorologii au emis, luni, o atentionare Cod Galben de ninsori abundente si viscol in 28 de judete, inclusiv in Municipiul Bucuresti, valabila pentru 24 de ore, incepand de marti, ora 12.00

„In jurul orei trei dimineata vom incepe sa actionam si cu material antiderapant. Primul tratament de acest gen a fost aplicat si in aceasta seara, dupa ora 15.00, dar datorita viscolului nu s-a mai putut interveni. Deocamdata nu sunt probleme. Strazile cu linii RATB sunt practicabile. Niciun utilaj nu va pleca de pe teren, potrivit dispozitiei primarulului general, alimentarea cu materiale antiderapante facandu-se din mers”, a declarat pentru HotNews.ro, Magdalena Iuga, sefa directiei Utilitati Publice din cadrul Primariei Capitalei.

Primarul general al Capitalei a convocat comandamentul de iarna maine dimineata la ora 7.00.

Avertizarea meteorologica a intrat in vigoare de marti, incepand cu ora 15.00. Potrivit dispozitiei primarului general, utilajele de dezapezire vor actiona prioritar pe marile artere, in zona pantelor, rampelor si a podurilor, dar si la intrarile in scoli, spitale si alte institutii publice.

In cazul in care va fi necesar, echipe ale Brigazii Rutiere sunt pregatite sa insoteasca bateriile de utilaje care vor actiona pe marile bulevarde, se arata intr-un comunicat al municipalitatii.

De asemenea, inainte de plecarea pe teren, a fost asigurata alimentarea cu material antiderapant si combustibil, astfel incat sa nu fie necesara retragerea utilajelor din teren catre baze. In functie de evolutia fenomenelor meteo, s-a dispus schimbarea deserventilor de utilaje direct in teren.

„Mentionam ca incepand de la ora 13.00, intreg parcul de utilaje care asigura deszapezirea in Capitala se afla in stare de alerta. De asemenea, utilajele specifice pentru deszapezirea liniilor de tramvai sunt pregatite sa intervina pentru curatarea zapezii, continuandu-se apoi cu degajarea zapezii din refugiile de tramvai si statiile de autobuz”, informeaza Primaria Capitalei.

Cine deszapezeste fiecare sector

Responsabile pentru deszapezirea Capitalei sunt cele 6 primarii de sector. Fiecare primariei a concesionat acest serviciu impreuna cu salubrizarea cate unei firme private, in anii 1998-1999: -sectorul 1-Romprest; -sectorul 2 – Supercom; -sectorul 3 – Rosal; -sectorul 4- REBU; -sectorul 5 – Romprest; -sectorul 6 – URBAN; Primaria Capitalei coordoneaza activitatea de deszapezire.

In secorul 4 al Capitalei actioneaza 35 de utilaje de deszapezire. ” Concomitent cu degajarea cailor rutiere, va fi imprastiat material antiderapant, urmand ca numarul de utilaje sa fie suplimentat, in situatia in care conditiile meteo o vor impune. Pe de alta parte, lucratorii societatii de deszapezire sunt gata sa actioneze pentru indepartarea cantitatilor de precipitatii sub forma de ninsoare, acumulate in zona rigolelor, gurilor de canal, trecerilor pietonale, la trotuare, in intersectii si intrari in institutiile de interes public si local”, se arata intr-un comunicat al Primariei sector 4.

Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului, atrage atentia agentilor economici si asociatiilor de proprietari din Sectorul 4, ca au obligatia de a indeparta zapada de pe caile de acces in imobile. Tot in sarcina cetatenilor intra si curatarea locurilor din parcarile de resedinta, cat si asigurarea conditiilor optime trecerii utilajelor de salubrizare, care nu trebuie blocate in preluarea cantitatilor de deseuri menajere.

Totodata, Piedone face apel la cetatenii care vor degaja accesul in imobile sau a locurilor din parcarile de resedinta, sa nu arunce cantitatile de zapada pe carosabil, ci, sa o depoziteze cat mai aproape de trotuar, pentru a putea fi ridicata de catre lucratorii societatii de salubrizare.

Deocamdata celelalte primarii de sector nu au dat informatii suplimentare referitor la activitatea de deszapezire.

Asistena medicala si sociala

Pentru limitarea efectelor gerului, prin Directia Generala de Asistemta Sociala si Protectia Copilului Sector 4, vor fi amplasate 6 puncte pentru distribuirea de ceai cald, in urmatoarele locatii: Piata Unirii – 1 cort, Piata Progresul – 1 cort, Piata Sudului – 2 corturi, statia metrou Brancoveanu – 1 cort si Parcul Tineretului – 1 cort, se arata intr-un comunicat al Primariei sector4.

De asemenea, asistenti sociali din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului se vor afla permanent in alerta, gata sa ofere sprijin cazurilor sociale din evidenta sau sa se deplaseze de urgenta la domiciliile varstnicilor singuri, pentru a le oferi asistenta medicala sau a-i ajuta cu aprovizionarea, mai anunta Primaria de sector.

In ceea ce priveste spitalele aflate in administrarea Primariei Capitalei, acestea au asigurate stocurile de medicamente si materiale sanitare, fiind pregatite si cu generatoare care pot asigura alimentarea cu energie electrica in caz de necesitate.

Directia Generala de Asistenta Sociala continua programul de adapostire a persoanelor defavorizate in cele doua centre : Complexul de Servicii Medicale din Th. Pallady si Adapostul Sf. Luca din Berceni.

Noaptea trecuta au fost adapostite 444 de persoane in adaposturile Municipalitatii (74 la Adapostul din Berceni si 370 la Complexul Integrat de Servicii Sociale din bulevardul Theodor Pallady).

Locuitorii Capitalei pot beneficia de ceai si supa calda in cantinele DGASMB aflate la urmatoarele adrese:

– str. Sfantul Constantin, nr. 8, sector 1;

– Calea Grivitei, nr. 216, sector 1;

– Agricultori, nr. 44, sector 2;

– Calea Ferentari, nr. 91, sector 5;

– Sediul DGASMB, str. Foisorului 56-58

– Policlinica sociala din str. Dristorului 81-88

Pentru orice sesizare privind oamenii fara adapost, cetatenii pot suna la nr. de telefon gratuit 0800.821.218 sau 021.314.23.15.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro