Sari direct la conținut

Carantinarea Timișoarei: Dominic Fritz: Măsurile nu sunt o pedeapsă / Alin Nica, atac dur la Arafat: Luăm în calcul să atacăm decizia în instanță

HotNews.ro
Carantinarea Timișoarei: Dominic Fritz: Măsurile nu sunt o pedeapsă / Alin Nica, atac dur la Arafat: Luăm în calcul să atacăm decizia în instanță

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, liberalul Alin Nica, a declarat, luni, că ia în calcul să atace în instanță ordinul şefului DSU, Raed Arafat, de a prelungi carantinarea Timişoarei, pe care îl consideră abuziv. De cealaltă parte, primarul USR-PLUS Dominic Fritz continuă să susțină că măsura nu este o pedeapsă, ci previne un colaps al sistemului sanitar.

Reamintim că după două săptămâni de carantină, rata de infectare la Timișoara a crescut de la 7,49 cazuri la mia de locuitori la 8,14, iar decizia Comitetului Județean de Urgență de a nu prelungi carantina a fost întoarsă duminică prin decizie a șefului DSU, Raed Arafat.

Decizia a dus la un război politic, șeful Consiliului Județean, Alin Nica, susținând că hotărârea luată la nivel central este una abuzivă.

„Raed Arafat ar trebui să ne explice care este temeiul juridic legal în baza căruia a dat Ordinul (de prelungire a carantinei cu 72 de ore, n.r.). (…). Una din pârghiile pentru oprirea acestor abuzuri ar putea fi, probabil, acţionarea în instanţă a ordinului”, a afirmat Alin Nica, luni, într-o conferinţă de presă, conform Agerpres.

El i-a transmis secretarului de stat Raed Arafat că, în loc să impună restricţii, ar face mai bine să reoperaţionalizeze unităţile mobile de ATI din curtea Spitalului Municipal Timişoara, un TIR care stă nefolosit de patru luni, „iar noi ne plângem că nu avem locuri la ATI şi din această cauză punem carantină pe 400.000 de locuitori”.

„Când va face acest lucru, atunci îi mai permit (lui Raed Arafat, n.r.) să vină şi să treacă peste ceea ce noi hotărâm la nivel judeţean, pentru că pentru domnia sa noi nu suntem decât cifre, acei indici şi numere pe care îşi justifică aceste măsuri abuzive. Să facă ceva concret pentru Timişoara. Ţine de domnia sa să operaţionalizeze unitatea mobilă de ATI care ar suplimenta cu 10 paturi sectorul ATI”, a adăugat Nica.

Preşedintele CJ Timiş a subliniat că nici carantina de 14 zile, care urma să expire în noaptea de duminică spre luni, nu a fost pregătită corespunzător, dovedindu-şi ineficienţa.

El a mai punctat şi faptul că populaţia reală a Timişoarei este mult mai mare decât cea luată în calcul la stabilirea indicelui de infectare cu SARS-CoV-2, oficialii luând în calcul date demografice de acum 10 ani, de 300.000 de locuitori, între timp populaţia din municipiu depăşind 400.000 de cetăţeni.

Dominic Fritz: Aceste măsuri nu sunt o pedeapsă pentru Timişoara

Primarul Timişoarei, Dominic Fritza, se poziționează în continuare de cealaltă parte și susține necesitatea carantinei, spunând că aceasta nu este o pedeapsă, ci previne un colaps al sistemului sanitar.

“Aceste măsuri nu sunt o pedeapsă pentru Timişoara, ci vin în ajutorul Timişoarei şi al tuturor timişorenilor care lucrează în sistemul sanitar, al tuturor timişorenilor care sunt pacienţi COVID-19 acum în spitale sau în viitor în spitale. Suntem la absolută limită cu capacităţile noastre sanitare şi această carantină este din păcate necesară pentru a preveni un colaps al sistemului sanitar”, a afirmat primarul Timişoarei, luni, într-o conferință de presă.

El a mai spus că speră că războiul între PNL local şi Guvern să nu afecteze buna colaborare între judeţ şi Cabinetul Cîţu: “Nu vreau să comentez războiul între PNL local şi Guvernul României, dar eu sper ca nu va afecta buna colaborare ce există acum între Timişoara, Timiş şi Guvernul Cîţu. Timişoara şi Timişul nu au avut niciodată un mai bun sprijin şi suport pentru proiectele de dezvoltare cum avem acum de la Guvernul Cîţu”.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro