Sari direct la conținut

Care sunt barierele României pentru cetățenii cu venituri mari și ce frici au

HotNews.ro
Locuințe din București, Foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu
Locuințe din București, Foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu

Românii cu venituri mari au ca frici neputința față de cei dragi, boala ori instabilitatea financiară, reiese dintr-un studiu prezentat de Mihai Bârsan, fondator The Pareto Report.

„Frica de mediocritate nu este în top 3 dar este o diferență foarte mare între populația Pareto și restul țării”, susține el. E aproape dublu procentul în Pareto (cei cu venituri mari): 28%.

*Populația Pareto reprezintă top 20% din publicul comercial general cu veniturile mai mari decât ale celorlalți. Ar fi vorba despre 2 milioane de oameni.

Când vine vorba despre calitatea vieții, când sunt rugate să dea o notă acesteia (de la 1 care e cea mai proastă, la 10 – cea mai bună), aceasta se situează, în medie la 7,2. Nota este neschimbată în 3 ani.

Asta arată, în opinia lui Bârsan, că dacă ai bani s-ar putea să nu suferi atât de mult de sărăcie și atunci o să ai o viață mai fericită.

„Deși sunt satisfăcuți, când vine vorba de a recomanda România ca țară în care să trăiești, lucrurile arată total diferit. Scorul de recomandare este unul foarte slab. Dacă România era un furnizor de servicii, ar fi trebuit să schimbe conducerea, numele și strategia ca să dea mai multă încredere. A fost o scădere dramatică în 2022 și eu o asociez cu războiul din Ucraina”, potrivit acestuia.

Datele arată că în 2023 s-a mai deteriorat puțin scorul.

Când i-a întrebat dacă cred în potențialul României, au observat o scădere a optimismului (media este de 7, în scădere de la 8 în 2022).

Potrivit acestuia, scăderea optimismului se vede într-o intenție crescută de emigrare. Avem 3% dintre românii Pareto care spun că vor emigra cu siguranță în următorul an și de două ori mai mulți în populația generală.

5% dintre românii cu venituri mari vor emigra în următorii 5 ani.

„Nu am optimism, îmi doresc să plec undeva unde poate voi găsi altceva care să-mi redea acest optimism”, a explicat el.

Sentimentul de siguranță a scăzut puțin, precum și cel că orice copil născut în România are perspective de a se realiza.

Pentru 65% dintre acești români, hoția, și corupția reprezintă principala barieră în calea dezvoltării României.

„Cuvântul corupție este unul la care românii Pareto sunt foarte sensibili. Lupta împotriva corupției nu s-a demodat. Românii o văd pe primul loc între probleme”, explica Bârsan, în cadrul unui eveniment Rethink.

Pe locurile doi și trei se află lipsa de educație și parvenitismul.

48% dintre românii Pareto cred că problemele din viață li se datorează doar lor, în timp ce 35% sunt de părere că atât lor cât și altora, iar restul dau vina pe alții.

Când vine vorba de reușite, 78% cred că rezultatele li se datorează.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro