Sari direct la conținut

Care sunt planurile pentru autostrada Comarnic – Brașov. Ce loturi vor fi prioritare și când ar putea fi terminată

HotNews.ro
Autostrada A3 Comarnic - Brasov (Rasnov), Foto: Hotnews
Autostrada A3 Comarnic - Brasov (Rasnov), Foto: Hotnews

Autostrada Comarnic – Brașov (Râșnov) va avea circa 52 de kilometri, va costa circa 1,2 miliarde de euro, va fi împărțită în cinci loturi, iar cu prioritate vor fi realizate tronsoanele care vor asigura variantele de ocolire pentru Comarnic, Sinaia, Bușteni și Azuga, se arată într-o notă de informare a Ministerului Transporturilor privind stadiul implementării proiectului. Pentru alte tronsoane va fi redesenat traseul în zona stațiunilor – la Bușteni va fi un nou traseu prin tuneluri – iar finalizarea întregului proiect este gândită pentru perioada 2025-2026.

Info pe scurt:

– Ministerul Transporturilor a căzut de acord cu Asociația de dezvoltare Intercomunitară (Comarnic, Sinaia, Bușteni, Azuga, Predeal) cu privire la planul concret pentru A3 Comarnic – Brașov (Râșnov)

– Va fi revizuit Studiul de Fezabilitate și realizat Proiectul Tehnic, iar prioritare vor fi tronsoanele care vor asigura si varianta de ocolire a stațiunilor: Lotul 1: Comarnic – Posada (apx. 7 km / reprezintă și VO Comarnic); Lotul 3: Sinaia Sud – Bușteni Nord (apx. 14 km / reprezintă și VO Sinaia și VO Bușteni)

– Pentru alte tronsoane va fi regândit traseul pe un nou aliniament in cazul secțiunilor ce afectează în mod direct stațiunile (ex. înlocuirea traseului existent la suprafața cu tunele in cazul Bușteni)

– Autostrada va avea 52 de kilometri, 5 loturi și un cost estimat de 1,2 mld euro – finalizarea construcției este estimată pentru perioada 2025-2026.

– În paralel, Ministerul Transporturilor caută măsuri alternative pentru Valea Prahovei, precum realizarea unei variante ocolitoare DN 1 – Câmpina- Valea Doftanei – Săcele – DJ 102 I

După renunțarea la planul cu Parteneriat Public Privat și preluarea proiectului A3 Comarnic – Brașov de la Comisia de Prognoză înapoi la Ministerul Transporturilor, autoritățile de la drumuri au avut o serie de întâlniri de lucru cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) a orașelor Comarnic, Sinaia, Bușteni, Azuga și Predeal, întâlniri care s-au soldat cu unele concluzii privind ce măsuri vor fi luate în continuare privind proiectul, se arată în nota de informare a Ministerului.

Prioritate vor avea loturile de autostradă care vor asigura variantele ocolitoare ale localităților Comarnic, Sinaia, Bușteni și Azuga.

„Această decizie are la bază existența studiului de fezabilitate, durata de realizare, precum și faptul că aceste loturi pot fi finanțate din fonduri europene în cadrul POIM 2014-2020 cu posibilitatea de fazare în perioada următoare de finanțare 2021-2027”, se arată în document.

„Scenariul agreat de MTIC împreună cu ADI constă în desfășurarea unei proceduri de licitație pentru revizuire SF și realizare PTE pe un nou aliniament in cazul secțiunilor ce afectează în mod direct stațiunile (ex. înlocuirea traseului existent la suprafața cu tunele in cazul Bușteni) – termen: 36 luni pentru finalizarea documentației. Pregătirea proiectului va cumula atât revizuirea Studiului de fezabilitate, cat si realizarea Proiectului Tehnic si supervizarea lucrărilor. Se va urmări ca sectoarele de autostradă pentru care traseul nu se modifică față de SF din 2006, să fie lansate mai rapid în execuție”, se susține în nota de informare.

;

Cât va costa Comarnic – Brașov și care sunt cele cinci loturi

Potrivit documentului, costul estimat al proiectului este de aproximativ 1197 mil. euro cu TVA (determinat în baza standardelor de cost europene pentru lucrări similare) și ar avea sursă de finanțare din fonduri europene nerambursabile prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) și cofinanțare de la Bugetul de Stat.

Astfel, proiectul poate fi împărțit în 5 loturi:

– Lotul 1: Comarnic – Posada (apx. 7 km) – implementare rapida (zona de depresiune) – reprezintă și VO Comarnic;

– Lotul 2: Posada – Sinaia Sud (apx. 8 km) – implementare dificila (defileul de la Posada);

– Lotul 3: Sinaia Sud – Bușteni Nord (apx. 14 km) – implementare rapida datorita (zona de depresiune) – reprezintă și VO Sinaia și VO Bușteni;

– Lotul 4: Bușteni Nord – Predeal Sud (apx. 8 km) – implementare dificila (doua defilee);

– Lotul 5: Predeal Sud – Râșnov (apx. 15.0 km) – implementare dificilă (diferență mare de nivel).

Concluziile Ministerului Transporturilor pentru Comarnic – Brașov (Râșnov)

1. În urma deciziei comune a Ministerului Transporturilor, Infrastructurii si Comunicațiilor și a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară a orașelor Comarnic, Sinaia, Bușteni, Azuga și Predeal s-a selectat scenariul optim privind traseul autostrăzii – revizuire Studiu de fezabilitate și Proiect Tehnic cu modificarea aliniamentului din SF actual în porțiunile ce afectează semnificativ stațiunile montane – termen de finalizare 36 luni.

2. Finanțarea pentru pregătirea documentației tehnico-economice va fi asigurată din POIM 2014-2020.

3. Finanțarea pentru execuția lucrărilor se poate face din POIM 2014-2020 (n+3) in cazul finalizării documentației tehnico-economice până în 2023, respectiv bugetul de stat, credite externe nerambursabile, precum și alte surse legal constituite în cazul depășirii acestui termen.

4. Finalizarea lucrărilor la autostradă se realizează în termen de 36-48 de luni după cele 36 de luni de revizuire SF și realizare PTE, estimându-se finalizarea construcției pentru perioada 2025-2026.

Ce alte măsuri vrea să ia Guvernul pentru traficul din Valea Prahovei

Pe lângă realizarea proiectului de autostradă, Ministerul Transporturilor vrea să adopte și câteva măsuri complementare pentru a sprijini traficul din zona Valea Prahovei:

  • Realizarea de urgență a intervențiilor punctuale pentru decongestionarea și creșterea siguranței traficului până la realizarea secțiunilor de autostradă pe sectoarele problematice ale DN1 – Valea Prahovei, activitate de asemenea eligibilă pentru finanțare din fonduri europene;
  • Realizarea unei variante ocolitoare DN 1 – Câmpina-Valea Doftanei-Săcele – DJ 102 I. Competența de realizare a investiției aparține Companiei Naționale de Investiții în urma transferului obiectivelor de la CJ Prahova respectiv CJ Brașov.

„Până când noi demarăm lucrările efectiv la Autostrada Comarnic-Brașov, la cei 52 de kilometri, mai trec aproximativ doi ani de zile. Până când finalizăm lucrările la Autostrada Comarnic-Brașov este posbil să mai treacă încă patru ani de zile. Dacă anul trecut am stat în trafic 7 ore, peste 6 ani de zile vom sta 17 ore pe DN1”, declara în ianuarie ministrul Transporturilor Lucian Bode.

„Prima variantă alternativă și cea mai la îndemâna autorităților (…) este acest drum județean, Drumul Județean 102I Câmpina – Valea Doftanei – limita cu județul Brașov – Săcele”, explica Lucian Bode, care a mai spus că finanțarea pentru aceste obiective va putea fi realizată de Compania Națională de Investiții (CNI).

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro