Sari direct la conținut

Care sunt planurile politice ale lui Mihai Razvan Ungureanu/ Plus: Asteptarile liderilor PDL

HotNews.ro
Mihai Razvan Unguranu, Foto: AGERPRES
Mihai Razvan Unguranu, Foto: AGERPRES

Tot mai multi lideri PDL sustin ca Mihai Razvan Ungureanu are nevoie de sustinerea PDL intr-o eventuala noua miscare, dupa ce premierul a declarat, marti seara, ca se gandeste sa se implice intr-o constructie politica. Potrivit surselor Hotnews.ro, premierul Mihai Razvan Ungureanu se pregateste sa preia si sa reprezinte proiectul initiat de Traian Basescu in 2011 denumit generic Miscarea, proiect compromis de PDL prin tentativele esuate ale garzii vechi de prelua aceasta idee si prin incercarile, abandonate intre timp, de cooptare a unor nume ca Gigi Becali si Dan Diaconescu in acest proiect.

  • Valeriu Stoica: „Premierul Ungureanu de unul singur nu poate mobiliza electoratul de dreapta, dar are capacitatea ca intr-o echipa sa reuseasca acest lucru si aceasta echipa trebuie sa cuprinda si PDL (…) E necesar ca pana la declansarea campaniei pentru parlamentare sa se creeze aceasta echipa Mihai Razvan Ungureanu – PDL si mai ales segmentul electoral al dreptei. (…) Dreapta de care vorbim astazi, indiferent cum s-ar construi nu poate face abstractie de fenomenul politic PDL, pentru ca electoratul PDL de astazi este majoritar de dreapta. (joi, 5 aprilie, TVR Info)
  • Elena Udrea: „Mihai Razvan Ungureanu poate sa lanseze un proiect politic de dreapta, cu siguranta va avea parte de sustinerea PDL. Poate fi liderul in jurul caruia sa se construiasca o noua forta politica de dreapta. Este o persoana credibila si este categoric un om de dreapta. Din toate framantarile noastre privind construirea unei forte puternice de dreapta in Romania ne-am putea canaliza eforturile sa construim acest proiect in jurul premierului Ungureanu”, a spus Udrea”. (miercuri, 4 aprilie, B1Tv)
  • Mihai Razvan Unguranu: „Proiectele mele politice, gandirea mea politica, strategica se construiesc in timp pe seama catorva premise. Vorbim despre un proces in momentul de fata, in primul rand, faptul ca devin constient de asteptarea care exista intr-o parte mare de electorat matur(…) Eu am vocea lor si sunt comun in aspiratii cu ei. Simt aceasta asteptare, vine spre mine pe diferite canale” (marti, 3 aprilie, Realitatea TV)

Totodata, premierul a vorbit, miercuri, la Academia Romana, despre necesitatea implicarii intelectualilor in politica, aratand ca politica romaneasca are nevoie de acestia.

„Cred in valoarea intelectualului in politica. Cred ca este nevoie sa recunoastem ca politica romaneasca are profunda nevoie de intelectuali pentru ca acolo unde sunt ei si unde se implica, bolile democratiei capata solutie. Apelul meu catre cei care ma asculta e urmatorul: Lasati intelectualii sa faca politica! Lasati-i sa critice! Critica lor va fi intotdeauna blanda, lipsita de patima, lipsita de invective. Lasati intelectualii sa vorbeasca! Lasati-i sa vorbeasca despre politica. Asa intortocheat si neologistic, cum se pricep ei”, a sustinut Ungureanu.

Surse democrat liberale au declarat pentru Hotnews.ro ca declaratiile premierului Mihai Razvan Ungureanu au legatura cu proiectul mai vechi al lui Traian Basescu care viza coagularea fortelor de centru dreapta de pe scena politica romaneasca.

Neoficial, democrat liberalii sustin ca Mihai Razvan Ungureanu are misiunea de a duce mai departe proiectul Miscarii Populare. „Proiectul numit de presa Miscarea Populara” a fost discutat in interiorul PDL si prevedea ca liderii democrat liberali atat actuala conducere cat si garada veche a partidului sa faca un pas in spate si sa gireze noi politicieni si profesionisti.

Nu s-a dorit acest proiect, a fost taraganat si intr-un final amanat dupa alegerile locale. Ungureanu este liantul perfect pentru acest proiect politic si a inceput sa-l promoveze public, e drept, voalat”, au explicat sursele democrat-liberale.

Proiectul politic al lui Ungureanu ar avea la baza la fel ca si proiectul Miscarea Populara coagularea unei aliante de centru dreapta si ar fi sustinut PDL, PNTCD, PER dar si partidul lui Mihai Neamtu -Noua Republica. Noua alianta nu va cuprinde partidul lui Gabriel Oprea – UNPR-ul.

Asa cum a declarat si Ungureanu, proiectul tinteste „electoratul dezamagit, educat care traieste in mediul urban si are profesii liberale” si ar avea ca scop promovarea de figuri noi in politica romanesca, intelectuali si profesionisti.

Totodata, Adriean Videanu vorbeste public despre construirea unei miscari politice de dreapta si ii curteaza intens pe liberali.

„In interiorul PNL sunt foarte multi oameni de dreapta. Indoielile mele in ceea ce il priveste pe presedintele PNL… Nu il vad in a sprijini valorile si principiile de dreapta. Eu nu vad optiuni de politici de dreapta ale PNL-ului. Este departe de a fi un partid de dreapta”, a declarat Videanu la Realitatea TV.

Fostul vicepresedinte al PDL, Mihaela Popa a declarat pentru Hotnews.ro ca este evident ca premierul Mihai Razvan Ungureanu doreste sa faca politica si ca exista o asteptare in radul electoratului pentru o constructie de dreapta puternica.

  • Mihaela Popa, senator PDL: „Nu pot sa nu observ ca Mihai Razvan Ungureanu nu este doar un prim-ministru ci isi doreste sa faca politica, de fapt el vine din politica, din PNL si ne-a declarat si ca este liberal in continuare ceea ce inseamna ca in asteptarea constructiei unei drepte puternice poate sa joace un rol important. Eu nu am foarte multe cunostinte de o astfel de constructie dar, pot sa va spun de la baza partidului si a societatii ca exista o asteptare si mai ales in randul tinerilor de-a se regasi intr-o constructie”.

In septembrie 2011, proiectul Miscarii Populare a fost promovat de presedintele Traian Basescu care a declarat public la TVR 1, ca trebuie pregatita ideea de miscare populara pentru realizarea unei eventuale aliante. Seful statului a mentionat ca el a rugat-o pe fiica sa sa inregistreze la OSIM aceasta denumire.

„Acest proiect poate exista, dar nu in sensul la ceva ridicol. Nu o sa gasesti partide imaculate, nu se poate. Eu cred ca trebuie pregatita ideea de miscare populara pentru realizarea unei eventuale aliante. De aceea am si rugat-o pe fiica mea sa inscrie la OSIM. Preventiv, trebuie sa gandesti politic. Este posibil sa se creeze o alianta”, a spus Basescu. (21 septembrie)

Ideea a fost preluata si promovata public de fostul consilier prezidential, Sebastian Lazaroiu. La aceea data, liderii PDL au facut numeroase declaratii despre coagularea unei forte de centru dreapta. La inceputul anului 2012, in februarie, liderii PDL au preluat proiectul si s-au intrecut in declaratii de promovare a Miscarii Populare.

In martie, conducerea PDL a anuntat ca Miscarea Populara se va face intai in teritoriu sub forma de aliante locale si abia apoi va fi validata la nivel national, dupa alegerile locale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro