Sari direct la conținut

Casa academicianului Alexandru Rosetti, demolata luni dimineata. Pe terenul eliberat se va construi un bloc cu patru etaje

HotNews.ro
Casa academicianului Alexandru Rosetti, Foto: Hotnews
Casa academicianului Alexandru Rosetti, Foto: Hotnews

Casa academicianului Alexandru Rosetti, de pe strada Dionisie Lupu, nr. 56 (in apropiere de Piata Romana), a fost demolata luni dimineata. Imobilul a fost construit in a doua jumatate a secolului XIX, avand circa 150 de ani. ONG-urile sustin ca demolarea a fost facuta ilegal, autorizatia de demolare fiind expirata de 3 saptamani. In loc, proprietarii vor construi un bloc de patru etaje.

Demolarea cladirii a inceput inca de sambata dimineata, fiind scoasa tamplaria. Tot sambata a fost adus buldozerul care urma sa demoleze constructia. Luni dimineata, lucrarile de demolare au continuat. Desi legea constructiilor prevede ca la fiecare lucrare de demolare sau construire sa fie afisat un panou de santier pe care sa fie trecut numarul autorizatiei, beneficiarul, constructorul si lucrarile care se fac, muncitorii au acoperit panoul si nu au lasat la vedere datele scrise pe el. „Ce va intereseaza pe d-voastra ce scrie aici. Trebuia sa veniti cand l-am pus. L-ati vazut destul. Mai lipseste sa intrati direct pe proprietate”, s-a rastit la presa si la ONG-istii prezenti la fata locului un muncitor furios.

Potrivit datelor postate pe site-ul Primariei sector 1, Autorizatia de demolare a fost emisa de aceasta institutie pe 14 octombrie 2009, cu cateva zile inainte de data la care primariile de sector si-au pierdut competenta de a emite autorizatii de construire/desfiintare in zonele protejate, respectiv pe centrul orasului. Beneficiarul autorizatiei de demolare este Marina Smighelschi.

Potrivit verificarilor facute de Primaria Capitalei, autorizatia de demolare a fost prelungita de Primaria sector 1.

„In urma verificarilor efectuate in str. Dionisie Lupu nr. 56, sector 1, de catre reprezentantii Directiei Control din cadrul Directiei Generale de Politie Locala si Control a Municipiului Bucuresti, s-a constatat ca se executa lucrari de desfiintare, in baza Autorizatiei de Desfiintare nr.200/10/L din 14.10.2008 emisa de catre Primaria Sectorului 1, cu termen de valabilitate prelungit ulterior de catre aceeasi institutie”, se arata intr-un punct de vedere trimis de Primaria Capitalei catre HotNews.ro.

Asociatia Salvati Bucurestiul sustine insa ca demolarea s-a facut ilegal, autorizatia de demolare fiind expirata de 3 saptamani: „Primaria sector 1 a emis autorizatia de demolare in octombrie 2009. Aceasta a expirat in octombrie 2010. A mai fost prelungita inca un an, expirand pe 14 octombrie 2011, in urma cu trei saptamani”, a declarat Daniel Velicu, reprezentantul Asociatiei Salvati Bucurestiul.

De asemenea, Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, spune ca si autorizatia de demolare este ilegala deoarece are la baza avizul Directiei de Cultura Bucuresti (deconcentrata a Ministerului Culturii) si ar fi fost nevoie de un aviz emis de Ministerul Culturii.

ONG-urile prezente la fata locului au alertat politia pentru a sesiza ca demolarea se face ilegal, insa fara prea mare folos: „Am chemat Politia locala la ora 10.00. La 10.30 eram in fata casei cu Politia Locala. Responsabilul de santier nu avea toate hartiile. Politia le-a dat la dispozitie o ora sa aduca documentele dupa care au plecat. Politia a revenit peste doua ore si jumatate, la ora 13.00. Era demolat aproape tot, mai putin un zid pe colt. Nu au putut interveni deoarece au spus ca este proprietate privata. Pe la 13h30 a venit in sfarsit de la Disciplina in constructii sector 1. Au dispus verbal oprirea santierului si vor analiza mai detaliat la sediu stadiul dosarului. Desi la santier nu erau documente complet clare cum ca demolarea e legala, nu a fost suspendat. Discutiile continua cu casa demolata. In orice caz, din nou, transparenta nu a fost respectata in acest caz, panoul de santier a aparut la 2 zile dupa ce demolarea a inceput si nu a ramas vizibil pe intreg parcursul demolarii”, spune Romulus Bena, reprezentantul Asociatiei Prietenii Scoli Centrale.

Vecinii care treceau prin fata santierului s-au aratat revoltati de demolarea casei academicianului Rosetti: „Este casa academicianului Rosetti. Nu este posibil sa fie demolata. A fost un om de valoare. Trebuia pastrata in memoria lui. Uitati-va cum arata ce s-a construit nou in jur. Este o situatie jalnica. Din nefericire, cand am vazut ca a inceput demolarea nu am avut ce sa facem. Nu am alertat politia fiindca nu ne baga nimeni in seama”, spune doamna Croitoru, vecina de strada.

Pe 19 august 2011, Primaria Capitalei a emis pentru aceasta locatie o autorizatie de construire pentru edificarea unui bloc de 4 etaje.

Cine a fost Alexandru Rosetti?

Potrivit Wikipedia, Alexandru Rosetti (1895-1990) a fost un reputat lingvist si filolog roman, editor, pedagog, istoric al limbii romane, patron spiritual al scolii romanesti de lingvistica. Profesor la Facultatea de Litere din Bucuresti, Alexandru Rosetti a fost unul dintre patronii spirituali ai scolii lingvistice de la Bucuresti, alaturi de nume importante precum Theodor Capidan, Jacques Byck, Iorgu Iordan sau Alexandru Graur. A fost membru titular al Academiei Romane din 1948. Alexandru Rosetti era un urmas al familiei printului Rosetti, si-a sustinut doctoratul la Paris, unde s-a casatorit cu Maria Rallet. A ajuns in 1933 directorul Fundatiei pentru Literatura si Arta a regelui Carol II, cea mai prestigioasa editura din Romania din epoca interbelica.

De ce era valoros imobilul din Dionisie Lupu 56:

Imobilul din str. Dionisie Lupu nr. 56, sector 1, nu este monument istoric, dar se afla in zona de protectie a imobilelor – monumente istorice situate la adresele: str. Dionisie Lupu nr. 49 (cod B-II-m-B-19108) si str. Dionisie Lupu nr. 68 (cod B-II-m-B-19109), imobile inscrise in Lista Monumentelor Istorice a Municipiului Bucuresti din anul 2010 si in Zona Protejata nr.34 – Tesutul traditional difuz – Zona Pitar Mos, conform Planului Urbanistic Zonal – Zone Construite Protejate aprobat prin Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 279/2000.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro