Sari direct la conținut

Casa Albă, comunicat cu ocazia vizitei lui Iohannis: Președintele Trump susține eforturile României pentru intrarea în programul Visa Waiver / „Viitorul României este foarte, foarte strălucit”

HotNews.ro
Klaus Iohannis si Donald Trump la Casa Alba, Foto: Facebook - Klaus Iohannis
Klaus Iohannis si Donald Trump la Casa Alba, Foto: Facebook - Klaus Iohannis

Președinția SUA a difuzat, marți, un comunicat cu ocazia vizitei președintelui Klaus Iohannis la Washington, chiar în timpul primirii acestuia la Casa Albă de către Donald Trump, comunicat în care este „celebrat parteneriatul puternic” dintre SUA și România, iar președintele american vorbește despre un „viitor foarte, foarte strălucit”.

Potrivit comunicatului, SUA și România „vor continua să lucreze împreună pentru a face față provocărilor de securitate comune și pentru a-și consolida și mai mult parteneriatul economic și energetic”.

Comunicatul Casei Albe consemnează totodată că „președintele Trump intenționează să extindă legăturile dintre cele două țări, prin sprijinirea eforturilor României de a deveni eligibilă pentru intrarea în Programul Visa Waiver, în conformitate cu cerințele legislației SUA”.

„Viitorul României și al relațiilor sale cu Statele Unite este foarte, foarte strălucit” – spune președintele Donald Trump, citat în comunicatul Casei Albe.

Principalele puncte evidențiate în comunicatul Casei Albe privind vizita președintelui român Klaus Iohannis și întrevederea cu Donald Trump:

CELEBRAREA PARTENERIATULUI NOSTRU: Președintele Donald J. Trump reafirmă și întărește parteneriatul Statelor Unite cu România.

  • Președintele Trump îl primește pe președintele României Klaus Iohannis la Casa Albă pentru a reafirma și celebra puternicul parteneriat stategic dintre cele două țări.
  • România sărbătorește, în 2019, 30 de ani de libertate și democrație și continuă să facă progrese semnificative în depășirea moștenirii comunismului.
  • Relațiile dintre SUA și România în domeniile securității, energiei convenționale și nucleare civile, precum și al ciberneticii, sunt în continuă creștere, în beneficiul ambelor țări.
  • Statele Unite și România vor continua să colaboreze pentru a face față provocărilor comune din domeniul securității și pentru a-și consolida și mai mult parteneriatul economic și energetic.
  • Președintele Trump intenționează să extindă legăturile dintre cele două țări, prin sprijinirea eforturilor României de a deveni eligibilă pentru intrarea în Programul Visa Waiver, în conformitate cu cerințele legislației SUA.

SUSȚINEREA ALIATULUI NOSTRU DE ÎNCREDERE: România este un aliat neprețuit al NATO, care sprijină Statele Unite și eforturile de securitate regionale și globale.

  • Împlinind 15 ani de când s-a alăturat Alianței, România a dovedit că este un aliat puternic al NATO și își îndeplinește angajamentul de a aloca cel puțin 2% din PIB pentru apărare.
  • România a avut una dintre cele mai mari contribuții de trupe la misiunile NATO din Afganistan și sprijină totodată misiuni în Kosovo, Bosnia, precum și Coaliția pentru înfrângerea ISIS.
  • Armatele americană și română conlucrează pentru a intensifica acțiunile de descurajare a provocărilor pe flancul de est al NATO.
  • În urma unei întâlniri anterioare cu președintele Trump, România își modernizează Armata cu mai multe sisteme americane, printre care sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă Patriot.
  • România găzduiește o prezenţă militară americană de aproximativ 1.000 de soldați, prin rotație, precum și un sit din sistemul Aegis Ashore al Statelor Unite, care susține sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice al NATO.
  • România se angajează să lucreze împreună cu Statele Unite pentru combaterea amenințărilor de securitate cibernetică venite din partea furnizorilor chinezi în privința rețelelor 5G.

CONSOLIDAREA SECURITĂȚII ENERGETICE ȘI A INVESTIȚIILOR: Statele Unite vor continua să colaboreze cu România pentru a sprijini securitatea energetică în Europa.

  • Statele Unite vor lucra împreună cu România pentru îmbunătățirea climatului investițional și pentru a ajuta țara să își utilizeze mai bine vastele resurse de gaze naturale.
  • Aceste eforturi vor duce la creșterea oportunităților de investiții pentru companiile americane, la o mai mare prosperitate pentru poporul român și vor îmbunătăți securitatea energetică în regiune.
  • România susține eforturile Administrației Trump pentru divesificarea energetică în Europa, care scad dependența țărilor europene de resursele de energie rusești.
  • România s-a opus proiectului North Stream 2, precum și altor proiecte de gazoducte care cresc dependența Europei față de Rusia.
  • Statele Unite și România sunt susținători puternici ai Inițiativei Celor Trei Mări, importantă pentru îmbunătățirea accesului la piața de energie și a securității în domeniu.

Citește mai multe despre vizita lui Iohannis în SUA:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro