Sari direct la conținut

Catalin Marinescu, presedintele ANCOM: Avem cele mai performante retele fixe de internet din Europa si la cele mai mici preturi, dar suntem pe ultimele locuri la conectivitate

HotNews.ro
Catalin Marinescu, seful ANCOM, Foto: AGERPRES
Catalin Marinescu, seful ANCOM, Foto: AGERPRES

„Avem cele mai performante retele fixe din Europa, cu cea mai larga raspandire din Europa si la cele mai mici preturi din Europa. Si cu toate acestea, continuam sa ne batem pe ultimele locuri la conectivitate, la utilizarea internetului. Cresterea conectivitatii nu se poate face la preturi mari. De aceea, operatorii trebuie sa fie cat mai eficienti posibil”, a declarat miercuri Catalin Marinescu presedintele autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), in cadrul evenimentului Ziua Comunicatiilor, ocazie cu care ANCOM a lansat in consultare publica proiectul documentului de pozitie ‘Strategia ANCOM pentru comunicatiile digitale 2020’.

Documentul supus consultarii publice contine o analiza-diagnostic a situatiei actuale in sectorul comunicatiilor, insotita de o trecere in revista a perspectivelor si tendintelor de viitor. Pe baza acestor elemente sunt formulate prioritatile strategice si propuse principalele directii de actiune ale ANCOM pentru urmatorii 5 ani.

Analiza strategica urmeaza adoptarii in 2015 a unor politici si strategii sectoriale importante pe plan national si european, vine in contextul intrarii in vigoare a Regulamentului UE privind internetul deschis si eliminarea roamingului in Europa si se desfasoara odata cu dezbaterile privind revizuirea cadrului european de reglementare a comunicatiilor si cu transpunerea in Romania si aplicarea in practica a masurilor privind reducerea costurilor retelelor de banda larga.

Analiza arata ca piata romaneasca de comunicatii are un profil concurential bazat in continuare pe infrastructuri, pe retele performante aflate in expansiune puternica (retelele mobile LTE) sau modesta (retelele fixe). Pe fondul unor tarife competitive, consumul de telefonie mobila si internet fix inregistreaza valori consistente, in timp ce alte servicii, precum internetul mobil, se afla in plin avant. Cresterea bazata pe dezvoltare tehnologica a performantelor retelelor nu s-a epuizat, iar masuri pentru stimularea partajului activelor si facilitarea accesului la infrastructurile existente vor alimenta cresterea performantelor si extinderea retelelor cu investitii mai mici.

Cu toate acestea, utilizarea serviciilor de acces la internet, in special in afara zonelor dens populate, este o problema serioasa. Deficitul de conectivitate este mare si in crestere fata de media UE pe anumite segmente. Cheltuielile cu telecomunicatiile au o pondere mare in bugetele gospodariilor.

Cum e probabil sa arate viitorul, in viziunea ANCOM:

  • cererea de servicii digitale va ramane neuniforma si eterogena in Romania, vom avea utilizatori care consuma din ce in ce mai mult pe tot mai multe aparate conectate, dar si non-utilizatori;
  • cresterea extensiva a internetului mobil, bazata pe cresterea numarului de utilizatori si extinderea zonei de acoperire, va deveni intensiva, bazata pe cresterea traficului odata cu reducerea tarifelor si cu imbunatatirea calitatii conexiunilor;
  • frontierele dintre serviciile de comunicatii electronice traditionale si serviciile online (‘aplicatii’) se vor estompa, pe masura migrarii serviciilor in online;
  • colaborarile concurentiale intre operatori vor fi tot mai frecvente si sub forme tot mai avansate si mai flexibile;
  • operatorii de comunicatii vor integra afaceri si in alte domenii, care permit exploatarea avantajelor de pe piata comunicatiilor si cresterea organica a afacerilor (servicii financiare, distributie energie, continut audiovizual, servicii online, etc.);
  • proliferarea platformelor online pentru furnizarea aplicatiilor si serviciilor viitorului va ascuti concurenta cu furnizorii traditionali de retele.   

Prioritatile ANCOM pentru viitor

Prioritatile strategice identificate de analiza ANCOM sunt: promovarea competitivitatii retelelor, maximizarea disponibilitatii serviciilor si capitalizarea beneficiilor retelelor IP. Pentru materializarea acestora, ANCOM a identificat o multitudine de initiative grupate in 13 directii de actiune, formulate si discutate in documentul supus consultarii.

Printre principalele directii de actiune ale Autoritatii se regasesc reglementarea simetrica a accesului la retele si adaptarea la retele tot mai partajate, garantarea neutralitatii retelelor, interconectare IP pentru servicii de voce, stimularea cererii de servicii, imbunatatirea proceselor de licentiere si a planificarii si utilizarii spectrului.

Strategia ANCOM pentru comunicatii digitale 2020 poate fi consultata aici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro