Cazul "Bingo la TV" sau cum se ingroapa un subiect fierbinte la CNA. Valentin Jucan, membru al Consiliului: Voi face o noua plangere penala impotriva presedintelui Laura Georgescu
Valentin Jucan, membru CNA, a declarat marti pentru HotNews.ro ca o va denunta din nou la Parchet pe sefa Consiliului, Laura Georgescu, pentru “falsificarea” unei decizii de anul trecut a forului audiovizual, ce interzicea televiziunilor sa difuzeze jocuri de noroc – inclusiv cele de tip bingo – in timpul zilei. Valentin Jucan ia aceasta masura dupa ce a depus un denunt similar si in primavara anului trecut, demers soldat cu o decizie de neincepere a urmaririi penale in cazul sefei CNA. Jucan spune ca fost impiedicat, institutional, sa atace aceasta decizie in timp util.UPDATE Contactata de HotNews.ro, Laura Georgescu a refuzat sa comenteze, pe moment, pe aceasta tema.
Anuntul vine in contextul in care ziarul Adevarul trage un nou semnal de alarma legat de protectia de care ar beneficia, in fata Fiscului, organizatorii jocului Superbingo Metropolis de la Antena 1.
- Adevarul scrie ca firma care opereaza jocul de Bingo difuzat de Antena 1, Metropolis Bets SRL din Bistrita, “are datorii cumulate la bugetele publice mai vechi de 30 de zile si care insumeaza peste 160.000 de euro”, ceea ce “ar trebui sa atraga retragerea licentei de operare si inchiderea jocului”. Ziarul ii citeaza pe reprezentantii firmei respective, care dezmint ca ar avea datorii, dar contrazice afirmatiile acestora. Adevarul aminteste ca fosta firma a patronilor Metropolis Bet, Phoenix Games SRL, a ramas fara licenta pentru datoriile la stat pe care le acumulase, dar ei au cerut insolventa, cazul declansand un scandal rasunator la acea vreme. Tot Adevarul noteaza ca actuala sefa a Oficiului National pentru Jocuri de Noroc, Cristinela Odeta Nestor, a fost contabil la firma care opera Bingo Metropolis si a lucrat pentru mai multe firme detinute de patronii Radu Chifa si Petru Rus.
Felul cum abordeaza CNA chestiunea jocurilor bingo a ridicat permanent, in ultimii ani, suspiciuni, iar anul trecut s-a soldat cu acuzatii de fals in documente oficiale si cu o plangere la Parchet impotriva Laurei Georgescu, presedintele Consiliului. Aceasta a primit, in cele din urma, o decizie de neincepere a urmaririi penale, insa Valentin Jucan spune ca a fost impiedicat sa atace aceasta decizie, fapt pentru care va face un nou denunt. Tot “afacerea” bingo s-a soldat si cu una dintre cele mai lungi dezbateri publice din istoria recenta a CNA – o propunere de modificare a Codului audiovizual, referitoare interzicerea difuzarii jocurilor de noroc in timpul zilei si publicata acum noua luni, este in continuare supusa dezbaterii publice, pe site-ul CNA.
Istoricul controverselor legate de emisiunile TV de tip Bingo:
- Emisiuni de tip Bingo au difuzat, de-a lungul timpului, mai multe televiziuni, dar “standardul” a fost impus de cea mai populara astfel de emisiune, Super Bingo Metropolis de la Antena 1.
- In februarie 2012, Antena 1 suspenda emisiunea Super Bingo Metropolis, in conditiile in care firma organizatoare, Phoenix Games SRL, avea probleme cu plata datoriilor la stat, in valoare de peste 1 milion de euro, iar Ministerul Finantelor a revocat licenta acestei firme. Vezi detalii aici
- In data de 28 martie 2013, CNA a adoptat Decizia nr. 141 pentru modificarea Codului Audiovizual. Prin aceasta decizie erau introduse o serie de noi reglementari, printre care si interdictia ca televiziunile sa difuzeze jocuri de noroc in intervalul 6.00-23.00.
- Pe 1 aprilie 2013, in Monitorul Oficial aparea Decizia CNA, insa varianta publicata nu continea doua dintre punctele incluse in versiunea adoptata prin vot de membrii Consiliului, inclusiv punctul referitor la jocurile de noroc. Cativa membri CNA, printre care si Valentin Jucan, au protestat public cateva zile mai tarziu.
- Laura Georgescu a argumentat atunci ca punctele care nu mai apareau in Monitorul Oficial au fost propuse pe ultima suta de metri si votate de Consiliu fara sa fie supuse dezbaterii publice. Ea spunea, atunci, ca in cazul respectivelor prevederi a fost declansata o noua procedura, ele fiind publicate pe 29 martie 2013, pe site-ul CNA pentru dezbatere publica timp de 30 de zile. De atunci, subiectul nu a mai fost reluat in vreo sedinta a CNA, iar propunerea de decizie ce prevedea, intre altele, interzicerea jocurilor de noroc la TV pe timpul zilei se afla si astazi pe site-ul CNA, spre dezbatere publica.
- Pe 11 aprilie 2013, Valentin Jucan depunea la Parchet un denunt “referitor la fapte comise de doamna Laura Georgescu in calitate de presedinte al CNA”, acuzand-o pe aceasta de fals material in inscrisuri oficiale, prin modificarea Deciziei 141 in momentul trimiterii la Monitorul Oficial. Vezi detalii aici
- Dupa doar cateva saptamani, pe 24 aprilie 2013, Antena 1 a anuntat reluarea emisiunii SuperBingo Metropolis incepand din luna mai. Paginademedia.ro scria, atunci, ca presedintele Antena Group s-a aflat la sediul CNA in ziua in care acest for a votat amendamentul ce interzicea emisiunile de tip Bingo.
- La inceputul lunii decembrie 2013, Laura Georgescu anunta intr-o conferinta de presa ca a primit o decizie de neincepere a urmaririi penale in dosarul in care Valentin Jucan o acuzase de falsificarea Codului audiovizual. Ea a spus, atunci, citata de Mediafax, ca decizia de NUP i-a fost comunicata pe 6 noiembrie. Impotriva solutiei putea fi formulata plangere in termen de 20 de zile de la comunicare. Vezi detalii aici
- Din informatiile HotNews.ro, Laura Georgescu a mentionat aceasta decizie de neincepere a urmaririi penale si marti, 14 ianuarie 2014, in cadrul unor discutii cu membrii Comisiei de cultura din Senat.
Marti, 14 ianuarie, Valentin Jucan a declarat pentru HotNews.ro ca intentioneaza sa reformuleze plangerea penala impotriva Laurei Georgescu. El spune ca acum are “mai multe date” pentru a sustine acuzatiile de fals, ca este in posesia unor documente ce ar dovedi faptul ca, in primavara anului trecut, ar fi fost trimise la Monitorul Oficial mai intai versiunea corecta, apoi cea modificata, dar si ca nu a putut ataca decizia de neincepere a urmaririi penale contra Laurei Georgescu deoarece documentul prin care era informat in legatura cu aceasta decizie nu a ajuns la el intrucat a fost blocat la nivelul institutiei CNA. (Nota: Valentin Jucan este membru CNA din primavara anului 2012, fiind desemnat in acest for de catre Senat, la propunerea PDL. Laura Georgescu a fost propusa membru in CNA la sfarsitul lui 2012 de catre guvern)
Valentin Jucan, pentru HotNews.ro:
- Am sa reformulez plangerea penala contra presedintelui Laura Georgescu
- Anul trecut, noi (membrii CNA – n.red.) am modificat Codul Audiovizual, in sensul de a nu permite emisiuni cu caracter Bingo. La momentul votului, cand eu am propus acest punct, ei nu si-au dat seama ca este vorba si despre Bingo, n-am spus “Bingo”, ci jocuri de noroc. A fost votat in unanimitate, decizia a fost votata articol cu articol, apoi in ansamblu
- A doua zi a fost trimis la Monitorul Oficial altceva, desi seara a fost trimis, la Monitorul Oficial, textul corect. Eu sunt in posesia celor doua documente – primul, cel corect, al doilea – cel falsificat in sensul ca au fost eliminate doua articole si sunt adaugate 2 cuvinte
- I-am oferit (Laurei Georgescu) si solutia legala de a corecta ce a aparut in Monitorul Oficial, dar n-a vrut sa faca asta. A insistat pe ideea ca prevederea nu fusese supusa dezbaterii publice. Dar votul Consiliului si problema dezbaterii publice sunt doua lucruri diferite (…) Votul dat e vot dat ramas (…) Am decis sa fac acel denunt.
- Institutia (CNA – n.red.) a primit in plic decizia de neincepere a urmaririi penale in doua exemplare, unul pentru Laura Georgescu si unul pentru mine. Cel pentru mine nu a ajuns niciodata la cabinetul meu, nici n-am fost informat in legatura cu acest document. Eu am aflat de neinceperea urmaririi penale dintr-o conferinta de presa a Laurei Georgescu.
- Am facut solicitare sa vad ce s-a intamplat, avand in vedere ca trecuse termenul de 20 de zile in care puteam sa atac decizia de NUP (…) Mi-au trimis raspunsul la domiciliu, asa cum am cerut, iar acesta arata ca o copie dupa decizia de NUP mi-a fost trimisa, intr-un exemplar, la institutie.
- Avocatii mi-au spus ca cel mai bine e sa fac o revenire si sa arat ca a fost abuz. Voi trimite denuntul cu caracter penal in maxim doua saptamani, iar de data aceasta va fi mult mai amplu, intrucat va contine mult mai multe date. Ma voi concentra de data aceasta pe un singur lucru – fals material in inscrisuri oficiale de catre un functionar public.
- In cazul procedurilor premergatoare deciziei de NUP, nu au fost audiate persoanele din CNA care trebuie (…) a fost un talmes-balmes cred ca aranjat, pentru a sustine aceasta idee ca modificarea trebuia supusa dezbaterii publice indiferent de vot.